Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: myggholken skrivet 25 jan-10 kl 11:19
-
Någon som har recept på enrisdricka. Gjorde det för flera år sedan och det var underbart gott. Har tyvärr tappat receptet. Det ska alltså vara enriset. Inte enbären.
-
Enrisdricka.
Ca 10 l.
Plocka ca en plastkasse enris, gärna med bär på. Skölj. Lägg riset i en syltkittel och fyll på med vatten. Får koka ca 1 tim. Sila. Får svalna. Tillsätt ½-1 sockerbitsstor jäst. 1 dl socker/liter dricka.
Lycka till.
-
TACK!
Precis det receptet jag hade, men jag kom inte ihåg mängden av socker... :D
-
Aldrig hört talas om enrisdricka förut. Låter spännande. Det ska jäsa sen då antar jag, hur länge? Spelar det nån roll när på året man plockar riset?
-
Det ska inte jäsa så länge. Låt det stå svalt i några dagar bara - såpass att det blir lite bubbligt.
Acleja
-
Jag brukar göra detta efter ett recept som min morfar från Småland hade: 25 liter vatten
2,5 kg enris med bär
Låt koka i ½timma, sila bort riset och låt det svalna något.
Rör ner 1kg strösocker och 25 gr (av en valnöts storlek) jäst.
Låt jäsa 1 dygn i hinken och slå sedan upp på flaskor med ett russin i varje flaska.
Kan stå i flera veckor om det står källarsvalt.
Obs! Det blir mycket tryck i kolsyran. Finns risk för flasksprängning.
Jag brukar använda PET-flaskor och de måste stå svalt – kallt.
Har alltid fått höra att det är så nyttigt.
Nån som vet lite mer om det och varför?
-
Detta låter väldigt gott. Hur hög % blir det av detta? Kan man utsluta jästen?
-
Kolla även här:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=143168.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=143168.0)
-
Tack, Kan man utesluta jästen?
-
Nja, det blir nog lite svåra att avstå från jästen.
Här är det recept jag brukar använda:
Enrisdricka
10 L vatten
10 små gröna enriskvistar (ej bär)
3-4 nävar humle
1 kg strösocker
1/2 paket jäst
1 liten flaska citronessens
Recept:
Vatten, enris och humle kokas i ca en timme.
Koket silas och får svalna. Socker, jäst och citronessens rörs i.
Drycken tappas på flaskor och tillsluts. Bör stå kallt under ett par daga för godast smak.
Reklam för egen verksamhet bortredigerat
Radar
-
Tack :-)
Eftersom det är min son som vill laborera med detta så vill inte jag att det ska bli alkohol i drycken...men alkoholen borde kräva längre jäsning än någon dag?
-
Det blir väldigt lite alkohol.
-
Det låter bra :) Vi har klippt enriset och testar :D
-
Bättre har jag nog smakat :P