Alternativ.nu

Bygga & Bo => Bygga och renovera => Ämnet startat av: Tesse skrivet 31 jan-10 kl 13:19

Titel: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Tesse skrivet 31 jan-10 kl 13:19
Golvvärme i ett mejeri, erfarenheter, åsikter och tips önskas.
Tackar :)
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Johannes skrivet 31 jan-10 kl 13:22
Om man har kakelplattor på golvet och spolar dom varje dag för att hålla rent så kan man ju undra om det kommer att fungera?
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Vitis skrivet 31 jan-10 kl 13:27
Om man har kakelplattor på golvet och spolar dom varje dag för att hålla rent så kan man ju undra om det kommer att fungera?

Golvvärme i våtutrymmen är väl inte speciellt ovanligt?

Som alltid med golvvärme är det viktigt med ordentlig isolering mot marken för att få det bra och effektivt.
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Tesse skrivet 31 jan-10 kl 13:33
Johannes, menar du att det skulle kylas ner för att man spolar av varje dag och det bli mindre värmeeffektivt på det sättet?
Har du kanske något förslag på vad som kan vara bättre?
Element känns ju inte så lämpligt, luftvärme känns väl också sådär?
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: ieenilorac skrivet 31 jan-10 kl 14:19
Just för att man spolar golvet ofta tycker jag att golvvärme är lämpligt. Det gör att golvet torkar snabbare och därmed inte är halt lika länge. Bra isolering, och väl utförda tätskikt är nödvändiga. Detta är nog inget för GDS:aren om man inte har riktigt stor erfarenhet av sådant. Kolla med några olika golv/byggfirmor, så får du nog bra svar på vad som passar för dina förutsättningar. Fråga alltid minst tre, gärna fler företag, för att få en bra och kostnadseffektiv lösning.
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Edgar skrivet 31 jan-10 kl 15:40
En fördel förutom ovan, är ju att man slipper radiatorer inne i mejeriet. Plus för städåtkomlighet.
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Existens? skrivet 31 jan-10 kl 15:45
Kan inte sen nån enda nackdel..förutom lite högre kostnad då..
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Johannes skrivet 31 jan-10 kl 18:36
Jag tänkte på det där lilla formatet.
Det blir så lätt att nån platta spricker.
Men som sagts om "undrarbetet" är ordentligt gjort så kan det nog fungera.
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Snarrbon skrivet 31 jan-10 kl 18:58
Som alltid med golvvärme är det viktigt med ordentlig isolering mot marken för att få det bra och effektivt.

Det är faktisk tvärt om. Det är runt fundamentet och en meter ner man skall isolera. Efter tre månader kommer massan under golvet att verka som isolering och man har även en naturlig fuktavvisning. Om man bygger på detta vis kommer man även att kunna använda systemet för en vis kylning under sommaren. Det finns byggnader på mellan 100 och 6000 kvadratmeter här i Sverige som har detta system bla en sportshall här i Östra Göinge kommun.
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: trädman skrivet 01 feb-10 kl 00:00
Kan inte sen nån enda nackdel..förutom lite högre kostnad då..

Om det är nybyggnad utan befintligt värmesystem så tror jag golvvärme är ett billigt alternativ, jämfört med radiatorer. Underarbete i form av fuktspärrar tror jag knappast är aktuellt om det rör sig om ett betonggolv på mark. Man har knappast fuktspärrar på spolbara betonggolv, och om det ligger klinker eller ej ovanpå torde inte göra någon skillnad. Ett alternativ till klinker etc är att diamantslipa betongen som den är. Det blir vackra golv tycker jag (om det godkänns i ett mejeri av livsmedelsmyndigheterna)
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Tesse skrivet 01 feb-10 kl 09:05
Helt fantastiskt vad mycket kunskap man kan suga i sig på den här sidan!  :)
Vi funderade på ett sånt slipat betonggolv, om det är livsmedelsgodkänt kanske det är bättre, så slipper man spruckna plattor osv.
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Existens? skrivet 01 feb-10 kl 09:45
Någonstans ..på någon livsmedelssida.. var det nån myndighet som t.o.m rekommenderade betongolv med epoxybeläggning, istället för klinker.. just för att undvika såna som lossnar eller spricker.

