Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: DojDoj skrivet 21 mar-06 kl 14:00
-
Jag har funderat ??? lite på det där med att odla bin ekologiskt och speciellt invintringen.
Standard är ju att invintra på ekologiskt strösocker...men socker är ju inget naturligt foder för bina, och då tycker inte jag att man kan kalla det för ekologisk biodling heller.
Det som skulle kännas helt rätt vore att övervintra på honung (OK, dyrt men ekologiskt), men det finns nog en del krux som man bör ta hänsyn till. Är det någon som har tankar och erfarenhet av det?
Här är två problem som jag ser...
...det kan vara svårt att uppskatta hur mycket foder bina har kvar efter skattning?
...viss honung, t.ex. raps är direkt olämplig för binas överlevnad då den kan kristallisera i kakorna.
En lösning kanske kan vara att spara lite blandad honung från sommaren och späda med vatten och invintra på samma sätt som med socker? Hur mycket honung krävs då?
/DojDoj
-
Tja, ett sätt är ju helt enkelt att inte skatta sent på säsongen utan låta bina behålla det de drar in.
-
Hmmmm...det känns inte riktigt så enkelt :-\. I alla fall inte om man vill att de små rackarna säkert skall överleva till våren.
Enligt Åke Hansson så är både ljung- och bladhonung direkt olämpliga som foder eftersom de små vännerna lätt blir dåliga i magen då, och det är ju just sån honung man lätt får sent på hösten. Även rapshonung som lätt kristalliserar i ramen tror jag är kasst eftersom det leder till vätskebrist.
Man kanske skall lagra täckta ramar från fruktblomningen och sätta in i yngelrummet efter skattningen. Fem fulla ramar/samhälle kanske räcker? Eller så gör man en lösning på drygt 10 kg mjuk fin honung och 2.5 liter vatten och fodrar in med?
???
/DojDoj
-
Hmmmm...det känns inte riktigt så enkelt :-\. I alla fall inte om man vill att de små rackarna säkert skall överleva till våren.
Nä, biodling är aldrig enkelt. Och visst vill man att tjejerna ska överleva vintern, men det finns tyvärr inga säkra kort för att förhoppningarna ska bli besannade.
Gillar dina funderingar och ska bekanta mig med dem lite mer.
-
Vill man ha bekymmer med sin biodling så ska man invintra bina med att låta dem behålla ca. 18 - 20 kg. honung på hösten. Det finns honung av olika typer. I en del finns det väldigt mycket ämnen som blir slaggprodukter då bina äter av den. Eftersom bina samlar alla slaggprodukter i sin ändtarm över vintern och fram till dess att de på våren kan flyga ut och tömma sin tarm. Är de då invintrade på enbart honung så kan tarmen vara proppfull med slaggprodukter långt innan de kan komma ut och tömma tarmen. Då tömms den inne på ramarna i bisamhället. Det kallas för att bina har haft utsot. Det är ingen bisjukfom, utan det är så att bina har övervintrats på ett olämpligt vinterfoder.
Så socker är det renaste man kan komma att övervintra bin på. Om det sedan är ekologiskt eller inte. Hur ekologiskt är det att bli av med bina bara för att man ska invintra ekologiskt på honung.
-
Jag är KRAV biodlare så det är inga problem med invintringen. Krav socker är mycket bättre än höst-honung.
-
Jag är KRAV biodlare så det är inga problem med invintringen. Krav socker är mycket bättre än höst-honung.
Ja, höst-honung och då är blad-, bark-, barrlushonungsdagg och Ljunghonung ett otyg att invintra på. Får bina behålla sådan honung över vintern så blir det med 100 % utsot i kuporna under vintern, våren. Får bina behålla ren Rapshonung så kommer bina under vintern, våren att törsta ihjäl. Oljeväxthonung är till skillnad från Ljung- och Lushonung mycket torr.
