Alternativ.nu

Djur => Grisar => Ämnet startat av: uffe 52 skrivet 01 feb-10 kl 15:49

Titel: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: uffe 52 skrivet 01 feb-10 kl 15:49
hEJ PÅ ER!
Hade lite funderingar kring det här med försäljning av grisar
vet ej om det har kommit upp innan?
Man skulle väl kunna sälja grisarna när dom är kultingar
sen behålla dom till slaktmognad, då är man ju en slags fodervärd
för dom,sen hjälper man dom med slakten och styckningen, när kunden vill ha sitt djur slaktat, då måste man ju komma förbi det här med godkända lokaler och haccp m.m.
Fodervärd finns ju för många djur varför inte gris?
Eller är jag helt ute och cyklar.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 01 feb-10 kl 15:54
Eftersom en gris kan bli sjuk eller t o m dö, verkar det bättre att sälja dem när de ska slaktas. Om man säljer dem levande och sedan hjälper till med slakten är det inte olagligt, men ganska grått, om jag förstått det rätt.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Existens? skrivet 01 feb-10 kl 17:27
Det finns ju dom som leasar ut grisar.. eller fanns en gång iaf..men jag vet inte om det blev nån succe direkt.  Tanken kan vara god, men många vill ju inte ha en alltför nära relation till den dom ska äta upp sen...

Vad gäller slakten så kommer det nog att vara en rätt stor gråzon..ja.  Och själv skulle jag faktiskt inte våga sälja på det viset i nån större skala.  Efter att ha fått grisar kasserade av orsaker som en gårdsslaktare knappast skulle upptäcka, så har jag blivit än mer övertyygad om att det är det riktiga att skicka dom till ett slakteri och få dom besiktigade, och veta att man har ryggen fri.
I sammanhanget så är ju slakt-och styckningskostnaden så otroligt liten ( runt 10-15 kr/kg ) så jag tycker absolut det är värt det. En gårdsslaktare jobbar väl inte heller gratis förmodar jag.

Annars är det bara att sätta ut en annons..så kommer du att få många förslag från folk i stil med: "Jag komma med svarta säcken och slakta bakom lagård"   ;)
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: uffe 52 skrivet 02 feb-10 kl 11:28
Hej igen.
Jag kommer att slakta och stycka själv, sen lämnar jag in trikinprov på alla grisar som jag slaktar, men det är väl klart det finns väl andra sjukdomar med som man inte ser.
Dom jag har slaktat här ger jag lite mat sen kliar lita bakom örat
sätter slaktmasken där den skall vara trycker, dom går ner direkt
märker ingenting hur lungt som helst.
men jag kör på så får man se vad som händer, det handlar ju inte om hundratals djur.
Svart säljer jag inte heller ingen mening med det. o:)
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 23 maj-10 kl 09:18
Det finns ju dom som leasar ut grisar.. eller fanns en gång iaf..men jag vet inte om det blev nån succe direkt.  Tanken kan vara god, men många vill ju inte ha en alltför nära relation till den dom ska äta upp sen...

Vad gäller slakten så kommer det nog att vara en rätt stor gråzon..ja.  Och själv skulle jag faktiskt inte våga sälja på det viset i nån större skala.  Efter att ha fått grisar kasserade av orsaker som en gårdsslaktare knappast skulle upptäcka, så har jag blivit än mer övertyygad om att det är det riktiga att skicka dom till ett slakteri och få dom besiktigade, och veta att man har ryggen fri.
I sammanhanget så är ju slakt-och styckningskostnaden så otroligt liten ( runt 10-15 kr/kg ) så jag tycker absolut det är värt det. En gårdsslaktare jobbar väl inte heller gratis förmodar jag.

Annars är det bara att sätta ut en annons..så kommer du att få många förslag från folk i stil med: "Jag komma med svarta säcken och slakta bakom lagård"   ;)

Utav vilka orsaker har du fått svin kasserade?
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Existens? skrivet 23 maj-10 kl 09:39
Jadu..det undrade vi också.. Men det var i höstas efter grisskandalen, då verkade alla få hybris och allt som var det minsta tveksamt skulle påpekas.

