Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: snäckan skrivet 20 jan-10 kl 20:33

Titel: Recept till bak i stenugn
Skrivet av: snäckan skrivet 20 jan-10 kl 20:33
Efterlyser fler recept till stenugnsbak, Vår ugn rymmer ca 25-30 limpor och vanliga recept funkar inte så bra att bara mulitiplicera. Idag har jag bra recept på grovt och fint rågbröd. Gärna recept med spelt eller annat gott.
Titel: SV: Recept till bak i stenugn
Skrivet av: Dagen skrivet 20 jan-10 kl 20:41
Har du lust att dela med dig av de recepten du har?
Titel: SV: Recept till bak i stenugn
Skrivet av: regnpipan skrivet 27 jan-10 kl 18:28
Jag brukar, när vi far till några vänner med vedeldad ugn, förbereda ett par tre fyra eller fem fördubblade satser av olika Hedh bröd. Jag tycker att det är enklare om man bakar limpor som är lite mindre när man jobbar med vedeldad ugn. Ett annat trick är givetvis att ofta kolla temperaturen. Inte i ugnen utan på brödets innertemperatur. Bröd är klart om det är uppe i sisådär 95 grader. Genom att mäta flera olika bröd så kan man flytta om dem under bakningen så att alla bröd i samma "omgång" blir klara samtidigt.

Senast vi bakade blev det:
-12 pizzor
-ca 80 tunnbröd (norrländska kompisar stod för den degen)
-12 hedhs "italienare"
-13 hedhs vörtbröd
-12 pain de martin
-14 hedhs baguetter
Titel: SV: Recept till bak i stenugn
Skrivet av: Rakadero skrivet 27 jan-10 kl 21:27
Använder du typ stektermometer då när du mäter temperaturen i bröden?
Titel: SV: Recept till bak i stenugn
Skrivet av: esten skrivet 27 jan-10 kl 21:55
15 st bröd .
9 liter vatten
2-3 msk salt
brödkryddor efter smak
2 dl sirap
100 g smör el. margarin
2 påsar rågsikt (4 kg )
200 g jäst
5 påsar vetemjöl ( 10 kg )
koka upp vattnet, blanda i smöret, salt, sirap och brödkryddorna . Slå blandningen över rågsikten . Låt svalna till lagom temp. för jästen och rör i den . Låt stå över natten .
På morgonen rör i vetemjölet , men spara till utbakningen .Låt jäsa tills den "spricker".
När ugnen har rätt temp. börja baka ut de 15 bröden .
Pensla bröden med kaffe innan de ställs i ugnen .
Gräddningen brukar ta 15-20 minuter.
Titel: SV: Recept till bak i stenugn
Skrivet av: Rakadero skrivet 28 jan-10 kl 00:16
Vilken form bakar du ut bröden till? Det låter lite lite tid för limpor men med så mycket deg borde bli jäääääättestora brödkakor i så fall...

Kanske går det fortare i stenugn?

Jag kan kanske få låna en gammaldags bakugn i vår hembygdsgård och funderar också i de här banorna... Det är ingen stenugn utan en sådan där inmurad i skorstenen som de hade förr.
Titel: SV: Recept till bak i stenugn
Skrivet av: Dagen skrivet 28 jan-10 kl 09:45
Använder du typ stektermometer då när du mäter temperaturen i bröden?

Jag brukar använda mig av en digital termometer som man sticker in i brödet. Men det gör jag bara om jag känner mig osäker på om det är färdigt. Annars finns ett gammalt knep som man hade innan stektermometerns tid. Man knackar på brödet, och det är färdigt när det låter ihåligt. Man lär sig av erfarenhet. Man kan också sticka in en kniv i brödet och gnugga lite. Om det fastnar deg på kniven är det inte klart än.
Titel: SV: Recept till bak i stenugn
Skrivet av: regnpipan skrivet 01 feb-10 kl 08:26
Använder du typ stektermometer då när du mäter temperaturen i bröden?

Helt vanlig stektermometer.