Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: esten skrivet 13 jan-10 kl 23:19
-
Har ett recept på hårt tunnbröd , men......
det står inget om ev tid för jäsning .
recept
10 lit mjölk
10 kg vetemjöl
2 kg grahams
2 kg rågmjöl
2-3 pkt jäst
salt
4 kkp socker
blandas till en slät deg på vanligt vis .
Men hur och ska den jäsa , eller bakar man ut den på en gång ?
De flesta recepten ska ju jäsa över natten .
-
Vänta över natten kan man ju alltid göra, det låter väl bra?
-
Ja det lutar åt det .
Det är ju SÅ mycket mjöl så degen blir väldigt kompakt .
Bör nog jäsa pga det så kanske den blir mer medgörlig .
Men hur stor är en " bords deg " ? ca 2 kg eller ?
I varje "bords deg " ska sedan blandas hjorthornssalt vid utbakningen .
-
i kylen över natten kanske så att den inte blir överjäst?
för att vara på den säkra sidan...
sen kan man ju alltid ta ut den och låta den jäsa ytteligare..
-
Bordsdeg (2 kg låter som en hanterlig mängd)? Hjorthornssalt också? Himla massa tunnbröd du bakar i alla fall!
Lycka till! :)
-
Jag har hittat ett recept nu och degen ska jäsa 30-45 minuter bara .
Men jag vet fortfarande inte hur stor bordsdegen ska vara .
-
"Bordsdegen" är en "hanterbar enhet" dvs lagom mycket för dina händer att älta.
2 kilo låter lagom till mina nävar. :D