Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: La Ladin skrivet 20 jan-10 kl 19:12
-
Förhoppningsvis flyttar vi ut på landet i mars-april. Min dröm är (så klart :-)) att odla massa goda grönsaker av diverse slag. Dock är jag nybörjare. Vad är bra att börja med?
-
Rödbetor, sockerärtor, bönor, rädisor, sallat (om du inte har för mycket mördarsniglar) m.m.
Allt som kan direktsås enligt direktiven på baksidan av fröpåsen är relativt lättodlat.
Tänk på att planera för en bra växtföljd, så att du inte får problem med sjukdomar och skadedjur i framtiden.
Lena Israelsson har skrivit flera bra och inspirerande böcker om grönsaksodling, köp eller låna någon av dem, så kommer du att lära dig allt du behöver veta, samtidigt som du inte kommer att kunna låta bli att prova alla möjliga udda grönsaker.
Det bästa med att odla själv är att man kan odla sådant som inte finns i affärerna!
Lycka till!
-
Rödbetor, sockerärtor, bönor, rädisor, sallat (om du inte har för mycket mördarsniglar) m.m.
Allt som kan direktsås enligt direktiven på baksidan av fröpåsen är relativt lättodlat.
Tänk på att planera för en bra växtföljd, så att du inte får problem med sjukdomar och skadedjur i framtiden.
Lena Israelsson har skrivit flera bra och inspirerande böcker om grönsaksodling, köp eller låna någon av dem, så kommer du att lära dig allt du behöver veta, samtidigt som du inte kommer att kunna låta bli att prova alla möjliga udda grönsaker.
Det bästa med att odla själv är att man kan odla sådant som inte finns i affärerna!
Lycka till!
Har antecknat hennes namn och ska hålla utkik efter böcker. Tack för hjälpen!
-
Mangold går nog inte att misslyckas med (bara man inte sår för tidigt det bör vara runt +8-10C i marken vid sådd, vissa röda sorter kan dock vara något kinkiga så man kan ju testa någon som inte är röd till att börja med) + den ger stor skörd på liten yta.
+Jordärtsskockor är fleråriga och växer som ogräs så de brukar också vara svåra att misslyckas med.
-
Insämmer i tidigare, allt som direktsås är bra. Men Potatis och sättlök är ju bas varor för de flesta. MEN första frågan du/ni bör ställa er är ändå"vad tycker ni om att äta" och sedan letar man info om det.
-
Majrova kan du inte misslyckas med. Duger bra som ersättning för potatis i grytan till middag.
Jag bara slängde ut en hög med frö där jag slängt kompostjorden och täckte med fiber duk. Jesstandes vad det växte. Vi åt så vi blev trötta på det. ;)
-
Om jag får låna in mig på tråden lite då med samma fråga...
Vi har försökt odla nästan varje år sen vi köpte huset på landet, fem år nu, men det blir aldrig bra.
Jag tycker jag har testat allt. Första året tog jag bara undan ogräs och vände och jämnade till jorden som verkade näringsrik och fin, mörk och myllig eller vad det kallas. Nästa år var jag ännu mer avancerad eftersom det inget blev året innan och la pallkragar, köpte ett lass med matjord, men inte då... Nästa år bytte jag ut all jord och hävde dessutom i en hel del kompost, men det blir aldrig bra.
Det gror nog rätt bra men sen tynar det liksom bara bort, blir klena ynkliga, rangliga stackare som bara dör, trots att jag går där och vattnar och vaktar och verkligen, tycker jag, försöker.
Jag har försökt med enkla saker, morötter, sallad, dill, persilja, morötter, bönor, sockerärt. Det enda jag någon gång lyckats med var ringblommor fast vi råkade äta upp dem för maken trodde det var spenat, det var innan de blommade... Jag trodde vi skulle dö...
Landet ligger så det får morgonsol, förmiddagssol, eller ja, sol större delen av dagen. Det växer ett äppleträd rätt nära, är det boven? Tar det all näring? Jag hade kunnat ta bort det, de blir inga goda äpplen men maken gillar formen, utseendet på det.
Utanför trädgården är det en åker där bonden slår vall en eller två gånger och har stutarna på när det växt upp igen. Det ser ut att växa bra.
Vad gör jag fel?
-
Vad är bäst att gödsla med då? Jag testade med lite hönsgödsel förrförra året, men vågade inte ta för mycket, det sägs vara rätt starkt?
