Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Harriet S skrivet 07 jan-10 kl 09:35
-
Som den totala novis jag är på kaniner är jag nyfiken var ni med många kaniner gör av skinnen. Kan man sälja dom i Sverige, finns efterfrågan? Säljs dom i så fall bara som de är eller ska de vara beredda redan? Och en fråga till, ni som har köttkaniner med större produktion än endast till egna hushållet, var säljer ni köttet? Jag har varit nyfiken på det här med köttkaniner ca 1 år nu och frågat varenda människa i min omgivning om dom skulle kunna äta kanin. Och alla har tittat på mej som om jag är tokig, dom har aldrig hört talas om någon som ätit kanin mer än under kriget då det var kris! Törs därför inte riktigt prova köttkaniner själv, kanske det slutar med att man måste göra hundmat av alla för att bli kvitt dom :)
-
Kanin som är så gott gör man inte hundmat av :)
Pälsen är väl egentligen den enda restprodukten som är svår att få användnign för vid uppfödning av slaktkaniner då det oftast är ungkaniner som slaktas och då är pälsen inte riktigt mogen för bearbetning. Men det vet nog Gösta här på foumet mer om än jag. I övrigt tycker jag du ska hoppa på tåget, vi blir allt fler som föder upp kaniner för kött och det är bara bra. Har du fler frågor är du välkommen att ringa.
042-206468
0709-844228
Mvh
vice Ordförande
Sveriges kaninproducenters Förening
-
Om man vill använda såväl köttet som skinnet, finns det någon optimal ålder för slakt då? Mina kaninböcker är nedpackade, det står nog där, men jag undrar ändå om det är någon som har egen erfarenhet om detta. Och gammal kanin är väl inget problem att äta, det är som gammal höna, bra i långkok. Problemet är väl snarast platsen om man vill behålla kaninungarna längre, då får man ju flera kullar per hona som ska få plats samtidigt?
Vad använder folk sitt kaninskinn till? Jag håller på att läsa på för att lära mig mer om skinnberedning, och har kaninskinn i frysen i avvaktan på att modet att prova infinner sig. Har hört om kaninskinn till hattbräms (heter det så?) men det är ju inte så många som använder hatt nuförtiden. Konstverk i all ära, kan väl tänka mig att göra något som bara ska vara dekorativt ibland, men vill helst syssla med saker som går att använda.
-
patch work filtar, barnleksaker (gosedjur), något att lägga i barnvagnen, mössor, vantar, njurvärmare, tofflor är det jag kommer tänka på spontant.
-
Jag har sålt en del skinn till folk som skulle ha dom och spårträna hundar med.
-
Om man vill använda såväl köttet som skinnet, finns det någon optimal ålder för slakt då?
Åtta månader ska vara optimal ålder för att ta tillvara skinnen som jag har förstått. Och hanar har hållbarare skinn, dom är visst lite segare... Typ... ;) Dom är i alla fall jävligt mycket mer svårflådda än honorna vid den åldern.
/Sara
-
Åtta månader ska vara optimal ålder för att ta tillvara skinnen som jag har förstått. Och hanar har hållbarare skinn, dom är visst lite segare... Typ... ;) Dom är i alla fall jävligt mycket mer svårflådda än honorna vid den åldern.
/Sara
Jag håller med!
Fick nyss några ettåringar (hannar) i olika raser, gemensamt för alla var att skinnen satt så in i ..... jämfört med de 4månaders som man slaktat tidigare. Jag visste dock inte att det var sån skillnad på honor och hanar, jag hade bara noterat åldersskillnaden eftersom det råkade vara hanar som var äldst.
MVH/S
-
Jo, jag har själv nyligen slaktat en äldre hanne, råkade dra loss ena frambenet när jag skulle dra av skinnet, vilket inte hänt förut. Men om skinnet är bra att använda så är det värt det. Jag har dock inte prövat köttet än, så jag vet inte om det är segt. Ska satsa på lergrytan i alla fall.
-
Säljer färdigberedda skinn på marknader och de är väldigt populära speciellt av barn.
Senaste marknaden jag stod på köpte föräldrar två kaninskinn till sina barn för att "få kanske slippa tjatet om den där levande kaninen.."
Brukar sälja skinnen för mellan 200 - 500 kr per styck beroende på kvalitet.
-
Om man har läst Jack London böcker så dyker det då och då upp en kaninskinnssovsäck, det kanske skulle vara en idee.
Salupriset på en lyckad sådan borde vara rätt högt!?
Kanske någon som har provat?