-
Orust: Jag har mot alla odds övervintra ett samhälle på enbart ljunghonung, de står på 2 lågnormallådor. De var så ilskna i fjol höst då jag skulle skatta att jag fick avbryta etter att ha skatta låda 3 och 4, jag ble stucket blev mycket sjuk och tänkte nå struntar jag i dom så får de klara sig själv, och nu är det fulläggläggning så de värkar må bra, men jag må tyvärr låta nån annan odlare ta över iår.Undrae på om den nordiska rasen klarar av sitt eget foder bätte en andra raser.Har en del biutstyr som jag kanske säljer frampå sommern.trist att måtte sluta men jag har blivit överkännslig för bigifta
-
Orust: Jag har mot alla odds övervintra ett samhälle på enbart ljunghonung, de står på 2 lågnormallådor. De var så ilskna i fjol höst då jag skulle skatta att jag fick avbryta etter att ha skatta låda 3 och 4, jag ble stucket blev mycket sjuk och tänkte nå struntar jag i dom så får de klara sig själv, och nu är det fulläggläggning så de värkar må bra, men jag må tyvärr låta nån annan odlare ta över iår.Undrae på om den nordiska rasen klarar av sitt eget foder bätte en andra raser.Har en del biutstyr som jag kanske säljer frampå sommern.trist att måtte sluta men jag har blivit överkännslig för bigifta
Må hända med ljunghonung. Men med honungsdagshonong så blir det i de flesta fallen utsot.
http://www.eyvindjohansson.se/antobin/biod2/biod2.html
-
Ja, så här gick det...
Jag sparade 15 kilo av den fina försommarhonungen för att invintra ett av mina samhällen på som försök.
Honungen löste jag upp med lite vatten och fodrade in som vanligt.
Nu bor jag i södra Norrland och trots den rekordtidiga våren fick jag utsot i slutet på mars.
Trots att jag använde försommarhonung, blev det alltså för mycket slaggprodukter och avföring för att klara den långa vintern :-(
Min slutsats är att det är bäst att göra som förr. Invintra på KRAV-socker och stödfodra med vanlig honong frampå vårkanten. (Om man sätter en vanlig honungsburk på foderbrädan så kan bina hämta honungen direkt ur burken. Eftersom det inte är något vatten tillsatt i honungen får man ingen drivfodringseffekt.)
-
Yrkesbiodlaren här fuktar sockret med honungsvatten. Och 100 % lyckad invintring har han...
-
100% övervintring under hur många år? Hur många samhällen?
-
100% övervintring under hur många år? Hur många samhällen?
Jag är inte säker, men Suresh kanske menar att själva invintringen är 100 % lyckad. Överlevnaden säger han inget om. Fast jag kanske är överdrivet misstänksam mot inlägget (särskilt eftersom det avslutas med "..."), eftersom Suresh ibland ofta väljer att "skoja till det" en smula. ;)
Jag har faktiskt grunnat på detta sedan igår.
Tillägg: Fast en yrkesbiodlare... Njae, jag har nog feltolkat inlägget.
-
Jag funderar på biodling och skulle föredra att lämna honung till bina över vintern (givetvis med stödmatning om det behövs). Eftersom jag är helt ny har jag en del 'dumma' frågor/funderingar.
1. Det verkar som att alla föredrar att invintra med socker men om man har nordbin och skapar ett samhälle enligt den här artikeln, http://chaos.bibul.slu.se/sll/biodyn_foren/kultura/KBT00-3/KBT00-3D.HTM, dvs en undre 'korg' som lämnas till bina och att man bara skördar det som finns i den övre, så borde det kanske fungera? Jag är alltså inte intresserad utav maximal avkastning utan så naturlig biodling som möjligt utan att leta vilda bin.
2. Bina skulle få en mycket stort blomsterurval i mitt område och jag behöver inte oroa mig för att honungen skulle komma från uteslutande en viss sorts blommor. Det borde innebära att 'kvaliten' på honungen gör så att bina kan överleva på den under vintern.