Men då gäller det ju alltså ett sånt som läggs in av proffs, och det är inte särskilt billigt det heller.
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Tesse skrivet 01 feb-10 kl 10:59
Jo det är klart det behövs folk som kan, hade inte tänkt göra´t själv  ;)
Min kära far har sånt golv i sitt garage, och eftersom det är han som ska hjälpa till att bygga så kan jag ju alltid använda hans kontakt  :)
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Snarrbon skrivet 01 feb-10 kl 11:33
Skall ni bygga helt nytt?
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Tesse skrivet 01 feb-10 kl 12:48
Japp, mejeri, mjölkstall, mjölkrum blir helt nytt. Gårdsbutik blir i en befintlig byggnad som ska renoveras.
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: grimbart skrivet 01 feb-10 kl 13:01
Kan inget om mejerier men tanken på mjölkspill på varmt golv får mig att fundera på doften av sur mjölk...
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Tesse skrivet 01 feb-10 kl 13:27
En helt annan aspekt att fundera på, tack! Jag kan ju egentligen inget om golvvärme, men när man lägger slingorna, måste de vara i ett symetriskt mönster eller hur funkar det? Tänker mig att man kan undvika att ha slingor där det blir vasslespill. Känns som en dum-i-huvvet-fråga, men nåja, frågar man inte får man inget veta heller :-[
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: ieenilorac skrivet 01 feb-10 kl 13:42
För bästa värmespridning lägger man dem jämt fördelade, men det går utmärkt att undviks vissa ställen, om man nu vet säkert var det är lämpligt att undvika värme. Tex brukar man inte ha värmeslingor under väggarna, och vanligen har man olika slingor till varje rum, så att man kan reglera värmen olika i de olika rummen.

Enligt hygienreglerna tror jag att ni måste spola golven så pass ofta att ev mjölkspill inte har en chans att börja lukta, men det får ni ju avgöra själva.
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Tesse skrivet 01 feb-10 kl 14:13
Jo men precis, det ska ju inte ligga där och bli surt i flera timmar direkt..men det är ändå en bra tanke innan man börjar bygga när det ändå ska vara nytt kan det lika gärna vara perfekt   :P
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: sub rosa skrivet 05 feb-10 kl 22:48
Vattenburen golvvärme är fördelaktigt! Du kan välja att värma vattnet på många sätt även i framtiden. Nya sätt kan komma att ersätta gamla system. Varför inte solvärme och vattenburet! fenomenalt om du nu bygger nytt! Kompletera med en vattenmantlad kamin vintertid så har du ett fullgott system.
 Elslinga är ju begränsat till just.....el!

Bara några tankar? Man måste väl värma mjölken om man ska ysta, varför inte tänka till och integrera systemet med uppvärmningen..........eller du ska kanske inte göra ost ???
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: Tesse skrivet 06 feb-10 kl 07:05
Jo, stämmer, ost kommer det att bli,  Förklara mer hur du tänker att detta skulle kunna fungera!  :)
Titel: SV: golvvärme i mejeri
Skrivet av: trädman skrivet 06 feb-10 kl 23:17
Epoxi på betong kan spricka/lossna, även om det nog är ett av de bättre alternativen. Skulle jag bygga något dylikt skulle jag undersöka om det är ok med diamantslipad betong. Om jag förstått det rätt så impregnerar man sedan betongen med vattenglas för att få en hårdare yta. Se exempelvis:

http://www.arildsallteknik.se/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=17 (http://www.arildsallteknik.se/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=17)

När det gäller golvvärmen så tror jag knappast det är ett problem med ljumna golv och lukt av sur mjölk. Om mjölkspill etc blir kvar så länge har/får ni nog andra problem att brottas med.

Jag gissar att ni kommer att ha kyltank ock liknande för mjölken. Liksom vid kylning av komjölk bör man med fördel kunna återvinna energin från mjölkkylningen för vv-produktion/värme. Ju lägre temperaturkrav för värmen dess bättre återvinningsekonomi brukar det generellt vara. Golvvärme arbetar med mycket låga vattentemperaturer.

Kul projekt föresten!