De flesta som kasserades gjordes på grund av ledinflammationer, och det har jag varken förr eller senare varit med om, åtminstone inte i den omfattningen, det var 8 st som togs bort då.

Det enda som skilde dessa från andra var att det var inköpta smågrisar..men att det skulle spela nån roll 6 månader senare låter ju märkligt.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 23 maj-10 kl 09:51
Jag skulle nog vilja påstå att du har blivit blåst. Kassation in den mängden är helt orimligt, om svinen inte var synligt sjuka.

Och sen reagerar jag över den kostnad du har för slakt och styckning. 15 kr/kg=1050 kr för en 70 kilos gris. Någon tjänar pengar på din bekostnad.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Existens? skrivet 23 maj-10 kl 10:02
Nja..jag betalar runt 9 kr..slakteriet tar 5,50 för slakten, och sen tar styckaren 300 kr per gris. Att jag skrev upp till 15 kr var för att jag vet att det finns väldigt dyra styckare.

Slakterierna ligger nog rätt nära varandra vad gäller själva slaktkostnaden.

Men visst tjänar folk pengar på en, så självklart skulle man ju vilja ta hem så mycket som möjligt. Och då i första hand styckningen.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: zmultron skrivet 23 maj-10 kl 10:11
Hej, om jag inte minns fel så är lagexten utformad så att köttet inte får lämna gården om man har "hemslakt", oavsett om man har möjlighet till besiktning eller inte. Detta för att komma runt just det som du tänkt göra, sälja livgrisar och hjälpa till med slakten hemma hos dig.....Men detta är ju lagen, vad folk sedan gör är en helt annan sak.
MVH Anna
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: louise skrivet 23 maj-10 kl 10:12
Vita kvalitetsstyckare tar 500/gris oavsett vikt, eller ca 10 kr kilot. Inklusive vaakumpacknng 15 kr/kilot.

Slakterier tar ofta ca 5-6 kr/kilot, men då får man därefter - sist hade de gått fram med en machete på en av mina..
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: louise skrivet 23 maj-10 kl 10:13
Så står det inte alls i lagen, den är inte så detaljerad. Tolkningen däremot, där brukar det definieras som nåt med "närmsta familj" elelr nåt sånt, som man får bjuda på hemslaktat kött.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 23 maj-10 kl 16:10
Vita kvalitetsstyckare tar 500/gris oavsett vikt, eller ca 10 kr kilot. Inklusive vaakumpacknng 15 kr/kilot.

Slakterier tar ofta ca 5-6 kr/kilot, men då får man därefter - sist hade de gått fram med en machete på en av mina..

500 per gris. Hmm, jag ska nog stycka på heltid
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Skytten skrivet 23 maj-10 kl 16:35
Jag betalar 350:-/gris för slakt och styckning.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Existens? skrivet 23 maj-10 kl 16:41
Skövde slakteri tar 5,60 per kg för styckning. Och det är en alldeles utmärkt kvalitet på det.  Misstag kan ju ske, men då beror det ju på nåt annat, det är ju inte det vanliga.
Det finns ju inte så mycket att göra på en gris i styckningsledet, man delar upp den i sina beståndsdelar, sen är det ju liksom klart.

Ska man förklara att man måste ha 500 kr för en gris, så har man antingen extrema krav på timpeng, eller är väldigt långsam i sitt arbete. En van styckare tar ju lätt 1,5 gris i timmen, när dom kommer i färdiga halvor.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: louise skrivet 23 maj-10 kl 16:52
Nämn EN styckare med godkänt tillstånd som tar mindre än 8-10 kr?
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Skytten skrivet 23 maj-10 kl 16:56
Vad behöver man för tillstånd för att stycka en egen gris? 
Köper jag lagligt en halva, får jag väl låta vem jag vill skära i mitt fläsk.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: louise skrivet 23 maj-10 kl 17:11
Vi pratar om de som tar betalt för att stycka grisar. Du betalar väl inte till dig själv när du styckar din egen gris?

