Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: sonica skrivet 07 jan-10 kl 18:10
-
Jag har hört att man kan vända (skruva åt sidan) spisplattorna på vedspisen så att temperaturen regleras vid matlagning. Jag antar att det har med skårorna under att göra. Vet någon hur det funkar? Åt vilket håll ska dom ligga för att få högst/lägst temperatur?
-
Så lär det vara. Det är nog bara att pröva sig fram med olika mycket vridningar. Det hänger på om den uppvärmda luften går rakt in under plattan eller bara indirekt för att skårorna är vinkelrätta mot värmens riktning. Tror jag...
-
Rimligtvis blir värmeöverföringen till plattorna bäst om de ligger med flänsarna längs med rökgasernas strömningsriktning, så att varma gaser stryker förbi hela flänsarnas yta. Vrider man en platta så att flänsarna står tvärs emot gasriktningen så blir det bara flänsarnas toppar som tar upp någon nämnvärd värme.
Men oftast brukar man inte vrida på plattorna för att reglera värmen, istället eldar man lagom hårt eller flyttar kokkärlet till en platta längre bort från eldstaden (eller ställer det på hällen mellan två plattor) om det blir för varmt.
-
ja kan ju ha fel men ja vill minnas att det var någe med ungnen att jöra
-
Pålle, du har en poäng där! Att vrida plattorna ett kvarts varv gör att den goa värmen kommer mest till ugnen, och inte så mycket till plattorna, vilket är bra om en har tänkt att baka bullar...