Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: grimbart skrivet 18 jan-10 kl 23:08
-
vad är det konstigaste ni har ätit?
börjar med mig själv:
kokt padda inte så gott ... :P
myrägg helt ok...
stackmyror smakar som sura karameller ;D
-
Komage ser kul ut i soppa - lite som "grön ryamatta via mixern" smakde väl inget ..alls :-\
-
Torsktungor har jag ätit på en restaurang i Norge.... riktigt gott!
Först trodde jag det var filé de menade men nej - det var tungan och de var inte så små så det måste varit rejäla torskar...
-
Stekta kyckling fötter och det var ganska gott :) lite segt och krispigt på samma gång.
Surströmming som var en av dom första "delikatesserna" jag fick äta när jag kom till Sverige :-X idag gillar jag det man kan inte vänja mej vid doften(kan någon det?) så för mej är surströmming konstigt ;)
Haggis kommer jag ALDRIG mer äta.det var bara too much!
Witchetty grub en larv som finns i Australien som man brukar sätta på spett och grilla men även äta levande. smaken? mmmm jag tog en tugga och svalde så fort jag kunde och försökte förtränga att jag just ätit en fet larv :-\
-
Det skummaste jag nånsin ätit var en slags paj/tårta som var både söt och salt. Den hade alltså skinka och oliver, men var söt....den var obeskrivligt äcklig. Jag var typ 13, och mamman till killen jag var dödskär i bjöd, så jag åt varenda tugga...saker man gör för kärlekens skull! o:)
Från djurriket: chinchulines =grillade (ko?)tarmar
(http://www.pub7secoli.com/CHINCHULINES%20200%20pixel.jpg)
Supergott!
-
vita skalbagslarver riktigt gott, smakar lite sött. Torkad vattengråsugga smakar som räkor med en något dyig smak. Snok smakar inte gott då det utsöndrar ett illaluktande sekret. Mink smakade inte heller speciellt gott, tror dock jag råkade spräcka någon körtel, smakade som hamster luktar.
Getinglarver mums
-
Det var väl oxtunga som var ganska vanligt-smakade just ingenting.
Bläckfisk var mest segt.
Myror smakade bra-lite lätt stekta borde kunna vara en delikatess.
Räkor var välsmakande-alltid.
Hummer var mer en lyxartikel än en rejäl måltid.Mycket som gick bort där så att säga.
Surströmming har jag sluppit.
-
älgmule, älgtunga... konstigt nog, för mig som inte äter kött :) men gott. salt, gott.
-
alligator - smaskens
rattlesnake - smaskens
baggtestiklar - mjaa ätbart, men vi har inte sparat efter den gången..
kokade fårskalle - ingen höjdare..
sniglar - skitvidrigt
bläckfisk - friterat smaskens, stekt = gummi..
rökt torkad bäver - very nice
-
Rökt älghjärta, kanske inte är konstigt, vem vet? Men jag har inte hört att någon annan ätit det, och vi har inte ätit det fler gånger, det var svärfar som testade en gång efter älgjakten. Jag har för mig att det var gott!
Myror (eller rättare sagt myra) har jag ätit en gång för några år sedan, rå i skogen, som en följd att mina barn, då rätt små, sa att du vågar inte... Kom på med sur myra i munnen att det kanske inte var så smart som småbarnsförälder att göra en sån sak, är inte alltid så mogen mamma...
Memma... jag vet, är man av finskt påbrå är inte memma alls konstigt. Jag hör inte dit, jag tyckte memma var superskumt, såg ut som kolasmet, mums, men smakade kall och bränd brunsås...
-
Urlakad kokt skägglav . Såg ut som slemmig gelejello någonting . Smakade som skitig disktrasa .
Ingen höjdare .
Hade gärna bytt mot rökt älg eller ren hjärta .
-
Bisamråtta tillagad i lergryta. Gott! Mina matgäster gillade det innan jag avslöjade vad det var ::)
-
bisamråtta? var får man tag i en såna?
-
bisamråtta? var får man tag i en såna?
finns vilt i norra sverige
-
där ser man ;D
-
Surhaj smakar sisådär.
Locro är en soppa gjord på strimlad komage+tarmar och majskorn, ok men lite fadd. Kompisen kallar den för "tarmluddssoppa".
-
Bushmeat är INTE gott. (apahjärna)
dock så går valkött i en ragu ganska bra^^
Råtta, mus och mulvad =Njaaa...
Myror.. dom bits.
fluglarver = Maggots - smakar som det dom äter i stort sett..
