Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: pertorparn skrivet 10 jan-10 kl 14:32
-
Har ni bra förslag på potatis sort till gratäng som blir bra genom bakt . Vi odlar astix o dom är tröga att få genombakta . Förr när vi odla king o bintje blev det bra men dom sorterna är ju så svår odlade pga bladmögel mm . Finns det några bra och goda nya resestenta sorter att odla ?
-
Jag brukar sjuda potatisgratängen (allt utom ev ost) i en gryta tills potatisen är nästan klar och sedan gratinera i ugnen. Då blir även de tjurigaste potatisarna tillagade och det går snabbare än att använda enbart ugn.
-
Tyvärr så blir det ju bäst med mjöliga potatissorter i potatisgratäng, och det är oftast de fasta sorterna som har bra motståndskraft mot sjukdomar.
Ibland kan man lyckas få hyfsat resultat även med fast potatis ifall man kokar potatisskivorna i gräddmjölk i en kastrull tills de är mjuka och det krämar sig i kastrullen, då lägger man allt i en form, strösslar över ost och gratinerar (har man mjölig potatis kan man få det riktigt krämigt och gräddigt trots att man bara använder mjölk).
-
Jag brukar nästan alltid göra potatisgratäng på fast potatis; bintje, prinsess eller asterix.
Så här gör jag:
Jag varvar potatis, kryddor, lök och lite ost i en form.
Tömmer på kokande mjölk till drygt halva formhöjden.
Bakar i 175° ca 40 minuter.
Tar ut den, strör på ost och strilar över grädde och sätter in den igen ca 20-30 minuter. Tills den ser bubblig och fin ut. Då brukar potatisen vara klar också.
-
Med tips från experten (kock)
Vi har slutat med grädde/gräddmjölk.
Det blir en bersamellsås med ost som slås över potatisen och bakas i ugnen.
Mums ingen känner att det INTE är grädde i.
Bara ett tips.
-
Jag brukar också koka den skivade potatisen i grädde/gräddmjölk. Det blir allra godast tycker jag.
-
Jag brukar skiva potatisen och förkoka en liten stund så den mjuknar. Sen är det bara att hälla bort vattnet, vräka ut i formen, hälla dit lök, vitlök, salt, peppar, grädde (eller bechamelsås som någon föreslog) och sen på med osten. Då behöver inte gratängen gå så länge i ugnen heller så osten blir bränd, vilket är lätt hänt oavsett potatissort annars.
Springer inte och köper olika sorters potatis utan brukar hålla mig till att bara ha en fast sort hemma.
-
okama- potatisen är god som kokt, går att mosa, bra till gratäng och som bakad med skal eller rostad utan. En allroundsort som är mycket motståndskraftig och ger bra skörd. min granne på Lavelunds Gård odlar den och jag har den alltid i skafferiet.
-
Hittade denna potatislänk
http://www.smak.se/website1/1.0.1.0/35/1/index.php (http://www.smak.se/website1/1.0.1.0/35/1/index.php)
Det verkar som att Matilda skulle kunna var något för dig.