Vi har tillgång till både häst, ko och hönsgödsel att välja mellan.
-
Persilja och dill ska man absolut ha med från början. För det första är det ganska dyrt att köpa, och så går det väldigt bra att frysa in för hela årsbehovet. En yta motsvatande en pallkrage, kan ge hela årets behov av persilja. Jag brukar kunna frysa in ca 250 satser, från en pallkrage. Palsternack och morötter och andra rotfrukter bruka vara ganska problemfritt, och ger dessutom ganska mycket mat. Kålväxter kan vara lite mer problematiskt, och jag har minskat lite på den odlingen till förmån för rotfrukter.
-
Rotfrukter är dessutom lätta att lagra i jordkällare el. dyl...att frysa ner saker kan vara problematiskt om en får strömavbrott lite nu och då och inte har elverk.
Vill slå ett extra slag för potatis, kräver lite jobb: sätt - kupa rejält och ta väck ogräs när blasten börjat komma upp - plocka upp framåt hösten. Potatisblast hävdar sig mycket bra mot ogräs, så det är bra för den som tycker illa om att rensa land o:) . En varning, ska du gräva ett nytt land där det tidigare varit gräsmatta eller vall, ska du inte odla potatis där de första två åren (var det väl, det har diskuterats i tidigare trådar?), för då kan potätera angripas av knäpparlarver.
Och gödsla friskt på det mesta (utom morötter)! Det pratas om att hönsgödsel ska vara sååå starkt, men det är ingen fara eftersom ens egen hönsskit är uppblandad med mycket strö, och en låter den ligga några månader på gödselhögen. Jag har använt hönsgödsel ett antal år, och aldrig fått något sönderbränt, fast jag häver på en 10-15 kg/kvm...däremot har jag fått fantastiska kålrötter :) !
-
Jag vill varmt rekommendera potatis! De kräver inte mycket näring dessutom så dödar man mycket ogräs när man kupar potatisen. Jag tycker jorden är så fin och lucker i de bäddar potatisen är odlad året efter. Om du plöjer nytt land är potatisen bra att börja med.
-
Vi drog av svålen på gräsmattan och vände på jorden, gödslade med Algomin ekologisk gödsel och satte en säck Asterix. Det blev helt problemfritt. Inga skadedjursangrepp.
(Bara vårt ogräs som inte går att ta bort. Falsk bambu/parkslider)
http://www.smartstep.se/ssp/petab/module.asp?page=detail&XModuleId=8683&ProductId=4029 (http://www.smartstep.se/ssp/petab/module.asp?page=detail&XModuleId=8683&ProductId=4029)
-
Potatis blir det, helt klart. Det är ju dessutom en bra basvara. :)
Jag skulle gärna vilja prova på sallad men jag vet inte om jag vågar göra det i början. Vill inte tappa motivationen om allt går snett.
-
Men du behöver ju inte odla så mycket. Om du köper två fröpåsar och odlar typ 10 plantor, eller någon löpmeter av varje, så har det ju varken kostat mycket pengar eller tagit stor plats.
-
Men du behöver ju inte odla så mycket. Om du köper två fröpåsar och odlar typ 10 plantor, eller någon löpmeter av varje, så har det ju varken kostat mycket pengar eller tagit stor plats.
Nej, det är sant. Jag ska nog testa lite olika. Något borde jag ju lyckas med.
-
Bäst är att test några olika saker, alltid är det något som går bra och något som går sämre, om man inte lägger alla äggen i samma korg, minskar risken för totalt fiasko.
-
Spenat - oerhört lättodlad, bra för självförtroendet, du kan så det väldigt tidigt på våren, eller när den värsta högsommaren är över, för att undvika att plantorna går i blom.
Japansk kål (tex pak choi) - växer oerhört snabbt. Sägs vara bäst att så vid mitten av juli.
Squash - vill helst ha mkt näring och varmt, men även om man snålar lite med näringen så ger den bra tycker jag, bladverket/plantan blir lite mindre bara. Man kan plantera den direkt i komposthögen, för den trivs i upphöjd, varm och näringsrik "jord".
Pumpa - otrolig växtkraft. Finns olika sorter med olika växtsätt, tex myskpumpor som har ett revande växtsätt på flera meter, man blir stolt när man ser sådan växtkraft!