Bäversvans är jävligt gott dock. Åt det hos min moster i kanada en gång. trodde inte henne först när hon berättade vad det var.. :o ::)
-
mus =Njaaa...
mus e gott tycker jag ;D
-
fluglarver = Maggots - smakar som det dom äter i stort sett..
det gäller ju ganska mycket, eller i alla fall att smaken påverkas av fodret.
-
Rått valkött doppat o soja.. njea..så där. Och en rejäl Wiskey till det ;D lika äckligt :P sorry alla wiskey lovers!
Rå sjöborrerom.. salt salt salt.. inte gott.. :-X
-
Rökt älghjärta är ju inte direkt konstigt, en delikatess snarare, som är vida uppskattad! :)
-
Jag blev bjuden på friterad daggmask. Det smakade inget märkvärdigt, men eftersom alla i sällskapet åt, tyckte jag det var OK att ta seden dit man kommer.
-
Jag blev bjuden på friterad daggmask.
Hur hade de förvarats det senaste halvdygnet innan fritering? Tänker givetvis på att man kan slippa en "svart geggig sträng" i mitten om de inte får mat på ett tag innan de tillagas....
-
Hur hade de förvarats det senaste halvdygnet innan fritering? Tänker givetvis på att man kan slippa en "svart geggig sträng" i mitten om de inte får mat på ett tag innan de tillagas....
Vet inte hur det hade förberedds, men kocken kunde nog sina saker. Maskarna var tunna som trådar, när de friterats, något sega, och utan kryddor ingen särskilld smak.
I södra Asien är detta inget märkvärdigt.
-
På marknaden i Pnom phen, cambodia kan man vid några stånd botanisera bland silkeslarver, kackerlackor, skalbaggar och jättespindlar mm, samtliga tillagade i wokpanna och förtäres som snacks på resa, kanske istället för en påse jordnötter.
Det mesta är faktiskt inte så tokig, ska dock utfästa en varnig för spindelens stora bakdel som innehöll nån grå illaloktande sörja, tror det var rom, heter det så med spindelägg?
Mest udda är dock 1000 årigt ankägg i Kina.
(ett ankägg gravat o ca 100 dagar tillsammans med teblad och lite hemligheter som gör att det fermenterar, får gråblå till brun-aktig transparent färg och luktar och smakar värre än surströmming, men kan ätas under protest.
Värst är islänsk Skate.
gräv en grop, kasta ner en rocka(plattfisk med svans) Kissa på det och skotta igen. låt ligga i 4-6 veckor och gräv upp och förtär lagom till jul. Det är inte nån hit alls, spring därifrån.
-
På marknaden i Pnom phen, cambodia kan man vid några stånd botanisera bland silkeslarver, kackerlackor, skalbaggar och jättespindlar mm, samtliga tillagade i wokpanna och förtäres som snacks på resa, kanske istället för en påse jordnötter.
Det mesta är faktiskt inte så tokig, ska dock utfästa en varnig för spindelens stora bakdel som innehöll nån grå illaloktande sörja, tror det var rom, heter det så med spindelägg?
Mest udda är dock 1000 årigt ankägg i Kina.
(ett ankägg gravat o ca 100 dagar tillsammans med teblad och lite hemligheter som gör att det fermenterar, får gråblå till brun-aktig transparent färg och luktar och smakar värre än surströmming, men kan ätas under protest.
Värst är islänsk Skate.
gräv en grop, kasta ner en rocka(plattfisk med svans) Kissa på det och skotta igen. låt ligga i 4-6 veckor och gräv upp och förtär lagom till jul. Det är inte nån hit alls, spring därifrån.
Jag undrar om du inte fått misslyckade, sura tusenåriga ägg. Jag har själv gjort dem flera gånger, och det finns många varianter, men knappast några större hemligheter vid tillverkningen. Jag har provat med ank, gås och vaktelägg.
De kan ibland ha en bismak av tvål, men oftast är de som godis, vitan grön och halvt genomskinlig och smakar seg råtta(godisvarianten), gulan nästan svart och smakar någonting åt godishåll även det.
Jag har receptet, och tror jag lagt ut det här tidigare. Natronlut, salt och te är de viktigaste beståndsdelarna i lagen. Mina asiatiska vänner anser att jag lyckas väl, och jag sålde en del till deras bekanta i Malmö.
