Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: lj skrivet 22 jan-10 kl 21:22
-
Vill dela med mig av ett brynostrecept som vid sidan av äggost är väldans Bohuslänskt.
Har inte gjort den på länge men nu har jag fått upp farten igen :)
Så här tycker Brabro Östlund, tidigare verksam på Bohusläns museum att man ska göra;
5 l mjölk
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 msk löpe (jag tar 1 msk)
-Ljumma mjölken. Ta upp 2 dl av mjölken och vispa ihop den med ägg o mjöl. Häll tillbaka i mjölken, tillsätt ostlöpen o rör om. Låt stå tills massan ystat sig.
- Rör sönder ostmassan så vasslan skiljer sig från ostmassan o häll upp ostmassan med hålslev i en form, typ avlång sockerkaksform.
Häll av ev vassla. Sätt ugnen på 175 gr.
- Grädda brynosten ugnens nedersta del 1 ½ tim.
- När osten kallnat skärs den i skivor och bryns på båda sidor i smör på svag värme.
- Strö socker över skivorna och servera. Bjud extra socker till.
Skit gott o nyttigt..........
Och av vasslan bakar man underbart bröd