3. Finns det någon som lämnar honung till sina bin med gott resultat?
Tacksam för andra tips och ideer kring detta.
-
Tror det finns en förvirring mellan "ekologiskt" och "naturligt".
Ska man invintra sina bin på socker och vill göra det 100 % ekologiskt så är det väl mycket lämpligt att välja KRAV-socker.
Men vill man köra nån "tillbaka till naturen"-variant så bör man ju hålla sig till den honung de själva drar in och man skattar lite av det. Tyvärr så överlever inte bin hos oss utan människans hjälpande hand - så varför då inte ge dom förutsättningar för att överleva (och dra in honung)?
-
Jo jag insåg att jag nog borde ha startat en ny tråd istället eftersom jag inte är intresserad av att ge bina socker överhuvudtaget. Antar att det är biodynamisk biodling jag pratar om. Får göra lite research och återkomma med en ny tråd.
-
Liten fråga bara. Varför inte ge socker? Det finns väl knappast några rön att det är skadligt?
Jag matar mina får med hö och havre. Det finns väl ingen anledning att släppa dom lösa i en stor hage utan att hjälpa dom med foder vintertid - bara för att det är mer naturligt...
-
Jag undviker socker överhuvudtaget men i det här fallet tänker jag mig att bina blir mer hälsosamma (står emot sjukdomar osv) om dom får äta sin egen honung istället för socker. Kan givetvis hända att jag har fel men jag tror knappast det.
Jag antar att du har dina får i ett område/klimat där det inte skulle ha funnits får i det vilda vilket så klart betyder att du måste ge dom en ersättning för att klara vintern. De flesta (om inte alla) djur vi har skulle inte klara sig om vi släppte dom lösa. Därmed menar jag så klart inte att det är fel att ha får :) Jag är inte helt galen men jag är stor djurvän och äter helst inte kött som jag inte vet var det kommer ifrån osv. Plus att jag mår psykiskt dåligt av att inte äta ekologisk mat, ja ni får kalla mig tokig om ni vill men hjälp mig gärna med lite tips ;)
-
hej,
jag bruka ge mina bifor (2hinkor) samt får de har kvar ett par honungsramar..... tror att jag har läst någonstans att honungen främja vårutvecklingen.... om man inte skatta något eller ytterst lite borde bina klara sig över vintern... i england stödfoder man aldrig men där blomma körsbär o annat i december....
mvh
Jonathan
-
Bin klarar sig inte själva på våra breddgrader. Dessutom har vi ett gissel med Varroakvalster som sprider sig norrut vilket direkt kräver insatser.
En kall sensommar och/eller höst resulterar troligtvis i samhällen som går under om vi inte hjälper till.
-
Precis! och att det är av betydelse att arrangera invintringen i tid, kanske redan sista veckan i Augusti.
Man får "många" råd som biodlare och här på alternativ finns alla varianter.
Men ser man det statistiskt och har många samhällen ger man antingen Bifor eller socker pga det blir utfall i statistiken.
Dödligheten och problemen minskar när man slutskattar tidigt och invintrar tidigt på Bifor/Socker.
Att sedan bina lyckats överleva en och annan omild behandling betyder inte att det fungerar alltid.
Många förstår först den hårda vägen - låt dom prova om de envisas, de lär sig kanske något på vägen!
Jag har ca 3-4 ramar honung kvar i varje kupa ca 4-5 kg och har sedan gett Bifor till 15 smh. = 1 pall.
Det billigaste och mest praktiska sättet att invintra på för en småodlare.
Man kan komma undan med +300 om man hanterar socker, men det jobbet gör jag inte för 300 sek!
-
Det går mycket bra att invintra bin på honung, förutsatt att man vet vad den är tillverkad av. Bina verkar må mycket bättre, och kommer igång tidigare på våren. Kruxet är att honungen är betydligt dyrare än socker aller bifor.
-
....re.
Man kan komma undan med +300 om man hanterar socker, men det jobbet gör jag inte för 300 sek!