-
Fåröga
Tjocka vita huhu-larver (i Nya Zeeland)
Ha-på (norskt pålägg, fullkomligt vidrigt :o)
-
Jag undrar om du inte fått misslyckade, sura tusenåriga ägg. Jag har själv gjort dem flera gånger, och det finns många varianter, men knappast några större hemligheter vid tillverkningen. Jag har provat med ank, gås och vaktelägg.
De kan ibland ha en bismak av tvål, men oftast är de som godis, vitan grön och halvt genomskinlig och smakar seg råtta(godisvarianten), gulan nästan svart och smakar någonting åt godishåll även det.
Jag har receptet, och tror jag lagt ut det här tidigare. Natronlut, salt och te är de viktigaste beståndsdelarna i lagen. Mina asiatiska vänner anser att jag lyckas väl, och jag sålde en del till deras bekanta i Malmö.
Det vekar intressant, Jag är mindre bevandrad i dessa ägg, skulle bra gärna ha ett bra recept att testa om de smakar som sega råttor istället för det jag fick smaka på i vietnam, kanske inte den bästa platsen för dessa ägg.
-
Ett lite snällare recept än med natronlut kan du få här.
http://www.recipesource.com/ethnic/asia/chinese/thousand-year-old-eggs1.html (http://www.recipesource.com/ethnic/asia/chinese/thousand-year-old-eggs1.html)
Det blir ungefär samma resultat som med lut, fast det tar tre månader istället för en.
Tuffare är 2 delar salt 1 del natronlut och svart te(helapaketet), löst i vatten. 2 kg salt 10 liter vatten.
Det viktigaste som händer är att proteinerna brytes upp till peptider, och det förändrar radikalt äggen.
OBS äggen måste vara hela, minsta spricka förstör processen, och mycket lut finns kvar som ju är frätande (man kan undvika lut med receptet med aska och kalk).
Jag har inte provat metoden att gräva ner dem i gödselstacken två månader, det är ingen skröna, det är en metod man använder.
Thousand-year-old Egg (http://www.youtube.com/watch?v=qf6a4cni1Nc#)
Dessa ägg tycks lukta och har gulan gul, så ska det inte se ut.
ไข่เยี่ยวม้า kʰày yîaw máa
Någon som smakat Balut?毛蛋
See to Believe: Balut Eggs (http://www.youtube.com/watch?v=EpUW0b8G9Dk#)
-
balut..... fyyyyy faaaaan det är det vidrigaste jag sett i matväg.... urk kräks...
-
balut..... fyyyyy faaaaan det är det vidrigaste jag sett i matväg.... urk kräks...
Vad är balut?
-
kolla filmen... halvt utvecklad levande kyckling...
-
Jag har ätit svalbo-soppa, vilket jag tycker är ovanligt. Hade konsistens som en stor spottloska. Man fick skära av soppan mot kanterna för att få med sig den bubbliga väskan upp i skeden.
Sen äter jag gärna vinbergsnäckor. Blev dock överraskade på Azorerna när jag beställde in rätten och istället fick en stor skål av små trädgårdssnäckor, inlagda så som vi gör med inlagd sill.
Sen har man ätit surströmming som ju är en delikatess, likaså rökt renhjärta. Fast det är inte alla som ätit det för det..
Honungsrostade syrsor och chokladdoppade myror har jag också smakat. Men det är egentligen inte mycket till upplevelse då det bara smakar socker och mer är en "kul grej".
-
kolla filmen... halvt utvecklad levande kyckling...
Har sett dessa ägg förtäras nästan överallt i sydostasien, lite jobbigt inträngd i lokalbuss när de smaskar på dessa delikatesser. (asiater äter gärna med öppen mun och mycket smask)
-
Har sett dessa ägg förtäras nästan överallt i sydostasien, lite jobbigt inträngd i lokalbuss när de smaskar på dessa delikatesser. (asiater äter gärna med öppen mun och mycket smask)
Om det är smaskens äter väl de flesta så.
-
Om det är smaskens äter väl de flesta så.
Det kan man tycka. Men det hör till vår sedvänja i västvärlden att äta med stängd mun. I mitt tycke felaktigt, för att syretillförsel genom munnen vid förtäring ökar smaken betydligt.
Dock luktar det hyfsat av äggmök när dessa embryon äts, lukten av svavelväteförening som är mycket frånstötande för mig.
-
Om det är smaskens äter väl de flesta så.
Nä det får man hoppas att de flesta inte gör :-X
Är det nånstans jag är fundamentalist så är det på den punkten. Man äter med stängd mun, så gott det går iallfall. Den enda som är ursäktad är lilla Donna, dotterns chihuahua som knapprar kex så man skrattar på sig..
