Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Sten-Åke Lindell skrivet 11 jan-10 kl 15:58
-
Hej, jag hittade äkta honung på City Gross!
Notera innehållet, ÄKTA HONUNG! wow.
-
Men å andra sidan har jag hittat extra kladdig honungsburk på samma hylla, men det stod inte extra kladd på etiketten!
-
Hej, jag hittade äkta honung på City Gross!
Notera innehållet, ÄKTA HONUNG! wow.
Jag kunde läsa på den ena burken att det var ovanligt kort bästföredatum, vad de nu kan bero på?
Hans
-
Jag tror att alla de produkterna, hela serien allt från pasta till gryn och honung kommer att utgå från City Gross, produkterna är för dyra och inte alls så miljöanpassade som reklamen säger. Importerad bluffhälsokost helt enkelt till salu av någon lycksökare. Därav gamla etiketter, produkterna har stått kvar på hyllan utan intresse från kund.
-
Här finns info om produkten ...
http://www.reneevoltaire.se/produkter/?product=132 (http://www.reneevoltaire.se/produkter/?product=132)
-
Äntligen hittade jag den där texten jag läst någonstans på livsmedelsverkets sidor ...
Gäller detta direktiv fortfarande? Får man kalla sin honung för "Äkta svensk honung" numera?
-
Jag tror att det gäller fortfarande. Man får inte kalla honung för äkta
-
Importerad honung?
Svensk honung?
God honung?
Sekunda honung?
Äkta honung?
Honung - Äkta?
Falsk honung?
Smaksatt honung?
Grov honung?
Honung - Grov?
(:)
-
Importerad honung? - Självklart ska den märkas! (:)
Svensk honung? - Yes. 8)
God honung? - Det är väl en smaksak? ???
Sekunda honung? - Borde väl vara lagligt - kanske inte så bra marknadsföring dock ... ::)
Äkta honung? - Jag tror inte det. (:)
Honung - Äkta? - Hm, är det en frågetävling? (Tänker mig att det står på etiketten: "Honung - Äkta?") ;D ??? (:)
Falsk honung? - Nej, det borde vara lika olagligt som att kalla honungen för "äkta". (:)
Smaksatt honung? - Det sker ju dagligen utan att någon reagerar. :-X
Grov honung? - Varför inte. En mycket bra konsumentupplysning då smaken är olika. ;D :P
Honung - Grov? - Se ovan. ;D :P
(:)
-
Har några funderingar om märkning av honung.
Eftersom Ekologisk i det närmaste är tabu och KRAV, SMAK etc tillhör certifieringsorganen så undrar jag om det är OK att använda en oval eller droppformad grön etikett med texten "Gourmet" på sina produkter?
-
Har några funderingar om märkning av honung.
Eftersom Ekologisk i det närmaste är tabu och KRAV, SMAK etc tillhör certifieringsorganen så undrar jag om det är OK att använda en oval eller droppformad grön etikett med texten "Gourmet" på sina produkter?
I min värld är det OK. Tror inte att "gourmet" är skyddat på något sätt.
-
Jag tycker att gourme är lika vilseledande som äkta och skulle vara väldigt tveksam till att köpa .
Eftersom det känns som ett blufftrick .
Jag lade inte in några värderingar i mitt svar utan svarade endast utifrån om det är lagligt eller inte.
Sedan kan man ju, som du, ha åsikter kring vad det ger för intryck. Jag tror nog att många faller för det. Och det kan vara skäl nog för en del att använda det ...
Jag ogillar t.ex. oskicket att smaksätta honungen, men har full förståelse för de som gör det - eftersom det ökar försäljningen såväl som priset.
-
Esten skrev:
Däremot en ärlig märkning om vilken typ av honung det är tex var kupan har stått , vilken tid på året honungen samlats in ,
Då blir valet av honung som att välja årgångsvin .
Man får den bästa varan till just det behovet man har .
[/quote]
Det här var intressant, det tror jag kan vara ett bra försäljningsargument.
Hans
-
Jag tänkte använda etiketten som försegling av locket till befintlig etikett och även ha det så på andra produkter som Senap. Vad andra har för värderingar och säljargument frågade jag lixom inte efter och bryr mig nog inte.
Mina etiketter uppfyller de krav som gäller med samma text som på en SBR burk t ex.
-
Att marknadsföra honungen som äkta är ju tydligen vilseledande eftersom man inte får sälja falsk honung. Gourmethonung torde betyda exklusiv, extra god sådan. Eftersom det är tillåtet att sälja vanlig, äcklig honung skulle "gourmet" inte vara vilseledande.
-
Gourmethonung torde betyda exklusiv, extra god sådan. Eftersom det är tillåtet att sälja vanlig, äcklig honung skulle "gourmet" inte vara vilseledande.
