Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: cirre skrivet 27 jan-10 kl 20:40
-
Jag är ganska ny på det här med mjölksyrning, hur vet man att det har lyckats...Om grönsakerna smakar bra och luktar gott, kan det ha blivit fel ändå, man blir ju lite orolig med botulism och allt vad det heter ...Kan man va lugn?
Har mätt ph:t med sticka och det låg omkring 4 såg det ut som...
-
Med så lågt ph lever sannolikt inte något farligt i min burk. Jag har alltid gått på lukt och smak, och hittills har jag inte ens blivit dålig i magen av mina mjölksyrade grönsaker. Jag är en sådan som går på lukt och smak på alla produkter, eventuell datummärkning ignorerar jag totalt, och det har inte svikit mig hitintills.
Om du haft jordfria rena grönsaker, rena redskap och rent vatten, så är risken för feljäsning eller farliga bakterier liten.
-
Botulism bildas bara i köttprodukter när dessa konserveras under bristande hygien. Eller av mördarsniglar i ensilage (inplastade). Det bildas inte i grönsaker. För att få rätt jäsning måste man använda ekologiska grönsaker (besprutade har inga levande enzym kvar). Anneli Schöneck har skrivit en mycket bra bok om mjölksyrning. Det värsta som kan hända vid feljäsning är att det smakar illa. Så kämpa på och lycka till.