Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Miranda skrivet 31 jan-10 kl 13:41
-
Hej!
Första gången jag skulle göra surdeg i torsdags ::)
Jag hade ingen färsk jäst hemme, så jag tog torrjäst och degspadet var ca 40grader. Efter ett dygn rörde jag ned en halv deciliter mjöl och efter 2 dygn öppnar jag handduken och upptäcker en tjock seg skorpa med blåsor i? Det var löst under men jag vågade inte använda degen.
Men det kanske ska se ut så? Eller skulle jag inte använt torrjäst? ???
Tacksam för svar, jag längtar efter min första surdegslimpa :-[
-
Gå in på "pain de martin" en blogg om surdegsbak där har jag lärt mig mycket.
mvh palach
-
Du kunde ha använt surdegen, att det blev torrt beror helt enkelt på att det kommit till för mycket luft, men det gör ingen skillnad, rör man runt så fuktas skorpan igen, och allt fortsätter som vanligt. Har aldrig gjort surdeg på torrjäst, eller för den delen på jäst, men tror inte att det gör någon som helst skillnad, utom att degvätskan ska vara varmare med torrjäst för att "väcka" den.
Lycka till.
-
Jag gör så här: 1 dl vatten (40 grader varmt) blandas med 1 dl grovt rågmjöl. Degen blandas i stor rostfri bunke. Täck med en handduk. I tre dygn ska den stå i rumsvärme och röras om en gång om dagen. Fjärde dagen tillsätts 1 liter vatten och 1 kg rågmjöl i smeten. Låt stå till dag 5.
Nu kan degen delas i tio delar. 1 del bakar man med och 9 läggs i frysen. När man bara har kvar en del gör man som dag 4 och vips har man ny surdeg.
-
Jag gör så här: 1 dl vatten (40 grader varmt) blandas med 1 dl grovt rågmjöl. Degen blandas i stor rostfri bunke. Täck med en handduk. I tre dygn ska den stå i rumsvärme och röras om en gång om dagen. Fjärde dagen tillsätts 1 liter vatten och 1 kg rågmjöl i smeten. Låt stå till dag 5.
Nu kan degen delas i tio delar. 1 del bakar man med och 9 läggs i frysen. När man bara har kvar en del gör man som dag 4 och vips har man ny surdeg.
Aha! Det ska jag prova, tack för alla svar o tips!
-
Men vad för bröd gör man på deg utan jäst? Detta är något nytt för mig och ingen dum fråga :-[ för jag har aldrig gjort bröd på surdeg. Men det låter kul och billigt? Ska det inte vara något annat än vätska och mjöl? Inget salt eller nått?
-
Men vad för bröd gör man på deg utan jäst? Detta är något nytt för mig och ingen dum fråga :-[ för jag har aldrig gjort bröd på surdeg. Men det låter kul och billigt? Ska det inte vara något annat än vätska och mjöl? Inget salt eller nått?
Med surdeg behövs ingen jäst - det jäser ändå :). I princip så är det bara mjöl, vatten och salt i ett enkelt bröd.
-
Jag får nog ta och testa detta!
-
Ska det inte heller vara nån brödkrydda, verkar ju hur bra som helst-o billigt. Jag skall också göra en sats.
-
Har haft min lilla surdeg nu i snart en månad och den blir bara bättre och bättre!
Har burken i kylen, tar fram den när jag ska baka och fyller på 1dl varmt vatten och 1 dl rågmjöl - låter stå i rumstemperatur och det jäser som attan. Sen tar jag nästan allt innehåll (resterande blandar jag ut som ovan och stoppar i kylen) och rör ut med ca 5 dl varmt vatten och mjöl tills konsistensen är bra, sen får det jäsa över natten eller en hel dag...sen ska den knådas (brukar använda bakmaskinens knådprogram) sen jäsa i formen ett tag. Brukar bara krydda med salt, valnötter, russin, linfrön osv. Inga brödkryddor behövs ;D
Gooootttigott!
-
Sen då? Hur bakar ni ut det, till limpor eller? Och hur gräddar ni brödet?
-
Jag fick min surdeg av en vän. Ingen jäst kommer i mina degar men väl kryddor, nötter och frön mm. Grundsuren bor i kylen. Jag matar den ungefär en gång i veckan och bakar kanske en gång i veckan också (om inte mer).
Det blir limpor i form, runda bröd, avlånga, och småbröd typ frallor.
Man mår bättre av surdeg och det är roligare :D
Lycka till alla som provar detta. Martin Johansson som någon nämnde tidigare är verkligen inspirerande och lätt att lära sig av. Jag har hans bok och den kan jag rekommendera. Och bloggen är också mysig men jag har bara läst en gång där.
-
Har kommit en hel del svar, men jag såg inget som direkt svarade på frågan.
För att undvika att surdegen får en torr skorpa täcker du bunken med plastfolie eller liknande. Burken ska vara så tät som möjlig, men samtidigt kunna släppa ut de gaser som bildas för att undvika en explosion.
Jag brukar använda burkar med gummiring och snäpplock, men istället för gummiring har jag plastfolie som är vikt ett par gånger. Då kan gaser släppas ut om trycket blir för högt, men luft kommer inte in och torkar ut surdegen. Om gummiring används bör man försiktigt lätta på trycket då och då för att undvika att surdegen sprutar ut vid öppnandet av burken.