Alternativ.nu
Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: Elis Karlsson skrivet 20 jan-10 kl 21:42
-
Jag undrar över hållbarheten på havrekross. Hur länge håller den sig efter att man krossat den? Om den läggs ut i -5 grader och upp till + 5 - hur länge behåller den näringen? Det är rådjuren som får.
-
Hej!
Om den ligger under regnskydd står den sig ganska många dagar, är den tirr står den sig säkert i 3 veckor.
mvh
-
Enligt en bekant som har studerat foderlära är näringen likvärdigt med tidningspapper efter 3-4 dagar.
-
Det bästa är ju om du har hel havre, den kan hålla sig i åratal om den inte blir blöt.
Ska du ha havrekross så bör du krossa själv så att du kan göra slut på krossen inom mindre än en vecka, men till de flesta djur dunkar det bra med hela havrekorn - tex till häst så skiljer det inte mer än 1-2% i tunntarmsmältbarhet mellan krossad och hel havre, hur det är med rådjur vet jag inte men dom borde kunna tillgodogöra sig hel havre lika gärna som kross.
-
Enligt en bekant som har studerat foderlära är näringen likvärdigt med tidningspapper efter 3-4 dagar.
bara en spontantanke som dök upp.... vad gör de som tillverkar havregryn för att få längre hållbarhet på havregrynet? eller får jag inte i mig mer näring än om jag skulle äta tidningpapper när jag äter min havregrynsgröt?
-
Det som försvinner lär vara vitaminer. Fettet kan t.ex. omöjligen försvinna på 3-4 dagar.
-
Det är fetterna i krosshavren som förstörs/härsknar och gör att näringsvärdet sjunker .
Men det är vid sval och torr förvaring hållbart i 3-4 veckor , som redan sagts .
-
Havregrynen ångas och valsas, dom krossas inte på samma sätt som i en foderkross.
Gör man liknande behandling med vissa vetesorter får man bulgur och couscous.
Det är mycket riktigt fettet som oxiderar/härsknar på krossad havre, havren innehåller mer fett och av lite annan sammansättning än tex korn vilket gör att kornet håller sig längre som kross.
-
Havregrynen ångas och valsas, dom krossas inte på samma sätt som i en foderkross.
hmm... krossen jag har hemma är två valsar som snurrar (bifogar en bild från blocket på en som liknar den i konstruktion) .. nu har jag min ganska löst ställd, men skruvar jag till den så får jag ut något som liknar havregryn (+ en massa skal... men skulle jag sålla/blåsa bort skalen så skulle jag nog kunna koka havregrynsgröt av det utan att någon skulle märka någon skillnad på konsistensen, det är dock mycket möjligt att det skulle märkas skillnad i smaken :) )
men det finns ju säkert andra varianter av krossar som inte valsar "havregryn" av det när den krossar
är det inte egenodlat spannmål som man krossar så ska det (enligt regelboken) vara värmebehandlat... i så fall torde de ha längre hållbarhet... eller är 75 grader kanske inte nog?
-
Där kom svaret varför jag strulade till det med orden .
Hade själv en liknande kross som gav valsat resultat , både havre och korn blev till gryn .
Min kross hette Ysta dunder .
-
Hej!
Kan inte någon som köpt krossad spannmål från lantmännen eller likn kolla vad det är för längd till bäst föredatum!??
Dessutom jämföra näringsinnehållet på hel/krossad spannmål- har svårt att tro att krossad havre efter 3-4 dagar har samma energiinnehåll som papper!
mvh
ps kom gärna med "bevis" för detta påstående! ds