Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Pillz skrivet 23 jan-10 kl 22:41
-
Jag vill lära mig hur man bakar bröd utan jäst.
Har ni några recept på lager?
-
Titta i någon av surdegstrådarna, där finns massor av recept!
Lycka till!
-
Och något jag lärt mig av mina misstag är att ska man bara ha surdeg som jäsmedel ska man ha en gammal välfungerande surdegskultur (och för mig funkar oftast rågsurdegen bäst) det funkar inte som det står i många recept att man kan baka med den dag 3 och liknande, för mig funkar det bara om den har många veckor på nacken + man har en ganska lös deg. Har man en ung surdeg kan man behöva tillsåtta en liten mängd jäst för att det ska jäsa upp tillräckligt mycket.
+Att låta det hela ta tid man kan behöva låta bröden jäsa många timmar + göra fördegar och liknande men med planering funkar det + det blir ju ofta mer smak vid lång jäsning.
-
Äpple och yoghurt bröd
2 dl Havregryn
5 dl Siktat Dinkelmjöl
1dl Linfrö
1dl Russin
1dl Hasselnötter (grovhackade)
1 tsk Bakpulver
2 nypor Havssalt
4 dl Naturell Yoghurt
1 st Rivet Äpple
3 msk Honung
Blanda allt torrt, tillsätt allt vått och rör om. Fyll smeten i en fyrkantig kakform klädd med bakplåtspapper. Gräddas vid 175 C i ca 1h 20 min.
// Lycka till!
-
Prova AnneLies Schöneks honungsjästmedel. Finns i hennes böcker-
Eller Aurions honungsalt bröd, finns på nätet och i deras bakböcker.
http://www.eldrimner.com/2819.brodresa_till_aurion.html (http://www.eldrimner.com/2819.brodresa_till_aurion.html) ;D