Potatis - jättelätt att odla och underbart gott, tänk bara på att kupa potatisen när blasten vuxit sig till 10 - 15 cm och ev. en gång till längre fram, för att få stor skörd. Samodla gärna slingerkrasse mellan potatisraderna, de är mkt lättodlade blommor som är ätliga och trivs med potatisen.
Rädisor växer jättefort och är bäst att så i omgångar för att få en regelbunden skörd. Låt de ej stå för länge för då blir de träiga. Ibland står det att man inte ska odla rädisor för långt in på sommaren eller senare, men min erfarenhet är att det funkar jättebra, välj bara en något skuggigare växtplats.
Jordärtskockor växer som ogräs och ger, förutom goda knölar, lä samt bra insynsskydd.
Bondbönor ger oerhört mkt att skörda och är lättodlade.
Övriga bönor sås när frostrisken är över (brukar vara i maj/juni-skiftet), och de är också lättodlade och ger mkt skörd på liten yta.
Ärter sås gärna tidigt på våren, blir det för varmt får fröet svårt att gro. Annars är de lättodlade, och bra för din jord då de är kvävefixerande, dvs bildar kväve.
Märgärter är också lättodlade men ska sås samtidigt som Övriga bönor, för de är till skillnad från andra ärter frostkänsliga.
Grönkål som är den mest näringsrika av kålsorterna är mkt tacksam och lättodlad och kan skördas ända in i mars nästa år om inte hararna hunnit före.
Romansallat/Bindsallat ska du odla om du inte våga dig på sallat i övrigt. Sniglarna verkar inte ge sig på dem och de växer sig ståtliga.
Om du vill odla något särskilt, prova dig fram; ibland är det inte så svårt som det står om eller som man tror att det är... Lycka till!
-
Vi har ganska tung lerjord och gödslar genom att vända ner hästgödslel på våren. En del har jag totalt misslyckats med, sockerärtor lyckas vi aldrig med t ex.
Ruccola odlas bäst i kruka. Morötter är enkelt, plantera gärna ringblommor eller lök (gräslök är tacksamt) runt för att förvirra morotsflugan. Rödbetor är tacksamt, när du gallrar stoppar du bara ner det du gallrar ut i jorden igen så växer de vidare.
Plantera ALDRIG Oregano utan att sätta det i en hink i landet (du kan skära ut botten och täcka kanten med jord så syns den inte) om du inte vill ha ett helt fält av Oregano.
Lavendel är enkelt, du kan också knipsa av grenar och stoppa ner i jorden för att föröka.
Potatis är alltid roligt och växer oftast bra.
-
Vanlig oregano (=kungsmynta på svenska trots att det inte är någon mynta) sprids främst med frö så att sätta den i en hink som man gräver ner i landet lär inte ha någon effekt på spridningen.
-
Håller med mistel, oregano sprids mycket långsamt med rötter, däremot frösår den sig explosionsartat om man inte klipper av blommorna innan fröbildning. Däremot är oregano så gott, att det sällan är några problem att hålla den nerklippt, jag har flera stora bestånd, och kunde ätit ändå mer (ska komma ihåg att dela några till våren).
Myntor däremot, de ska definitivt växa så att man begränsar rotspridningen, annars får man problem... Efter min flytt står mina myntor fortfarande i krukor, men ska under våren hamna dels i cementringar (sådana man har till brunnar) dels i pallkragar, och även dem ska man klippa så att de inte blommar.
-
Myntor däremot, de ska definitivt växa så att man begränsar rotspridningen, annars får man problem... Efter min flytt står mina myntor fortfarande i krukor, men ska under våren hamna dels i cementringar (sådana man har till brunnar) dels i pallkragar, och även dem ska man klippa så att de inte blommar.
Mina myntor har fått ett helt eget land lite avsides :D Det funkar, men då har jag ju rätt gott om plats. Fördelen är att jag kan utnyttja ett lite skuggigare parti som inte är riktigt bra för grönsaker, men myntorna trivs där ihop med citronmeliss och lite annat grönt.
-
Mina myntor har fått ett helt eget land lite avsides :D Det funkar, men då har jag ju rätt gott om plats. Fördelen är att jag kan utnyttja ett lite skuggigare parti som inte är riktigt bra för grönsaker, men myntorna trivs där ihop med citronmeliss och lite annat grönt.
