Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: bondelinda skrivet 19 jan-10 kl 13:14
-
Har bär från aronia liggande i frysen och vill gärna göra sylt av dem...
Nån som har ett bra recept?
-
Gör helllre gelé, men mixa inte bären, för kärnorna är beska. Jag har bara följt vanligt standardrecept i kokboken, men du kan ju spetsa med lite rom på slutet om du vill att det ska bli något särskilt.
-
Funkar det på torkade bär med? Jag menar om man låter dem bli mjuka i vatten först. Blir de förändrade i smak om de varit torkade och sedan uppblötta?
Någon som vet?
Jag har ungefär två liter färska bär som jag torkat och de är nu knappt fyra dl i torkat tillstånd... Annars får jag väl ha dem till bärkrona i stället.... :-\
-
Men recept på gelé då..?
-
Jag tycker det blir bra om man har mest äpple och sen en del aronia (som de är), blir fint och gott mos. Gelé har jag inte provat. Torkade vet jag inte heller.
-
http://www.kungsbackatradgardsvanner.se/arkiv/tips/2005/2005_10_26_om_aronia_plus_recept.htm (http://www.kungsbackatradgardsvanner.se/arkiv/tips/2005/2005_10_26_om_aronia_plus_recept.htm)
Jag gjorde sylt efter detta receptet . Minns inte om jag kokade i 20 min, men i alla fall skulle jag nog ha kokat lite längre för bären i min sylt är fortfarande nästan hela. God, men lite kärv i konsistensen. Kanske hade jag inte riktigt så mycket socker heller.
-
Aronia är suuuupernyttigt! Fler borde använda bäret! :D