Det stämmer nog att det är kulturellt betingat, vad som är acceptabelt bordsskick. I vissa länder ska man ju låta höra att maten är god genom smackandet.
-
Ja det finns ställen i världen det är oförskämt att påpeka något så självklart att maten är god.
-
Ja det finns ställen i världen det är oförskämt att påpeka något så självklart att maten är god.
lollerilollol! ;D
-
alltså, koi ska ju vara jädrans dyrt. men HUR dyrt är det egentligen? nu har jag frågat min gode vän google på tre olika språk och allt jag får fram är restauranger som heter koi samt kilopris för koifoder :-\ nån som vet? jag vill ju veta ...
-
Altavista är det enda som duger nåt till, det hör man på namnet
http://www.koikohaku.dinstudio.se/gallery1_41.html (http://www.koikohaku.dinstudio.se/gallery1_41.html)
http://www.barakoi.se/news.php (http://www.barakoi.se/news.php)
Ja sablar vad dyra de var..
-
nä, men det där är snygga koi till dammar, avel och utställning. jag vill veta kilopriset för en koi som hamnar på bordet. det är nåt annat.
-
Koi är en sorts karp, och den är inte billig. Priset kan variera mycket, då det är vissa färger och utseeneden som värderas. 100 000:- för en fisk som uppfyller en kräsen samlares krav är inte omöjligt, men andra varianter kan kosta avsevärt avsevärt mindre. Och jag tror att utanför Japan, handlar man knappast med de dyraste. Det finns även koi-dammar här i Sverige. Primärt ingen matfisk, utan närmast "utställningsdjur".
Det är en avlad karpvariant, så det finns ju billigare alternativ.
-
nä, men det där är snygga koi till dammar, avel och utställning. jag vill veta kilopriset för en koi som hamnar på bordet. det är nåt annat.
Ja det enda som hindrar från att sätta tänderna i dessa är isåfall priset. :-)
Det finns billigare, finns en odlare i Huddinge där startpris är ca 300 kr. http://www.koihuddinge.se/ (http://www.koihuddinge.se/)
-
jo, men se bort från mönster, färg och titlar. dessa fiskar äter man inte, så en fisk för stora pengar hamnar inte på tallriken i första taget. jag pratar om "utsorterade" fiskar. jag vet att de i första hand är prydnad, hobby och sånt, men det var ju inte det jag ville veta. det är även ointressant om det finns andra alternativ. det ska trots allt vara en delikatess, den ska vara dyr, alla vet det men ingen vet hur dyr. det är min fråga.
jag tänkte höra här i och med att det finns ju en hel del folk här som varit och rest i världen samt ätit både det ena och det andre.
-
Av trådens inlägg får jag det till att det börjar med 300:- och den övre gränsen är många tiotals tusen.
Man skulle kunna ha samma sätt att resonera om t.ex. oxkött, man kan köpa en tjur som slaktas, och priset kan ju variera oerhört, pga avelsvärde.
-
Man skulle också kunna nöja sig med vanlig gräskarp, den är efter vad jag förstår nära släkt med koi, och den föds upp i stor skala för utplantering i mindre sjöar och bäckar där det finns för mycket näring och vattendragen därav är på väg att växa igen.
Efter vad jag har läst var karp också vanlig i små dammar vid klostren, för att förse munkar och nunnor med fisk under fastan och andra perioder när kött inte var tillåtet. Det borde därmed vara en lämplig fisk för självhushållning, om man har plats och möjlighet att gräva sig en liten damm.
-
Ungefär så nära släktr som vitbeta och sockerbeta ;D
-
Ungefär som torsk och sej, skulle jag påstå, och då kan de användas lika. Det duger åt mig. Själv skulle jag aldrig betala 300 för en firre, än mindre flera tusen.
Och som sagt, ur självhushållningssynpunkt kräver en gräskarp mycket mindre, den äter ogräsrens och skalrester, gammalt bröd och diverse andra vegetablier som man kan få över från sitt hushåll. Den klarar att vattnet inte är helt klart, och man måste inte ha filtersystem, om man bara ser till att syresättningen är någorlunda ok, vilket kan lösas med en liten ytpump eller genom att man helt enkelt spolar i vatten med slangen på sommaren, samtidigt som man kan sno tempererat näringsrikt vatten till att vattna odlingarna. Hade jag haft pengarna att investera i själva anläggandet så skulle jag göra det.
