Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: kattenihatten skrivet 30 jan-10 kl 20:23

Titel: kan surdegsbröd bli "överjäst"
Skrivet av: kattenihatten skrivet 30 jan-10 kl 20:23
Jag har ibland probelm med att min bröddeg (gjord på jäst) blir överjäst (och börjar smaka jäst, och så rapar man och pruttar en massa). Det kommer sig ofta av saker utanför min kontroll, såsom skrikande och bråkande barn, bebisen som behöver få mat etc.

....och jag har funderat på att prova baka surdegsbröd, och det slog mig att kanske jag då slipper problemet med överjäsning?
Titel: SV: kan surdegsbröd bli "överjäst"
Skrivet av: speedwell skrivet 30 jan-10 kl 20:38
Surdeg kan säkert vara en bra lösning, visst kan även surdegsbröd bli överjästa om man har lite otur men processerna går mycket långsammare än med jäst, så det gör inget om man låter degen stå en timme längre än man tänkt. Andra sätt kan vara att ta väldigt lite jäst i degen (kanske 5-10 g per kg mjöl) och/eller sätta degen i kylskåpet när du märker att du inte hinner med.