Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: lj skrivet 22 jan-10 kl 21:22

Titel: Brynost
Skrivet av: lj skrivet 22 jan-10 kl 21:22
Vill dela med mig av ett brynostrecept som vid sidan av äggost är väldans Bohuslänskt.
Har inte gjort den på länge men nu har jag fått upp farten igen  :)
Så här tycker Brabro Östlund, tidigare verksam på Bohusläns museum att man ska göra;

5 l mjölk
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 msk löpe (jag tar 1 msk)

-Ljumma mjölken. Ta upp 2 dl av mjölken och vispa ihop den med ägg o mjöl. Häll tillbaka i  mjölken, tillsätt ostlöpen o rör om. Låt stå tills massan ystat sig.

- Rör sönder ostmassan så vasslan skiljer sig från ostmassan o häll upp ostmassan med hålslev i en form, typ avlång sockerkaksform.
Häll av ev vassla. Sätt ugnen på 175 gr.
- Grädda brynosten ugnens nedersta del 1 ½ tim.
- När osten kallnat skärs den i skivor och bryns på båda sidor i smör på svag värme.
- Strö socker över skivorna och servera. Bjud extra socker till.

Skit gott o nyttigt..........

Och av vasslan bakar man underbart bröd