Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: nilsegårn skrivet 09 jan-10 kl 10:49

Titel: Vin av gammal äpplemust
Skrivet av: nilsegårn skrivet 09 jan-10 kl 10:49
Tjo!

I höstas pressade vi ca 5 liter äpplemust av gårdens äpplen men råkade ha i för mycket natriumbensonat och hela klabbet blev odrickbart.

Flaskorna har stått i kylen sedan dess, men fick ideen att jag kunde försöka göra vin av eländet. Äcklig must vill man ju inte dricka men äckligt vin kan ju gå i kristider. ;D

sagt och gjort... I med ca ett halvt kilo socker och en matsked turbojäst. Detta är tre dagar sedan och det har inte hänt ett pillejotta. Till saken hör att jag inte har ett enda ställe i huset som håller mer än ca 10 grader i medeltemp. Just nu står jäsflaskan vid kaminen så framåt kvällen blir den väl något uppvärmd...

Frågan är nu... är det natriumbensonaten som gör att det inte jäser eller kylan?

Finns det hopp eller är det bara att hälla ut skiten?
Titel: SV: Vin av gammal äpplemust
Skrivet av: Skytten skrivet 09 jan-10 kl 11:34
Man konserverar ju för att det inte ska jäsa, så det är väldigt svårt att göra vin med must som har konserveringsmedel.
Fem liter äppeljuice, kan man komma över för en 50-lapp, så vill du göra lite vin, är det det enklaste.
Finns kanske någon (människa eller djur), som kan dricka upp det den mindre bra musten.
Titel: SV: Vin av gammal äpplemust
Skrivet av: nilsegårn skrivet 09 jan-10 kl 11:39
Vin kan jag köpa på systemet om så är... Det var just att jag ville ta var på den äckliga musten....
Titel: SV: Vin av gammal äpplemust
Skrivet av: Dea skrivet 09 jan-10 kl 14:08
Natriumbensonat är ju som sagt ett konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier. Om du dessutom hade för mycket av det är det nog rätt kört att få någon jäsning i musten...

Natriumbensoat kan för övrigt vid höga tempraturer i kombination med askorbinsyra (c-vitamin som det finns gott om i äpplen) omvandlas till bensen, ett cancerogent aromatiskt kolväte. (källa: wikipedia)
Titel: SV: Vin av gammal äpplemust
Skrivet av: nilsegårn skrivet 09 jan-10 kl 14:55
Hoppsan!

Då är det nog bäst att hälla ut eländet. Trodde natriumbensonat var bakteriedödadande och trodde att det kanske skulle gå att jäsa ändå....
Titel: SV: Vin av gammal äpplemust
Skrivet av: emmaB skrivet 17 jan-10 kl 15:56
Nästa gång värm upp musten till 75 grader C istället för att använda konserveringsmedel !
Titel: SV: Vin av gammal äpplemust
Skrivet av: M8e skrivet 17 jan-10 kl 22:15
Skulle man inte kunna späda ut det med något för att få det drick eller jäsbart. ???
Titel: SV: Vin av gammal äpplemust
Skrivet av: nilsegårn skrivet 17 jan-10 kl 22:17
Har hällt ut skiten...