Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: ieenilorac skrivet 26 jan-10 kl 12:14
-
Hej,
har nyligen slaktat ett flertal äldre hankaniner, och konstaterade att kniven jag brukar använda inte är tillräckligt bra.
Vilka knivar använder ni?
Är det någon som har förslag på bra slaktkniv, som går att få tag på utan att åka till världens ände, och som kostar rimligt mycket pengar? Helst mindre än 500 kronor i alla fall.
-
vilken storlek? med eller utan buköppnare? lite av en smaksak...
-
Jag var in i en jaktaffär i Vinslöv, där köpte jag en kniv för 140 kr.
Kommer tyvärr inte ihåg märket, men den var värd varenda krona - jag slapp att stå och fila för att komma igenom skinnet.
-
själv har jag en helle jaktkniv med buköppnare, vass som bare den men kosta ca 750...
finns många billiga jaktknivar som funkar bra till slakt... för 500kr finns en hel del att välja på.
-
Jag ska som sagt slakta kaniner, och i framtiden olika fåglar - höns, gäss, ankor osv. Eventuellt gris också.
Vad ska man med en buköppnare till, har aldrig ens hört talas om att det fanns sådana. Använder alltid min vanliga kniv till det. Men jag har i o f bara slaktat smådjur. När jag hjälpt farfar slakta gris och tjur använde han bara två olika knivar, en lite sämre till lederna och en bra till resten.
-
Jag använder så gott som bara rostfria moraknivar till kaninslakten.
-
Slipar du den, hur i sådana fall? Och hur ofta behöver den slipas?
-
Jag skär i större djur än kaniner, och har en kniv som kostat 45:-. det går bra men man får vara flitig med brynet och offra några sekunder då och då.
Tänk på gamla liar, inget märkvärdigt stål, men väl slipade är de som rakblad.
-
Ok, då får jag väl träna på slipningen då. Funkar det lika bra med slip till köksknivar, antingen sådan som man själv drar över knivbladet eller elektrisk?
Och om man nu inte är så duktig på att slipa, finns det någon kniv som håller skärpan bra utan slipning?
-
Lämna slipning till någon som kan eller lär dig. Slipa behöver man inte göra ofta, men att använda brynet ofta hjälper bra. Inte så svårt att lära sig. det behövs bara ett par tag.
-
till fåglar är det bra med en sekatör att knipsa vingar, en grensåg är också bra till ben(finns på jula för 70kr).
en vass mora räcker långt.. buköppnare är bra att ha(man kan lätt öppna upp utan att snitta tarmar) men det går förståss utan... lite luddiga svar(eller?)
-
Jag har slaktat 150 djur under mitt liv och aldrig snittat några tarmar, sen är jag inte så snabb förstås. Sekatörer och grensaxar har jag bra koll på, är mycket trädgårdsintresserad, så jag får skaffa en extra omgång att ha till slakten. Har tidigare använt en bra kökssax från Fiskars till kyckling, men kan tänka mig att den inte är stark nog till större fåglar.
Jag satsar nog på moraknivar då, de är ju billiga, och då kan jag ha några stycken som jag kan lämna till slipning på en gång när de blivit så slöa att inte vanligt bryne hjälper.
Tack för alla bra svar!
-
Det finns jättebra knivar som man förvarar i en hylsa och slipar när du drar ut den.....
De kan jag varmt rekomendera. Vet inte riktigt vad dom kostar men finns i flera storlekar.
Min första köpte jag för 15 år sen och den är lika bara fortfarande.
-
Vad heter den då, och var hittar man den?
En annan sak jag undrar över är hur ni gör när ni bryner under slakten, kniven blir ju ganska fet, och det vill man väl inte ha i brynet? Och om man ska diska kniven i varmt vatten och diskmedel, då går det inte snabbt att bryna...
-
Jag har en skitbilligt bryne, som är runt och då vrider man det. Jag torkar bara av kniven och så tar ett par drag. Inget komplicerat och ska vara föremål för för djupt funderande. Det funkar helt enkelt. Allt diskas efter slakten, som i mitt fall oftast är ett djur, i storleksordningen 90 kg.
-
Jag är en jobbig teoretiker som alltid vill utvärdera vad som funkar bra eller dåligt, varför det är så och vad som kan bli bättre. Ganska jobbig typ med andra ord :-[.
-
Jag använder en morakniv av kolstål. Lätt att slipa.
-
Håller med Ulric . För den som är ovan är knivar av kolstål det bästa
De blir snabbt vassa och är lätta att slipa . Och för smådjur har det inte så stor betydelse att de blir slöa snabbare än en kniv i specialstål .
Mina knivar med spec.stål slipar jag med oljebrynen i olika grovlekar .
En kniv jag tycker om vid slakt är Jonsereds kniven .
-
Använder sekatör till att klippa tassar, en Mora2000 till att skära av svans och huvud, en flå-kniv från Gösta med utbytbart blad (rakbladsvass) för skinnet och att öppna buken med och sota.
Och så en stick-kniv från Gösta för avblodningen.
Jag är hel-nöjd! :D
/Sara
-
Stickkniv, det skulle jag nog behöva, framför allt som jag ibland slaktar äldre kaniner. Fick trycka rätt bra för att komma igenom skinnet på den 6-åriga hane jag slaktade nyss.
Var får man tag på en sådan? Är det bara Gösta som säljer? Pris?
Till kaniner och fåglar tror jag inte att jag behöver en flåkniv, jag har alltid bara dragit av skinnet, och skurit av vid tassarna. Efter att först ha öppnat upp framsidan och skurit loss analen förstås.
Däremot, eftersom jag tänkt börja med skinnberedning skulle jag behöva något att skrapa hinnor från huden med. Förslag? Gärna med ca pris och var man får tag på den.