En regel är följande: Märkningen får inte vara vilseledande
Ett livsmedel måste ha de egenskaper som märkningen anger, exempelvis får ett livsmedel som uppges vara vegetarisk inte innehålla tillsatser av animaliskt ursprung. Det får inte förekomma uppgifter som antyder att livsmedlet har en bättre kvalitet än motsvarande produkter på marknaden om det inte finns särskild grund för detta.
Enklast är att gå till livsmedelsverkets hemsida och där ladda ner Märkningsföreskrifterna Vägledning.
-
Vad som är fel med: HONUNG FÖR FINSMAKARE?
-
Billig importhonung kan märkas: HONUNG FÖR DIG SOM INTE BRYR DIG! :)
-
Märkning av Honungsförädlingens produkter:
HONUNGBLANDNING FÖR DIG SOM TYCKER OM TILLSATSER.
-
En regel är följande: Märkningen får inte vara vilseledande
Enklast är att gå till livsmedelsverkets hemsida och där ladda ner Märkningsföreskrifterna Vägledning.
Då undrar man vad föreskrifterna är värda eftersom ursprunget till tråden är ett befintligt bevis på ett de i så fall inte följs och tydligen inte behöver följas.
KRAV och SMAK är lika mycket vilseledande då ekologiska honung kan vara importerad från andra sidan jordklotet.
-
KRAV och SMAK är lika mycket vilseledande då ekologiska honung kan vara importerad från andra sidan jordklotet.
Nu hänger jag inte med. Vad har import med denna fråga att göra?
-
.
KRAV och SMAK är lika mycket vilseledande då ekologiska honung kan vara importerad från andra sidan jordklotet.
Efterfrågan måste ibland skapas av tillgång, inte så många vet vad det är för skildnad på krav och konventionell honung, när efterfrågan växer kommer fler att börja producera kravhonung i Sverige. Största problemet är att det är ohederliga priser att certifiera sig i Svea rike så det är inte realistiskt att många små kravproducenter kommer dyka upp, men det kommer antagligen bli en och annan yrkesbiodlare som kommer ansluta sig.
hur skall man annars från Krav skapa en efterfrågan ? konsumenterna har ingen makt.
-
Då undrar man vad föreskrifterna är värda eftersom ursprunget till tråden är ett befintligt bevis på ett de i så fall inte följs och tydligen inte behöver följas.
KRAV och SMAK är lika mycket vilseledande då ekologiska honung kan vara importerad från andra sidan jordklotet.
Jo, man kan ju alltid bryta mot alla lagar, men det innebär ju risker för den som gör det. Anmäl företaget i fråga till livsmedelsverket så kanske de tvingas betala vite?
Det är väl inget vilseledande med importerade KRAV-produkter? Jag tycker problemet är konsumenternas dålig kunskap om vad märkningar innebär. Det är ju t ex inte alls nödvändigt att en KRAV-produkt ger minskat koldioxidutsläpp jämfört med en konvetionellt odlad, men däremot innebär den minskad giftanvändning, mindre gifter sprids i naturen och mindre gifter kommer in i den som äter produkten.
-
Eftersom jag inte ör producent utan konsument så är det till mig du ska försöka sälja din honung , senap eller vad det är . Och i mina ögon är det vilseledande reklam och något jag går förbi när jag handlar .
På vilket sätt skulle det vara vilseledande reklam, det som står om honungen är detsamma som står på alla andra honungsburkar. Det enska som skiljer är ett sigill för locket med en text. Om det står t ex "Honung", "Gott", "Sött", "Gourmet" eller "Mums" i grönt vilseleder väl ingen konsument.
-
OK, du köper efter sämsta etiketten ... helt enkelt!
-
"Ärlig honung"
-
På BFs kommande årsmöte så kan man ta med honung som man bedömmer som tvivelaktig eller felaktigt märkt.
Honungs ringen kan sedan hjälpa till och försöka få bort dom produkter från hyllan.
MVH Anders
-
"Ärlig honung"
Då jag vill göra extra reklam för min honung t.ex. att den är nyslungad har jag gjort en skylt med hjälp av datorn. Skylten har sedan satts upp intill burkarna på hyllan.
Hans
-
Hänger inte det här ihopa med en gemensam etikett som SBR har, att alla skall vara lika och ingen får sticka ut och kanske få försäljningsfördelar.
Men så ser marknaden inte ut längre, allt i burkarna är lika även om sorthonung och småproducenter idag säljer med egen etikett. Så för mig är det ingen skillnad på varken sk ärlig producent eller producent som vill sälja sin egen honung baserad på annat än HF's Sverigeblandning.
Sorthonung är faktiskt något intressant och man frågar fortfarande efter min Lindhonung. Nästa år satsar jag på minst 300 kg ren Lind med egen etikett och sigill. Mina kunder bryr sig mera om innehållet i burken än vad som står på etiketten. Jag tror på kreativa människor och då är det helt OK att skriva NYSLUNGAD HONUNG för naturell nyslungad honung.