Eller nej., alltså, vi pratar om de som säljer styckat kött. De msåte ha godkänd styckning.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Existens? skrivet 23 maj-10 kl 17:18
Nämn EN styckare med godkänt tillstånd som tar mindre än 8-10 kr?

Det gjorde jag ju..Skövde.. I Tidaholm tar dom 800 för slakt+styck. Båda godkända och med fullt ok resultat.
Dom trollar ju inte med köttet bara för att dom tar mer betalt, en kotlett är ju ändå en kotlett, om man säger så.
Jag förstår inte varför ineffektivitet ska försvaras. Alla gnäller om att mellanhänderna tar för mycket av vinsten på mat, men så fort man ifrågasätter deras prissättning så tas det genast som att det billigare alternativet automatiskt är skräp.

Om alla anlitar de som tar rimligt betalt, så blir ju dom som tar överpriser automatiskt tvungna att anpassa sig.

Sen kan ju nästa steg, charkuteriet, eller vad det nu kan vara som vidareförädlar köttet få sätta sina priser efter den kvalitet dom har tänkt sig på varan, här finns ju spelrum för olika kvalitet.  Vill dom göra en utsökt skinka så får dom ju såklart ta betalt för det, om dom kan.
Men just själva styckningen är ju inte mycket att spela med.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: louise skrivet 23 maj-10 kl 17:21
Storslakterierna ingick inte i uppgiften, sorry jag inte nämnde det.

Tidaholm är ju ett litet slakteri och de tar betalt efter "mina" priser. 800 kr = 300 för slakt och 500 för styck.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Skytten skrivet 23 maj-10 kl 17:38
Vad är det för konstigt om jag har en grishalva, och av någon anledning ber någon hjälpa mej stycka den och dessutom betalar.  Ska minnsan söka rut-avdrag nästa gång.

Kanhända en juristnörd kan bli störd, men knappast verklighetens folk.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: louise skrivet 23 maj-10 kl 21:13
Det är inget konstigt alls, men det är inte det diskussionen handlar om.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Existens? skrivet 24 maj-10 kl 15:34
Storslakterierna ingick inte i uppgiften, sorry jag inte nämnde det.

Tidaholm är ju ett litet slakteri och de tar betalt efter "mina" priser. 800 kr = 300 för slakt och 500 för styck.

Jag skrev fel..eller tänkte fel, sorry. En bekant var där med 6-7 grisar, och de hade tagit 8 kr/ kg för både slakt och styck, alltså allt som allt.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: louise skrivet 24 maj-10 kl 15:58
Ah.. det är lite samma pris som storslakterierna. Hur stora är de? De kanske ändå är över nån sorts ekonomisk "rationelitetspuckel".  Kan man olika styckning på olika kroppar? Det är tex det jag måste försaka när jag lämnar till mitt storslakteri - inget tjafs med komplicerade önskemål.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Skytten skrivet 24 maj-10 kl 16:05
Jag får som jag vill ha det, kotlett med svålen på :D
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: louise skrivet 24 maj-10 kl 16:16
Det var ju ett jävla tjat om att du köper hela grisar och styckar själv. Nu pratar vi om företag med samtliga tillstånd, och inte din hemmastyckning.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Skytten skrivet 24 maj-10 kl 16:18
Pratade du inte själv om att designa styckning som ett problem på större slakterier? i inlägget strax före mitt!
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: louise skrivet 24 maj-10 kl 16:21
I din modell måste jag sälja helkroppar och får lägre vinst i mitt företag. Jag tjänar mer på att köra standardstyckning än att sälja helkroppar.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Existens? skrivet 24 maj-10 kl 17:02
Ah.. det är lite samma pris som storslakterierna. Hur stora är de? De kanske ändå är över nån sorts ekonomisk "rationelitetspuckel".  Kan man olika styckning på olika kroppar? Det är tex det jag måste försaka när jag lämnar till mitt storslakteri - inget tjafs med komplicerade önskemål.