Ursäkta en som inte kan alla termer, vad är sota?
-
Lämpliga knivar för kaninslakt:
Stick-kniv för rätt stickdjup 150:-
Flåkniv med ubytesblad kolstål 200:- exkl.blad
Blad till dito 40:-/st
Slaktkrok 4 mm syrafast 15:-/st
Rostfri klubba för bedövning 300:-
Rätt verktyg gör arbetet lättare och säkrare 8) Priser inkl. moms. Frakt tillkommer
Gösta
-
Har alltså aldrig använt stickkniv. Hur hanterar man den?
Självklart är det bäst med bra utrustning, det är därför jag frågar ;).
Har tidigare bara slaktat typ 2-3 kaniner per tillfälle, men tänkte ha fler kaniner i framtiden. Slaktar man bara 2-3 så gör det inget om det tar 20 minuter per kanin, och då har jag klarat mig med sämre utrustning.
Synd att det är så långt till dig Gösta, annars hade jag velat gå dina kurser, men det funkar inte att åka fram och tillbaka över dagen, och jag har inte någon som är villig att passa djuren om jag åker bort. Om det var många som ville gå kurs i Skåne, skulle man kunna tänka sig att du flyttade på dig istället? Eller känner du till någon som håller kurs i Skåne (helst norra Skåne, Österlen tex är nästan lika svårt att ta sig till)?
-
En kniv som du skall använda för avblodning av kanin bör vara rak i ryggen samt ca 10 - 12 mm bred. Skall vara spetsig och lätt att hålla i. Bör vara ca 120 mm lång i bladet.
Om du bara slaktar några enstaka vid varje tillfälle kan en välslipad morakniv av gamla modellen som är lite smalare än dagens, passa. Slakttid är normalt ca 2 - 4 minuter/kanin men det tar några hundra innan man är där.
Jag håller även externa kurser. För uppfödning bör det vara 8 deltagare. För slakt 4 deltagare. Pris beroende på antal och plats.
Gösta
-
2-4 minuter, inklusive putsning av ev. hinnor, tillsnyggning av skinnet, upphängning av kaninen osv? Imponerande. Nu slaktar jag på den rostfria köksbänken, och hänger i källaren, och kaninerna är i bur i uthuset, så det är lite gående också.
Finns det några i norra Skåne som vill gå kaninkurser, pm:a mig så kanske vi kan ordna en sådan.
-
Stickkniv, det skulle jag nog behöva, framför allt som jag ibland slaktar äldre kaniner. Fick trycka rätt bra för att komma igenom skinnet på den 6-åriga hane jag slaktade nyss.
Var får man tag på en sådan? Är det bara Gösta som säljer? Pris?
Till kaniner och fåglar tror jag inte att jag behöver en flåkniv, jag har alltid bara dragit av skinnet, och skurit av vid tassarna. Efter att först ha öppnat upp framsidan och skurit loss analen förstås.
Däremot, eftersom jag tänkt börja med skinnberedning skulle jag behöva något att skrapa hinnor från huden med. Förslag? Gärna med ca pris och var man får tag på den.
Ursäkta en som inte kan alla termer, vad är sota?
Stick-kniv kan du säkert köpa nån annanstans oxå, men när jag var in i en jaktbutik i stan, så visste dom knappt vad jag menade... ::) Kommer faktiskt inte ihåg vad Gösta tog för den... Nån hundring, typ...
Sota är det du gör när du skär bort analen. ;)
/Sara
-
jag har ett litet diamantbryne som jag bryner sist med när jag vässar knivar och den gör knivar ruggigt vassa , jag har för mig att den kostade ca 50 kr....Kan vara bra att ha, ska fråga gubben var han köpte den...
-
nordpost.se säljer det mesta man behöver.
-
Jag skulle också vilja ha en bättre slaktkniv.
Upplever att den jag har är för stor, skulle vilja ha en mindre och smidigare att använda till då jag öppnar och tar ur dem samt flår dem..
Har inte hittat nån bra ännu fast jag letat, alla tycks va gjorda för större djur..
-
Till kanin använder jag, som flera andra, en "45krs morakniv", funkar bra, bara man har skärpan rätt.
Det är inte värt att köpa en dyr kniv, om du inte kan slipa!
För även en dyr kniv blir slö för eller senare.
Jag använder inte buköppnare utan lägger två fingrar innanför.
Har du en hyffsad sekatör kan du använda den till att knipsa av kaninbenen med, så sliper du bryta och/eller såga.
"Rostfri klubba för bedövning 300:-" : Jag använder en träpåk tillverkad av hassel, kostade ungefär en halv ostmacka att gå ut och såga den och snygga till. :)
-
Tråden gällde "proffsverktyg" om jag förstod rätt.
Är det bara någon enstaka kanin någon gång ibland behövs inga speciella verktyg.
Ta kaninen i bakhasorna, slå den i väggen och hugg av huvudet. Så slaktades kaninerna på gårdarna förr när mor i huset skulle göra söndagsmiddag.
Ska du däremot slakta i lite större mängd bör du absolut ha riktiga verktyg både för din egen skull och för kaninens.
En nyfiken fråga till "Neiklot": Var du på grannens mark och hämtade din påk? Den kostade ju en halv ostmacka o:)
Gösta
-
Den kostade ju en halv ostmacka o:)
jag tror att han mutade hasselmusen som bodde i trädet ;D
-
Tänkte inte på det... ;D
Gösta
-
Jag köpte knivar från Nima, kanske inte det bästa som går att få tag i men klart bättre än de dåliga jag hade vid första tuppslakten. Kommer nog att komplettera med nån mer framöver
www.nimaab.se (http://www.nimaab.se)