-
Koien odlades fram ur Glaskarpen .
Bekymmret med dessa karpar är att de behöver ca 45 gradigt vatten för att kunna föröka sig .
I Kina lät man hålla dessa fiskar på risfälten .
Då fick man både ris och fisk till mat på sammayta .
De fiskar som inte har "de rätta " färgerna , tror jag säljs till handelsträdgårdar där "vanligt" folk köper dem "i god tro " att det är "finare" och uppfödarna tjänar mer på sina utsorterade fiskar .
Men det måste väl gå att kontakta någon uppfödare av koi eller glaskarp .
-
ja, jag är lite rädd att fråga på ett koiforum eller en uppfödare. :-\ jag vill inte förnärma någon med min fråga.
-
Ja, men frågan är om smaken och tillagningsmetoden skiljer sig nämvärt mellan koi och gräskarp? Man äter ju inte en fisk för att den har vackert skinn, det attraktiva ur matsynpunkt finns ju innanför skinnet...
-
ja, därför frågade jag ju just om koi och inte gräskarp eller andra "substitut". jag har inte ätit koi, men då man sedan barnsben fått höra att koi är delikatess blir man ju nyfiken.
-
Det kan jag förstå.
Själv är jag en snåljåp som är mest intresserad av att hitta billigaste någorlunda jämförbara alternativet. Så om smakskillnaden är liten och prisskillnaden stor, så är mitt val givet.
Du gör uppenbarligen en annan bedömning, det är ju upp till dig.
Själv är jag intresserad att höra erfarenheter från folk som odlat/ätit gräskarp.
Det är också annorlunda, så vi borde båda få plats i den här tråden ;).
-
vanlig spegelkarp finns att köpa levande i feskekörka vid jul ungefär 80-100kr kilot... judarna äter de på jul.
-
Det finns levande karpar i badkaren runt fastan i flera hem häromkring.
-
Ett Koi resept
http://food.sulekha.com/delicious-tel-koi-id5549-32832-recipe.htm (http://food.sulekha.com/delicious-tel-koi-id5549-32832-recipe.htm)
Fanns recept på youtube också bla Fish curry med koi .
Verkar vara ganska vanligt utomlands
Titta gärna på länken för det fanns mycket traditionell Indisk mat där .
-
Koi kan mycket väl odlas som matfisk, om klimatet tillåter en billig odling.
-
Det som gör att dessa fiskar blir dyrare (koi , gräskarp , glas/spegelkarp) är just det här med ökad energiförbrukning vid förökningen .
De kan inte föröka sig i stora eller djupa dammar . Utan kräver uppvärmning , ofta innomhus för att det ska fungera komerciellt .
För trädgårds odlare med en liten damm brukar det aldrig bli problem , då de gärna beter sig som "kaniner"
Så har man tillgång till akvarium/tankar inomhus under vintern får man mycket kött .
De brukar inte överleva så bra utomhus när de är små , även om dammen är djup nog .
-
Jag vet en damm i Lund, där fiskarna övervintrade utomhus, den var smockfull med karp. Men det är klart, det är väl en av de bästa platserna i Sverige, sett till klimatet, och mikroklimatet var också bra, med vindskydd och mycket sol.
Tål att tänkas på, med kar inomhus krävs filter och pumpar, det kostar ju en del i inköp. Men fisk är dyrt, så kunde man producera själv så vore det värt en del. Gäller bara att hålla ankor och gäss borta från en ev fiskdamm, annars blir det väl inga yngel kvar...
En diameter på 4-5 m och ett djup på 1,5 m på mitten borde väl räcka?
-
Du kan ha lekdammar som är grundare och sedan förvaringsdammar för stor fisk .
Som inte bottenfryser .
De mindre tas in och föds upp inomhus .
Får de inte nog med mat när vattentempen sjunker (8-10 gr) så går dom gärna i dvala . Vilket också ökar risken för att de dör om vintern blir lång .
Hur dessa fiskar gör på vintern med "lagrad" näring är jag inte helt säker på . Men de är ju släkt även med Rudan , och på vintern förbränner den socker till alkohol .
Det är en av anledningarna till att rudan inte är så omtyckt som mat då det påverkar smaken negativt .
Så om det är fallet med karparna också så gäller det nog att fodra så länge det går på höstarna .
Eller som sagt hålla dem inomhus .
Och det kostar el . pumpar , belysning och mat .
Men har man en damm i trädgården ska man väl ta hand om ev överskott därifrån ?
