Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: esten skrivet 13 jan-10 kl 23:19

Titel: Hjälp med recept !!
Skrivet av: esten skrivet 13 jan-10 kl 23:19
Har ett recept på hårt tunnbröd , men......
det står inget om ev tid för jäsning .
recept
10 lit mjölk
10 kg vetemjöl
2 kg grahams
2 kg rågmjöl
2-3 pkt jäst
salt
4 kkp socker
blandas till en slät deg på vanligt vis .
Men hur och ska den jäsa , eller bakar man ut den på en gång ?
De flesta recepten ska ju jäsa över natten .
Titel: SV: Hjälp med recept !!
Skrivet av: Mata skrivet 13 jan-10 kl 23:34
Vänta över natten kan man ju alltid göra, det låter väl bra?
Titel: SV: Hjälp med recept !!
Skrivet av: esten skrivet 13 jan-10 kl 23:47
Ja det lutar åt det .
Det är ju SÅ mycket mjöl så degen blir väldigt kompakt .
Bör nog jäsa pga det så kanske den blir mer medgörlig .

Men hur stor är en " bords deg " ? ca 2 kg eller ?
I varje "bords deg " ska sedan blandas hjorthornssalt vid utbakningen .
Titel: SV: Hjälp med recept !!
Skrivet av: emelij skrivet 13 jan-10 kl 23:56
i kylen över natten kanske så att den inte blir överjäst?
för att vara på den säkra sidan...
sen kan man ju alltid ta ut den och låta den jäsa ytteligare..
Titel: SV: Hjälp med recept !!
Skrivet av: Mata skrivet 14 jan-10 kl 11:56
Bordsdeg (2 kg låter som en hanterlig mängd)? Hjorthornssalt också? Himla massa tunnbröd du bakar i alla fall!
Lycka till! :)
Titel: SV: Hjälp med recept !!
Skrivet av: esten skrivet 15 jan-10 kl 15:08
Jag har hittat ett recept nu och degen ska jäsa 30-45 minuter bara .

Men jag vet fortfarande inte hur stor bordsdegen ska vara .
Titel: SV: Hjälp med recept !!
Skrivet av: tinna.m skrivet 15 jan-10 kl 17:40
"Bordsdegen" är en "hanterbar enhet" dvs lagom mycket för dina händer att älta.
2 kilo låter lagom till mina nävar. :D