Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Pillz skrivet 23 jan-10 kl 22:39

Titel: Delikatesslimpa
Skrivet av: Pillz skrivet 23 jan-10 kl 22:39
Hej!
Nu är det dags att baka egna limpor för i min familj så går det åt en delikatesslimpa per dygn!
Och det blir dyrt om varje påse limpa kostar 18 kr.
Så jag undrar om det finns någon god själ som har något recept som liknar dessa limpor i smaken för mina barn är tyvärr jättekräsna. :D
Titel: SV: Delikatesslimpa
Skrivet av: anders 67 skrivet 24 jan-10 kl 10:53
Vad menar du med "delikatesslimpa"?Skogaholmslimpa,typ?
Titel: SV: Delikatesslimpa
Skrivet av: ieenilorac skrivet 24 jan-10 kl 10:58
Stackars barn, deras smaklökar är inte snälla mot dem. Sådant vitt bröd är varken mättande eller näringsrikt. Prova gärna att baka surdegsbröd istället. Med honung på som muta i början så brukar det gå ner. Och man är mätt mycket längre på ett grövre bröd, får i sig fler spårämnen och mer fibrer som håller tarmen frisk.
Titel: SV: Delikatesslimpa
Skrivet av: mistel skrivet 24 jan-10 kl 11:46
Det är föräldrarnas jobb att lära upp barnens smaklökar, inte att vika sig till att bara ge dem det de vill ha, själv fick jag inte ens peta på något bröd av typen skogaholmslimpa, rostbröd el dylikt förren jag ätit minst 1st riktigt grov brödbit när det var fukost och då var det typ finskt rågbröd, rallarhalvor och liknande som gällde. Hade man själv fått välja hade det nog blivit rostbröd med marmelad men nu när jag är äldre är jag glad att jag lärde mig äta grovt bröd för nu föredrar jag faktiskt det för det smakar ju bättre + man mår bättre och håller både humöret och orken uppe bättre än vad man gör med sötebröd.
Titel: SV: Delikatesslimpa
Skrivet av: Rakadero skrivet 24 jan-10 kl 17:23
Min svärfar är sån också... han äter helst skogaholmslimpa och då bakar svärmor ändå rätt gott bröd, han äter helst köpeköttbullar också... :-X

Kanske du kan vänja barnen allt eftersom, när du väl hittar ett recept som påminner om skogaholmslimpa kanske du kan smyga in lite grövre mjöl och sånt allt eftersom sen.

Det sägs att man ska spara så mycket på att baka själv men ska man vara duktig och köpa ekologiskt, stenugnsmalet, dinkel och allt vad det heter är väl frågan om det inte blir dyrare...
Titel: SV: Delikatesslimpa
Skrivet av: ieenilorac skrivet 24 jan-10 kl 17:36
När man bakar själv blir det alltid rejält mycket billigare än köpt bröd, när man jämför med ett köpt bröd av samma kvalitet som det hembakta. Man kan ju inte jämföra med massproducerat klisterbröd om man använt gott fullkornsmjöl.

Och blir vi fler som använder grovt bra mjöl så kommer det förhoppningsvis att bli billigare, eftersom hylltiden blir kortare.

Själv skulle jag vilja investera i en kvarn, och då tror jag att jag kan få mitt mjöl mycket billigare än från affären, förutsatt att jag hittar hela sädeskorn någonstans, jag har hört att det är lättare att få tag på sådant i Danmark. Annars får man ha kontakt med någon bonde och köpa direkt därifrån. Ännu så länge finns det dock andra och mer akuta saker som pengarna ska gå till, så kvarnen får vänta.
Titel: SV: Delikatesslimpa
Skrivet av: Kabo skrivet 24 jan-10 kl 23:44
Testa det här; smakar som köplimpa fast på ett bra sätt :)
4 dl ljummet vatten
4 dl extra grovt rågmjöl
ca 5 g jäst vispas ihop till en "pannkakssmet"
Låt stå över natten.

4 dl mjölk
ca 20 g jäst
1,5- 2 dl sirap
1,5 l rågsikt (börja med 1.3 arbeta in mer om degen är lös.)
2 msk salt
1 msk brödkryddor
50 g rumsvarmt smör i klickar
Arbeta in i fördegen och knåda ca 10 minuter i maskin.
Låt jäsa 30 minuter.
Stöt ihop degen med en träsked och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Töm upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 delar.
Forma sprickfria limpor genom att vika degen upprepade gånger tills den känns "spänd"
Lägg limporna bredvid varandra i en långpanna och använd ev bakplåtspapper som dras upp mellan dem så att de inte jäser ihop. Pricka limporna med en gaffel eller sticka.

Ställ in en bytta vatten och sätt på ugnen.
Låt jäsa 40 minuter.
Ställ in i 225° i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 ° Grädda  50-60 minuter.
Pensla eller spraya limporna med vatten precis när dom kommer ur ugnen.
Titel: SV: Delikatesslimpa
Skrivet av: Pillz skrivet 30 jan-10 kl 23:58
Tack för receptet!
Det är inte bara barnen som gillar limpa, det är även min man och jag själv som är sålda på detta onyttiga bröd!
Kan tänkas vara så därför att jag aldrig fick limpa när jag var yngre. :)
Titel: SV: Delikatesslimpa
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 31 jan-10 kl 00:34
måste jag oxå¨prova min gubbe e oxå köpelimpa torsk.