-
Ja, det är ju inte aktuellt de närmsta åren för min del, men eftersom karpen mest äter vegetabilier borde det vara lätt att odla foder, eller skörda vildväxande, som räckte till att föda upp två dussin karpar om året. Mer gör jag knappast av med, och då finns det ett litet överskott att skänka bort också.
-
Har ätit nötskrika det var gott även provat ung kråka den var ätbar men jag vet inte om jag gör om det.
Rökta knip bröst är riktigt gott.
-
Hej!
Det är knappast någon som föder upp gräskarp till mat. Gräskarpen är fruktansvärt dyr då den inte förökar sig utan hormonbehandling utanför sitt naturliga område. Vanlig karp är vanlig i skånska sjöar och dammar. Den har en tendens att föröka sig alltför snabbt. Vill man odla karp så gäller det att få tag i en snabbväxande stam. Jag skulle försöka få tag på djur från något land som har stor kommersiell karpuppfödning.
MVH
Jan
-
Karpen växer inte lika bra här som i varmare länder, men efter två (tre)år kan de nå storlek.
Det har visst för några år sen bildats ett Svenska Karpklubben.
-
ok, vad kostar gräskarp då?
-
Hej!
Kolla med www.aneboda.se (http://www.aneboda.se) för att få ett aktuellt pris. Man kan ibland hitta importerade små ex för några hundra men hur friska och livskraftiga de är vet jag inte.
MVH
Jan
-
tänkte mer på kilopriset på affärn. fryst eller färskt.
-
det är en sportfiskeklubb... döda och äta karp är förbjudet i sportfiskevärlden...de är utplanterade för catch and release fiske..
Gräskarp kan man köpa till privata vatten och kostar ca 300kr st.
Karpen är en riktig sportfiske utmaning... min största jag fått vägde 7,9kilo... men de blir STÖRRE...
-
Vad sjutton ska man dra upp och slänga tillbaka för? ???
Jo jag vet att det finns stort intresse för sportfiske, jag har metat och fiskat på flera sätt, men endast för att kunna äta fisken, därför slog det mig inte att man endast ville kroka på och sen slänga tillbaka.
-
Skrivet av: SkyttenSkrivet: Idag kl. 21:34
Infoga citat
Vad sjutton ska man dra upp och slänga tillbaka för?
Jo jag vet att det finns stort intresse för sportfiske, jag har metat och fiskat på flera sätt, men endast för att kunna äta fisken, därför slog det mig inte att man endast ville kroka på och sen slänga tillbaka.
Lite som korsord, nån har gjort det, suddat ut bokstäverna och du ska fylla i igen...
Eller som pussel...
-
Vad sjutton ska man dra upp och slänga tillbaka för? ???
det är glädjen att kunna få en STOR fisk.. att veta att nån har fått en karp på 16kg i härlanda tjärn (liten pöl i gbg området) och veta att den fortfarande simmar där och väntar på att fångas och nästa gång ännu större förhoppningsvis... Det är som med sex..du stoppar in picken och drar ut den(varför?)jo för att kunna stoppa in den igen...
-
Skrivet av: grimbart
det är glädjen att kunna få en STOR fisk.. att veta att nån har fått en karp på 16kg i härlanda tjärn (liten pöl i gbg området) och veta att den fortfarande simmar där och väntar på att fångas och nästa gång ännu större förhoppningsvis... Det är som med sex..du stoppar in picken och drar ut den(varför?)jo för att kunna stoppa in den igen...
Karp smakar dy! Iaf de jag tuggat på..
Sex som smakar dy hade jag inte heller upprepat... :P
-
vad jag har förstått ska karpen inte vara för gammal och stor om den ska ätas, precis som med mal. men 300 kr/styck hörde jag en siffra där. så 150 spänn/kilot? 100 spänn/kilot? urtagen och klar att gnuggas in med olja, vitlök och salt samt ställas på en plåt och sättas i ugnen på 200 grader tills den är mör?
-
300kr st för en levande gräskarp ca 20-30cm lång för utsättning i igenvuxna vatten som man själv är ägare till...
kollade det för ca 2år sedan så priset kan ha gått upp....
-
Karp smakar dy! Iaf de jag tuggat på..
Hugh Fearnley Whittingstall visar på sitt vanliga engagerade om än omständiga sätt hur man kan få karpar att inte smaka dy i ett program i den första eller ev andra säsongen av River Cottage.
-
Aphjärna har jag ovetandes fått smaka på i Thailand.