Nej, det är riktigt, det priset gäller ju en standardstyckning. Men jag vill nog påstå att det inte i första hand är en kostnadssak att få specificerad styckning, det som oftast brister är kommunikationen..den som skär fick aldrig veta hur han skulle skära.

Vi har ju t.ex en del som vill ha kotlett med svålen på..det är ju bara att tacka och ta emot..det är ju mindre arbete :)
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: louise skrivet 24 maj-10 kl 17:23
Det är det inte alls. Det ska gå fort på ett stort slakteri, de tappar tid och produktion om varje kropp ska ha en special. Det blir inget löpande band.

Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 24 maj-10 kl 19:43
Det är ju klart att det måste gå undan när man jobbar. Spelar ingen roll om det är ett litet eller stort slakt/styckningsföretag. Ingen vill betala för att man står och fipplar med samma gris i timtal
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Skytten skrivet 24 maj-10 kl 19:47
Ibland tar det tid för man har så brått, att man inte hinner slipa kniven! ::)
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 24 maj-10 kl 19:49
Den bör nog enligt mitt sätt att se på saken, vara slipad innan man börjar
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Existens? skrivet 25 maj-10 kl 07:27
Jag kan inte se att det skulle ta timmavis att göra nån liten special.
I den standardstyckningen som vi kör med så är:
Karre´och kotletter med ben, skivade.
Två benfria bogstekar.
Knappt hälften av revbenen spritade.
Övriga revben, tjocka , knäckta.
Skinkan delad i sina 5 delar. givetvis benfri.

När min styckare säljer sina egna grisar så skivar han dessutom snitzel, om nån vill ha det.
Vacumpack av allt kostar 10 kr/kg extra, och då är det exakt enligt kundens önskningar.

Allt avsvålat, utom om det ska bli julskinka.

Det är alltså så nerstyckat som det kan bli, och alla avsteg härifrån medför mindre arbete.
Anser  man att man måste ha 500 kr för en gris bara för att man tittar på en lapp för att se vad kunden vill ha, då tycker jag man ska syssla med nåt annat, för då har man inte den minsta känsla för lyhördhet om kundens önskemål.
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 25 maj-10 kl 07:33
Jag kan inte se att det skulle ta timmavis att göra nån liten special.
I den standardstyckningen som vi kör med så är:
Karre´och kotletter med ben, skivade.
Två benfria bogstekar.
Knappt hälften av revbenen spritade.
Övriga revben, tjocka , knäckta.
Skinkan delad i sina 5 delar. givetvis benfri.

När min styckare säljer sina egna grisar så skivar han dessutom snitzel, om nån vill ha det.
Vacumpack av allt kostar 10 kr/kg extra, och då är det exakt enligt kundens önskningar.

Allt avsvålat, utom om det ska bli julskinka.

Det är alltså så nerstyckat som det kan bli, och alla avsteg härifrån medför mindre arbete.
Anser  man att man måste ha 500 kr för en gris bara för att man tittar på en lapp för att se vad kunden vill ha, då tycker jag man ska syssla med nåt annat, för då har man inte den minsta känsla för lyhördhet om kundens önskemål.
Jag håller med dig fullständigt. För den som jobbar med F-skattsedel, så brukar timdebiteringen ligga på ca 260-270 kr/tim på dagtid. Och då är det "vitt" arbete, som så många tjatar om här. Den som då tar 500 kr, tar antingen väldigt bra betalt för slitage på kniv och utrustningen eller så är denne väldigt långsam
Titel: SV: SÄLJA GRISAR!
Skrivet av: louise skrivet 25 maj-10 kl 09:59
De 500 ska täcka livsmedelstillstånd, lån,  räntor, avskrivningar på lokaler, el till kylen (en enorm driftskostnad), städning av lokalen, pappersarbete, kundkontakter.

I en normal företagsekonomi går 20 % av tiden till administration av olika slag, och inte till huvudverksamheten.