Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: eva f skrivet 23 jan-10 kl 14:02
-
Jag har en liten vild idé om sockerbetor. Nu har jag hört att det går inte att odla sockerbetor här uppe i ångermanland. okej, säger jag då, men testa kan jag väl få göra ändå? Det kan ju inte bli mer tokigt än att det inte kommer upp nåt! Men OM det skulle komma upp och det faktiskt blev ett par tre stycken, vad gör jag med dem då? Finns det någon som vet hur sockerbetor vill ha det för att växa bra och vad man gör med dem sedan?
Tacksam för alla svar
Eva F
-
Det ligger lite långt norrut. Det kan kanske ändå gå, man kan odla sockerbetor på Gotland, men i brist på sockerbruk och långa transportvägar är det svårt. Så det är inte bara klimatet som begränsar. I Alberta i Canada odlas sockerbetor, och det ligger ungefär som Ångermanland. Nu kan det vara GMO-betor i Canada, som kanske kan tåla klimatet.
Det är mer inlandsklimat där, så även om somrarna är kortare, och vintern kall, så kan det bli ganska varma somrar.
På södra Grönland odlas visst sockerbetor:
"The main income in Greenland comes from fisheries and the fishing industry. However, in South Greenland 60 households make a living from sheep farming, potato and sugar beet growing"(http://www.beesfordevelopment.org/info/info/species/beekeeping-in-greenland.shtml (http://www.beesfordevelopment.org/info/info/species/beekeeping-in-greenland.shtml))
Jag har läst att UV-B ljuset som ska vara mer norröver inte är så bra för sockerbetor.
Sockerbetor kan både djur och människor äta, det är en variant av vitbetan.
I Polen gör bönder på landet spritdrycker av sockerbetor.
Här i Skåne brukar betor odlas på styv lerjord.
-
De kan ätas men är ganska beska.
Du kan testa att koka ihop dem till sirap men det tar lång tid. Jag har försökt en gång och blev inte nöjd. Beskt, vattnigt och inte särskilt sött. Men det kan finnas metoder som underlättar. Jag hade bara små betbitar på långkok.
Jag odlade i Sörmland och det gick helt OK.
-
De kan ätas men är ganska beska.
Du kan testa att koka ihop dem till sirap men det tar lång tid. Jag har försökt en gång och blev inte nöjd. Beskt, vattnigt och inte särskilt sött. Men det kan finnas metoder som underlättar. Jag hade bara små betbitar på långkok.
Jag odlade i Sörmland och det gick helt OK.
Beska? När jag var barn åt vi dem i bitar som godis och tyckte det var sött.
-
Men hur var det, var det inte svårt/omöjligt att få tag i frön?
-
Mina blev beska och ganska söta. Kanske berodde på något med min odling. De blev i alla fall stora och såg friska ut. Kanske fick de lite måttligt med ljus då odlingsplatsen har skugga från ca kl 16.
Dessutom tycker jag i stort sett alla betor är mer eller mindre beska. Jag har tröttnat även på rödbetor. En smaksak.
-
Jag tiggde till mig frön på en botanisk trädgård. Det var ca 20 år sedan.
-
Ett alternativ kan ju då vara att odla fodersockerbetor , som klarar sig längre upp i landet .
Bara för att se om det går och få ett hum om hur det fungerar .
För att göra sirap ska betorna först krossas och saften pressas ur , sedan kokar man man ihop saften till sirap .
Men den blir ju aldrig vit/ljus det är en ganska komplicerad prosess att rena .
Utan resultatet blir mer melass likt , och melass har en viss beskhet .
Rödbetor har även de en hög sockerhalt och kan behandlas på samma sätt som socker/fodersockerbetor för att framställa sirap/melass .
-
Någon som vet nån som har frön till foderbetor. Jag vet att dom odlade dom till grisarna och hönsen när jag var grabb och var röda i färgen men köttet var vitt.
-
Här hos mig säljs frön i ½ - och 1 kg förpackningar . Fodersockerbetor.
-
Du borde väl i varje fall kunna få fram betorna. Men de kanske inte hinner utvecklas tillräckligt länge? Det stora problemet är väl just att sockerbetan kräver en lång växttid, och i Ångermanland rör det väl sig om som mest 170-185 dagar. Dock är ju solen uppe under en längre tid på dygnet, så växtperioden blir lite intensivare än i Skåne.
Som regel gäller att mycket värme och solsken = hög sockerhalt.
Jag hade faktiskt ingen aning om att det kunde vara så svårt att börja odla sockerbetor. Enligt min gamla lärobok i jordbrukslära från 1963 måste man teckna avtal med Svenska Sockerfabriks AB för att få börja framställa socker. Det låter ju helt sjukt! :)
-
1963 hade Sockerbolaget, som var ett monopol, på samma sätt som tobaksmonopolet, och ingen annan än de fick tillverka socker. Idag är det inget juridiskt monopol. Även om Danisco är den enda som gör socker, hindrar det ingen annan att göra det. Det finns även importsocker idag på marknaden, och det var inte alls tillåtet 1963.