Det var.... :-\
-
Isländska specialiteter på en stor, årlig fest som kallas midvinterblot. Värst: Sur haj. En pytteliten bit bara som smakade jättehemsk och snabbt sköljdes ned... Konstigt nog är islänningarna stolta över sin sura haj! Syrade baggtestiklar också. Förr så mjölksyrade man kött genom att lägga det i vassle. Sedan tog man upp det och kokade det. Allt togs till vara, även könsdelarna! Och vem vet kanske är baggtestiklar bra för fruktsamheten? Dom är stora och får brukar ju få både tvillingar och trillingar?!
-
Isländska specialiteter på en stor, årlig fest som kallas midvinterblot. Värst: Sur haj. En pytteliten bit bara som smakade jättehemsk och snabbt sköljdes ned... Konstigt nog är islänningarna stolta över sin sura haj! Syrade baggtestiklar också. Förr så mjölksyrade man kött genom att lägga det i vassle. Sedan tog man upp det och kokade det. Allt togs till vara, även könsdelarna! Och vem vet kanske är baggtestiklar bra för fruktsamheten? Dom är stora och får brukar ju få både tvillingar och trillingar?!
surhajen är rätt rälig, sköljs säkrast ned med svarta döden.... surhajen smakar ungefär som surströmming men med konsistens som hårdstekt biff.
-
*ryyyser*
Den här tråden var inget för en kräkmagad vegetarian som jag :P
-
Allt togs till vara, även könsdelarna! Och vem vet kanske är baggtestiklar bra för fruktsamheten? Dom är stora och får brukar ju få både tvillingar och trillingar?!
Antalet ungar beror ju inte på antalet spermier och antalet spermier beror inte på storleken på testiklarna. Men kanske trodde de att fruktsamheten ökade av att äta testiklar. Folktro och vetenskap hänger ju inte alltid ihop...
-
några nya äckliga middagstips?? :P ;D
-
några nya äckliga middagstips?? :P ;D
(http://u.snelhest.org/i/2010/07/18_5220.gif)(http://u.snelhest.org/i/2010/07/18_5220.gif)(http://u.snelhest.org/i/2010/07/18_5220.gif)
Billys pan pizza.
(http://u.snelhest.org/i/2010/07/18_5220.gif)(http://u.snelhest.org/i/2010/07/18_5220.gif)(http://u.snelhest.org/i/2010/07/18_5220.gif)
-
([url]http://u.snelhest.org/i/2010/07/18_5220.gif[/url])([url]http://u.snelhest.org/i/2010/07/18_5220.gif[/url])([url]http://u.snelhest.org/i/2010/07/18_5220.gif[/url])
Billys pan pizza.
([url]http://u.snelhest.org/i/2010/07/18_5220.gif[/url])([url]http://u.snelhest.org/i/2010/07/18_5220.gif[/url])([url]http://u.snelhest.org/i/2010/07/18_5220.gif[/url])
Haha, sant så sant :-X
-
gammal tråd som förtjänar att vakna ;D
-
Apropå testiklar och sånt, så finns det faktiskt en restaurang i Muenchen som serverar tjurtestiklar och i princip allt från djuret (inget får förfaras). Sura lungor och sånt är bayersk husmanskost. Ska övertala gubben att vi går dit och äter en blandad förrättstallrik någon gång. Han var där i ett annat sammanhang och läste menyn, men nöjde sig då med "vanlig" mat.
Av svål gör man ju gelatin, så då borde man ju kunna göra sylta av den. Mycket riktigt; det finns en hel del recept (på tyska) och den senaste jag gjorde påminde extremt mycket om den enkla svenska sylta som mamma brukar köpa till jul. Möjligen är det lite extra kött i denna, samt rödbetssaft. Smaken och konsistensen var nästan samma. Den som jag gjorde innehöll bara svål, vatten, kryddor och vinäger.
-
Grillad skorpion och inlagd manet är väl bland det mest annorlunda jag stoppat i munnen.
Maneten är inget jag rekommenderar.
-
manet är väl bara vatten?...
-
Maneten som jag åt på en krog i Shanghai var torkad och sedan inlagd och uppvärmd.
Smakade som salt gummi med lite jäst eller kanske rutten smak. Skorpionen åt jag i Peking.
I södra kina äter man allt från havet utom båtarna och i norra Kina äter man allt som har ben utom bord och stolar (gammalt skämt som kineserna gillar)
-
..............Ha-på (norskt pålägg, fullkomligt vidrigt :o)
Jag gillar det norska Ha-På, mums!