Det är nog bra, men myntor sprider sig gärna in bland varandra, och korsar sig med frön, så jag som vill ha rena sorter, och håller på att bygga upp ett sortiment av minst 10 olika myntor, jag vill ha dem separerade inte bara från andra växter utan även från varandra.
Däremot har du helt rätt i att myntor och citronmeliss klarar skugga bra, de soligaste och bästa lägena kan man spara till något annat.
-
Det är nog bra, men myntor sprider sig gärna in bland varandra, och korsar sig med frön, så jag som vill ha rena sorter, och håller på att bygga upp ett sortiment av minst 10 olika myntor, jag vill ha dem separerade inte bara från andra växter utan även från varandra.
Jodå, det händer allt möjligt spännande i myntalandet ;) Här snackar vi polyamori ;D
Mig bekymrar det inte så mycket, jag har bara myntorna för eget bruk så sortrenheten är inget problem så länge de smakar gott.
-
Väldigt många myntor ex. äkta pepparmynta är sterila så det är inte alltid så att de korsar sig (en del fröfirmor säljer pepparmyntsfrö men eftersom det ju egentligen inte finns så brukar det vara grönmynta el. dyl. i de fröpåsarna)
-
Rädisor...
Plocksallat
Jordärtskockor
Ärter..
Lök (sättlök)
Potatis
-
För ett säkrare resultat köp plantjordssäckar och stoppa ner sättpotatisen eller sallatsplantorna. Då får ni varmare jord, inget ogräs lagom gödslat, litet bevattningsbehov och lätt att skydda mot sniglar eller höns om ni placerar säckarna på tex. engångspallar.
-
Till nybörjare har jag följande råd:
1. Räkna inte med att grönsakerna kommer att se ut som de i affären. Konstiga former, hål och skadade delar är helt normalt. Går bra att äta ändå.
2. Kolla grödorna ofta, helst varje dag och olika tider på dygnet. För att se vad som händer med dem och kunna åtgärda. Skadar heller inte att försöka hitta någon av sina sådda ärter igen t.ex. De kan ha helt försvunnit av någon tjuv: snigel, fågel, mus m.m.
3. Mycket av det man gallrar bort är gott att äta. T.ex unga rädis- och rödbetsplantor som fortfarande bara är blad.
4. Inte fel att experimentera. Om man t.ex är osäker om rätta tiden att så, så kan man dela upp och så med ett par veckors mellanrum.
5. Vissa grönsaker som anses lätta kan vara svåra i dina förhållanden. För mig verkar morötter och persilja vara omöjliga där vi bor permanent, men växa bra vid sommarstugan. Så pröva olika saker. Räkna inte med att allt lyckas.
-
Jag tror att det var Lena Israelsson som skrev att Zuchini är bra att börja med eftersom den gigantiska skörden ökar självförtroendet för en nybörjare. Dessutom bli man populär bland icke-odlande grannar om man har drivit upp lite för många plantor.
-
Till nybörjare har jag följande råd:
1. Räkna inte med att grönsakerna kommer att se ut som de i affären. Konstiga former, hål och skadade delar är helt normalt. Går bra att äta ändå.
2. Kolla grödorna ofta, helst varje dag och olika tider på dygnet. För att se vad som händer med dem och kunna åtgärda. Skadar heller inte att försöka hitta någon av sina sådda ärter igen t.ex. De kan ha helt försvunnit av någon tjuv: snigel, fågel, mus m.m.
3. Mycket av det man gallrar bort är gott att äta. T.ex unga rädis- och rödbetsplantor som fortfarande bara är blad.
4. Inte fel att experimentera. Om man t.ex är osäker om rätta tiden att så, så kan man dela upp och så med ett par veckors mellanrum.
5. Vissa grönsaker som anses lätta kan vara svåra i dina förhållanden. För mig verkar morötter och persilja vara omöjliga där vi bor permanent, men växa bra vid sommarstugan. Så pröva olika saker. Räkna inte med att allt lyckas.
Jag tänkte handla av Runåbergs ekofröer och de har ju "portion" av allt, alltså en liten mindre mängd frö för 25 kr. Är et tokigt att köpa ett gäng sådana portioner och testa sig fram till vad som fungerade?
-
Nej det tycker i alla fall jag är en god idé. Förresten håller nästan alla fröer i flera år, så det man inte använder i år kan man ta nästa år.