Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: bondelinda skrivet 19 jan-10 kl 13:14

Titel: recept på aroniasylt
Skrivet av: bondelinda skrivet 19 jan-10 kl 13:14
Har bär från aronia liggande i frysen och vill gärna göra sylt av dem...

Nån som har ett bra recept?
Titel: SV: recept på aroniasylt
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 19 jan-10 kl 15:52
Gör helllre gelé, men mixa inte bären, för kärnorna är beska. Jag har bara följt vanligt standardrecept i kokboken, men du kan ju spetsa med lite rom på slutet om du vill att det ska bli något särskilt.
Titel: SV: recept på aroniasylt
Skrivet av: Guld skrivet 19 jan-10 kl 18:36
Funkar det på torkade bär med? Jag menar om man låter dem bli mjuka i vatten först. Blir de förändrade i  smak om de varit torkade och sedan uppblötta?
Någon som vet?
Jag har ungefär två liter färska bär som jag torkat och de är nu knappt fyra dl i torkat tillstånd... Annars får jag väl ha dem till bärkrona i stället.... :-\
Titel: SV: recept på aroniasylt
Skrivet av: bondelinda skrivet 19 jan-10 kl 20:40
Men recept på gelé då..?
Titel: SV: recept på aroniasylt
Skrivet av: Mata skrivet 19 jan-10 kl 22:40
Jag tycker det blir bra om man har mest äpple och sen en del aronia (som de är), blir fint och gott mos. Gelé har jag inte provat. Torkade vet jag inte heller.
Titel: SV: recept på aroniasylt
Skrivet av: Soshila skrivet 21 jan-10 kl 09:35
http://www.kungsbackatradgardsvanner.se/arkiv/tips/2005/2005_10_26_om_aronia_plus_recept.htm (http://www.kungsbackatradgardsvanner.se/arkiv/tips/2005/2005_10_26_om_aronia_plus_recept.htm)

Jag gjorde sylt efter detta receptet . Minns inte om jag kokade i 20 min, men i alla fall skulle jag nog ha kokat lite längre för bären i min sylt är fortfarande nästan hela. God, men lite kärv i konsistensen. Kanske hade jag inte riktigt så mycket socker heller.
Titel: SV: recept på aroniasylt
Skrivet av: Mata skrivet 21 jan-10 kl 14:11
Aronia är suuuupernyttigt! Fler borde använda bäret! :D