Det konstigaste jag ätit... Vet inte riktigt.
Det jag kommer på just nu är rå svensk husfluga. Väldigt beskt och skitäckligt!!
Annorlunda mat... ???
Det jag äter är ofta lite udda (tycker andra, inte jag..) men det är inget jag direkt tänker på nu när jag bor själv.
Just i detta nu så äter jag rosa potatisar (Cherrie) som var gamla och jättebilliga i lokala lilla affären här i närheten, 5 spänn per påse.
Slänger in dom i en plastpåse i micron, låter den stå på full effekt tills det pyser, det tar nån minut eller 2. Sen öppnar jag micron och kastar in en handduk som isolering (avstängd micro) och väntar nån kvart.
Sen ut med dom, skär i skivor och doppar dom sen i nån jättego sås/linsgryta eller liknande, som jag har fått av Nina W och äter det så.
Till det dricker jag NU 2 burkar med dö-gammal öl som jag värmt i en kastrull. Jättegott!
Är blaskig äcklig mes-starköl som heter Falcon nånting som en vän lämnat här för länge sen, men blir betydligt goare om man värmer den :D ;D
Mer OT: Det är en helt onödig energiåtgång att koka potatis om det handlar om att en eller 2 personer ska käka, bara släng in det i micron i en icke tillsluten lite ihoprullad plastpåse och sätt igång den nån minut eller två tills den pyst lite. Handduken/trasan/tröjan eller vad som nu råkar finnas intill i närheten som man då slänger in isolerar så att värmen stannar kvar och potatisen blir färdig efter nån kvart om de är små ;D
-
Jag blev serverad vattenagam (en halvstor ödla) i en by i Laos. God gryta gjorde de på den, kroppen hade kycklingkonsistens och svansen fiskkonsistens. Det som inte var gott var de olagda äggen som var ca. 2 cm stora som också slängdes ned i grytan. Fasansfull konsistens av ett mjukt skal och en svampig äggula. Fanns ingen äggvita på äggen.
Grodyngel- och akvariefiskröra med vitlök och chili var riktigt gott. Fick det i en annan by jag jobbade i.
Hönsfotssoppa är lite jobbigt att äta när man är hedersgäst och ska sitta och tugga på en kokt hönsfot. Inte så mycket att knapra i sig precis.
Fiskögon tycker många är bästa delen av fisken, dock inte jag.
Sen har jag lyckats beställa in tunnskivade grisspenar som man fick grilla själv på en hotpot. Jobbigt mjuk konsistens.
Termiter var kul att fånga och äta när de svärmade, smakade bra rostade.
Lite andra insekter har slunkit ner, bilarver, syrsor och gräshoppor.
Shots på bergsgetsblod blandat med hembränt. Nog det äckligaste jag druckit. Förutom Bäska droppar förstås.
Idag åt jag hemlagad pizza, snart är det nog tyvärr minst lika annorlunda med hemlagat som det jag räknat upp här ovan.
-
isländsk surhaj, hade någon nämnt det?
smakar som surströmming med konsistens som genomstekt kött.
-
Skulle aldrig få för mig att äta haj...
-
Konstigaste jag smakat: Sjöborre-gonader. Smakade sperma, konsistens som snorloska. Men japanerna betalar tydligen 3000kr/kilo grossistpris för det...
Jag har hört att surhaj är äckligare än surströmming. Men färsk haj är gott, har ätit nyfångad grillad med vitlökssmör mmmmmm.
-
Konstigaste jag smakat: Sjöborre-gonader. Smakade sperma, konsistens som snorloska. Men japanerna betalar tydligen 3000kr/kilo grossistpris för det...
hmm falska såna kan jag tillverka å bli rik ;D
-
Med orange färg =)?
-
Med orange färg =)?
nä men de kan smaka sperma ;D
-
Ett par droppar röd karamellfärg så är väl det problemet löst ;D
-
hmm falska såna kan jag tillverka å bli rik ;D
Fast du får nog jobba på ett tag för att få ihop ett kilo :D
-
Fast du får nog jobba på ett tag för att få ihop ett kilo :D
jag får nog anställa nån som kan hålla i spaken på företaget.... sen blir det jobba av ;D
-
jag får nog anställa nån som kan hålla i spaken på företaget.... sen blir det jobba av ;D
Skönast och säkrast att sköta produktionen själv :D ;D
-
ok, vad kostar gräskarp då?
Kan fixa några till dig ca. 500 kr. kilot kolla www.hh-ss.se (http://www.hh-ss.se)