-
Åh, vad roligt att så många svarade! Jag trodde att det var ett för udda ämne :-[ Det finns ju fler växter som egentligen inte passar här uppe men då använder man drivbänkar eller djupbäddar. Det handlar ju inte om att odla flera hektar. Det har jag varken mark eller orken till, tyvär.
Du borde väl i varje fall kunna få fram betorna. Men de kanske inte hinner utvecklas tillräckligt länge? Det stora problemet är väl just att sockerbetan kräver en lång växttid, och i Ångermanland rör det väl sig om som mest 170-185 dagar. Dock är ju solen uppe under en längre tid på dygnet, så växtperioden blir lite intensivare än i Skåne.
Som regel gäller att mycket värme och solsken = hög sockerhalt.
Vad tycker sockerbetor om förkultivering då?
-
Min far odlade sockerbetor i Lidköping på 50talet, så det funkar säkert i Ångermanland på gynnsamma platser
-
Jag har odlat sockerbetor och foderbetor (till mina djur) i Jämtland under sommarn.
Fröerna fick jag skickat ifrån Holland. Ska odla frö kommande sommar.
Både sorter har jag förodlat i växthus och sen planterad ut i jorden.
Sockerbetorna blev inte särskild stort men dem behöver mycket gödsling oxå. Betlandet var inte särskild bra gödslad måste jag säga....
Foderbetorna blev större.
Getterna kommer inte att äta upp alla betor så jag tänkte kolla om det finns någon som vet hur man lagar sirap.
Men först ska jag smaka på betorna :)
-
Ett alternativ kan ju då vara att odla fodersockerbetor , som klarar sig längre upp i landet .
Bara för att se om det går och få ett hum om hur det fungerar .
För att göra sirap ska betorna först krossas och saften pressas ur , sedan kokar man man ihop saften till sirap .
Men den blir ju aldrig vit/ljus det är en ganska komplicerad prosess att rena .
Utan resultatet blir mer melass likt , och melass har en viss beskhet .
Rödbetor har även de en hög sockerhalt och kan behandlas på samma sätt som socker/fodersockerbetor för att framställa sirap/melass .
-
Tack! ;D
De smaker gott, inte alls besk...
-
En gång köpte jag billig räksallad, smakade fan, kollade innehållsförteckningen, mest sockerbeta!!!! Undrar om det var en enda jävla räka i eländet!
-
När jag var barn odlade vi hela fält med fodersockerbetor i Piteåtrakten.
Betorna revs på en jättemandelkvarn på fyra ben och blandades i höet.
för det ekologiska jordbruket verkar det som att det är något som är på väg tillbaka
http://chaos.bibul.slu.se/sll/lst_e_lan/utan_serietitel_lst_e_lan/UST04-34/UST04-34META.HTM (http://chaos.bibul.slu.se/sll/lst_e_lan/utan_serietitel_lst_e_lan/UST04-34/UST04-34META.HTM)
-
Men vad är det då för skilnad på foder betor och vanliga sockerbetor? ??? OM man odlar lite sockerbetor kan man inte få till socker av de då?
-
Det finns både Foderbetor , FoderSockerbetor och sockerbetor .
De har lite olika torrsubstanshalt och socker halt , men om man inte är storodlare har det mindre/ingen betydelse .
Du kan ju göra socker av Rödbetor med så .
-
Sockerbetor innehåller mer socker än foderbetor. Båda går att använda till djurfoder, och båda går att utvinna socker ur, det är dock inte lönsamt att försöka göra det själv.
-
Nej det är väldigt besvärligt att göra socker av kvalite hemma från betor, men vissa grejor som man idag gör och utgår från socker, kan man mycket väl utgå direkt fråb betan.
-
Nej det är väldigt besvärligt att göra socker av kvalite hemma från betor, men vissa grejor som man idag gör och utgår från socker, kan man mycket väl utgå direkt fråb betan.
Nu är ju jag ingen expert på betområdet, men jag har smakat en rå sockerbeta och den smakade fullkomligt skit. I ungefär 5 timmar efteråt...
-
Man kan ju förädla betan så att ingenting av ursprunget är kvar, utom en klar brandfarlig vätska, som i utspätt tillstånd är även för invärtes bruk, och i influensatider vanligt som handtvätt, och tom fordon framföres med detta som bränsle.
-
Skrivet av: Skytten
Man kan ju förädla betan så att ingenting av ursprunget är kvar, utom en klar brandfarlig vätska, som i utspätt tillstånd är även för invärtes bruk, och i influensatider vanligt som handtvätt, och tom fordon framföres med detta som bränsle
.
Växer betorna bra nog till det, eller mest om man råkar få tag i några?
-
Jag odlar inga betor, det finns hur mycket som helst längs vägarna, där de stora transporterna går.
-
säkert färdigpressadE o allt :P