Alternativ.nu

Övriga ämnen => Energi => Övrigt om alternativ energi => Ämnet startat av: Skytten skrivet 07 jan-10 kl 12:09

Titel: Håll igen på elen, produktionstaket är nått!
Skrivet av: Skytten skrivet 07 jan-10 kl 12:09
Elförbrukningen i Sverige riskerar att nå vad som kan levereras de närmaste dagarna.
De flesta kör väl inte med elvärme, men många delvis, så det är väl idee att använda det elsnålaste alternativ man har de närmaste dagarna.
Titel: SV: Håll igen på elen, produktionstaket är nått!
Skrivet av: ollebolle skrivet 07 jan-10 kl 15:50
Dessvärre har vi bergvärme.

Då blir det extra tröja och dubbla täcken och en sänkning av termostaten.

Bra tips! Sänker alla 2 grader går det åt ung. 10 % mindre energi till elvärmen. Jag såg en uppgift om 5 % per grad nån gång. Möjligen att det kan bli lite mindre när det är extremkallt.
Titel: SV: Håll igen på elen, produktionstaket är nått!
Skrivet av: torbjorn skrivet 07 jan-10 kl 16:37
Ett gott råd för den som har berg- eller jordvärme är att stänga av värmepumpens funktion för tillsatsvärme (ofta en 6 kW elpatron) under effekttopparna på morgon och eftermiddag. Även om effekten inte riktigt räcker till när den går med ren värmepumpdrift så hinner inte huset kallna så mycket på 2-3 timmar.

Jag har stängt av all direktverkande el, kör bara med luftvärmepump och kamin nu och fortsätter på det sättet åtminstone till i morgon kväll.
I garaget där jag vill hålla frostfritt och bara har direktverkande el, har jag satt upp en timer som bryter bort värmen kl 07-10 och 16-19 tills vidare.
Vidare tänker jag inte påbörja någon elvärmd matlagning förrän efter kl 19 i kväll. Blir jag för hungrig på något varmt innan dess får jag väl värma vatten på kaminen och fixa en pulversoppa.
Titel: SV: Håll igen på elen, produktionstaket är nått!
Skrivet av: Ylven skrivet 07 jan-10 kl 17:04
Jag gick ut och gjorde i ordning husvagnen för vinter, äntligen, så att jag kunde stänga av värmen. Den har stått med ca 5 graders värme sedan mitten av december.

Jag kommer inte att tvätta något under de mest effektkrävande timmarna, annars känner jag inte att det är så mycket att göra. Vi har vedvärme till både hus och varmvatten.
Titel: SV: Håll igen på elen, produktionstaket är nått!
Skrivet av: fishyerik skrivet 15 jan-10 kl 21:44
torbjörn, bara en nyfiken fråga, vad har den genomsnittsliga luft-luft-värmepumpen för värmefaktor när det är typ 30 minus som det har varit för en del? Tar man en några år gammal modell av lite billigare typ lär man hamna närmre noll än ett när man räknar in avfrostning, eller?

Titel: SV: Håll igen på elen, produktionstaket är nått!
Skrivet av: torbjorn skrivet 15 jan-10 kl 23:23
Så länge luftvärmepumpen är igång och inte lägger tid på avfrostning så ändras inte värmefaktorn SÅ mycket med utetemperaturen. När det är kallt ute och värmepumpen inte ger mycket effekt, så sjunker också både förångnings- och kondenseringstrycken, därmed går det lättare för kompressorn och elförbrukningen minskar procentuellt sett ungefär lika mycket som den avgivna effekten. Sen är det förstås en annan sak att eventuella värmekablar för trågvärme och liknande står och drar samma effekt hela tiden, åtminstone på värmepumpar där de är inmonterade i efterhand av importör eller installatör i Sverige och inte styrs på intelligent sätt av värmepumpens styrkort.
När det gäller förluster pga ständiga avfrostningar så brukar det vara ett större problem när det är riktigt fuktigt väder och några få minusgrader än vid sträng kyla. Där finns det stora skillnader mellan olika modeller av luftvärmepumpar men det verkar inte alls självklart att dyra och/eller moderna värmepumpar skulle vara bättre än andra. Rekordet i ointelligent avfrostning tror jag innehas av CTC luft/vattenvärmepumpar, där glömde man tydligen bort avfrostningsfunktionen när styrutrustningen konstruerades och det sitter ett tidrelä påhängt bredvid som ser till att den avfrostar 10 minuter per timme vare sig det behövs eller inte.