Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Stopek skrivet 09 jan-10 kl 19:36
-
Vi har tänkt oss att bygga ett växthus nu i vår. Ett lite större. Är nybörjare och vill gärna ha tips och råd. Berätta gärna vad ni odlar i era växthus och hur ni använder det för förkultivering (heter det så?), i så fall vad. Får era tomatplantor t.ex. stå kvar i växthus?
Hälsning Maja
-
Jag odlar tomat slanggurka och störskärböna och spenatbeta mellan tomatraderna.
-
Ursäkta men vad är spenatbeta ???...
-
Som mangold men inte så grova stjälkar. Jag skördar tio kilo i veckan när det går som bäst. Runt 40 meter med 10 cm lucka mellan förkultiverade plantor.
-
Som mangold men inte så grova stjälkar. Jag skördar tio kilo i veckan när det går som bäst. Runt 40 meter med 10 cm lucka mellan förkultiverade plantor.
I Sverige eller på sydligare breddgrader?
-
I skärgården. Ibland blir det blomstjälkar på en del men på de flesta först andra året.
-
vinranka???
-
Jag har lite övervintringsväxter i ett litet bubbeltält med värmefläkt (som jag håller på minst 1 grad) under vintern. Tidig vår brukar jag förkultivera romansallat, den står där nu i det bubblade. Från början/mitten av februari ökar jag värmen till minst 10 grader, såvida inte vinterkylan är värre än -5 grader på natten, och då sätter jag ut sådderna som grott inne. Det brukar vara några tomater, purjolök, kronärtskocka och paprika. I slutet av februari sår jag aubergine, kålrabbi, kål, melon och sommarblommor direkt ute i det bubblade. Sedan fortsätter det med mer förkultivering efter hand: solrosor, mer tomater, squash, sallat, sockerärter, brytbönor och gurka.
Under sommaren har jag tomater, gurka, paprika, melon, chili och aubergine i växthuset. Jag odlar i hinkar, för då kan jag bära ut en planta som ev. får någon ohyra. Alla förkultiverade plantor planteras ut i landet så snart det blir varmt ute. En del skyddas med odlingsväv i början.
Jag fattar inte hur jag klarade mig utan växthuset tidigare! Jag har bara haft det i 2 år, men det är det bästa jag har i dag!
Lycka till med ert växthus! :) Ni kommer att älska det!
-
Jag har lite övervintringsväxter i ett litet bubbeltält med värmefläkt (som jag håller på minst 1 grad) under vintern. Tidig vår brukar jag förkultivera romansallat, den står där nu i det bubblade. Från början/mitten av februari ökar jag värmen till minst 10 grader, såvida inte vinterkylan är värre än -5 grader på natten, och då sätter jag ut sådderna som grott inne. Det brukar vara några tomater, purjolök, kronärtskocka och paprika. I slutet av februari sår jag aubergine, kålrabbi, kål, melon och sommarblommor direkt ute i det bubblade. Sedan fortsätter det med mer förkultivering efter hand: solrosor, mer tomater, squash, sallat, sockerärter, brytbönor och gurka.
Under sommaren har jag tomater, gurka, paprika, melon, chili och aubergine i växthuset. Jag odlar i hinkar, för då kan jag bära ut en planta som ev. får någon ohyra. Alla förkultiverade plantor planteras ut i landet så snart det blir varmt ute. En del skyddas med odlingsväv i början.
Jag fattar inte hur jag klarade mig utan växthuset tidigare! Jag har bara haft det i 2 år, men det är det bästa jag har i dag!
Lycka till med ert växthus! :) Ni kommer att älska det!
Det kändes peppande att läsa. Odlande känns annars, har inte odlat alls än, men än tappra försök bara för att. Nu har jag dock ett helt annat engagemang som egentligen inte kommer från ett intresse att odla, utan en insikt om att det snart kommer att bli en nödvändighet. Om tio år, kommer det nog att vara en stor del av vår matproduktion, om vi inte hittar sätt att bromsa oljepris när oljetoppen nås.
Det skall bli kul, måste jag intala mig och har man en liten gård, så måste man förvalta och låta den väckas till liv.
Hälsning Maja