Hur kommer du fram till den siffran ?
-
Bin överlever visst i Sverige, det finns ofta samhällen i övergivna hus. En del samhällen dör på vintern, men tillräckligt många överlever för att svärma och skapa nya samhällen. Som med alla vilda djur så överlever inte alla.
-
Tror väl snarare att det är "nya" svärmar från intilliggande biodlingar som hela tiden fyller på "överlevande vilda" samhällen. Men ge mig gärna fakta för jag kan vara felinformerad.
-
Du har naturligtvis helt rätt vilda bin klarar inte våra svenska vintrar. Dessutom har Varroan och andra sjukdomar gjort att vilda bin i princip inte längre finns.
Hans
Tror väl snarare att det är "nya" svärmar från intilliggande biodlingar som hela tiden fyller på "överlevande vilda" samhällen. Men ge mig gärna fakta för jag kan vara felinformerad.
-
Enligt min granne som är före detta biinspektör finns det samhällen som överlevt 10 år utan mänsklig inblandning i mitt närområde. Jag har dock bara bott här över en vinter och sett ett samhälle som överlevde den vintern, och inget som dött, men det är ju inte direkt en vetenskaplig undersökning. Men jag tror att min granne har en viss bakgrundskunskap, som gör honom trovärdig.
-
Enligt min granne som är före detta biinspektör finns det samhällen som överlevt 10 år utan mänsklig inblandning i mitt närområde. Jag har dock bara bott här över en vinter och sett ett samhälle som överlevde den vintern, och inget som dött, men det är ju inte direkt en vetenskaplig undersökning. Men jag tror att min granne har en viss bakgrundskunskap, som gör honom trovärdig.
Om din granne vet om att det finns vilda bin varför har han då inte tagit reda på dem? Vilda bin är bra på att sprida sjukdomar.
Hans
-
Det är mycket beroende på var bina hamnar! I ett utrymme som inte blir för fuktigt så kan bin klara upp emot 3 år innan Varroan slår ut dom. Samtidigt så kan man säga att om den mannen har rätt om bin som klarat 10 år i ett Varroa område så är de bina verkligt intressanta. Sådana bin letar forskarna efter.
Gideon
-
Innan varroan kom så fanns det samhällen här omkring Norrköping som levde år efter år . inte alltid så lätt och ta död på ett sånt samhälle som sitter i ihåliga ekar högt upp. så visst klarar dom sig här på vintern utan oss , kanske inte samma längre upp i landet men nu är dom döda av varroan Men dom bina var inte lika gula som våra bin som vi har så det verkar som dom svarta klarar vintern bättre
-
vi hade en vildsamhälle som bodde i ett hål i ett träd i tre år innan de dog.... tror att hålet blev för litet... nu får väll vaxmalarna göra sitt så att nya kan flytta in dit sen.... vi är än så länge varroafria....
mvh
Jonathan
-
Tycker det är en både lustig och komplicerad fråga.
Sedermera att skilja naturlig - ekologisk - biodynamisk?
För egen del skulle jag hellre välja "rättvisemärkt" socker (som inte ens existerar), och med det köpa in t.ex sockerrörssocker från brasilien mm. För mig är den globala balansen av välfärd viktigare än en KRAV-märkt produkt som skeppas över halva jorden via stora transportskepp.
Sen vad gäller socker vs. honung i övervintringsfråga så vill jag anta det som gemen kunskap att honung ger större restmängd i tarmarna som ökar risken för utsot markant, samtidigt som man kan anta behovet av mikro och makronutrienter är stort för god vårutveckling.
Ett starkt samhälle dock, klarar sig ju bevisligen utmärkt på sockerlösning :)
-
För egen del skulle jag hellre välja "rättvisemärkt" socker (som inte ens existerar), och med det köpa in t.ex sockerrörssocker från brasilien mm. För mig är den globala balansen av välfärd viktigare än en KRAV-märkt produkt som skeppas över halva jorden via stora transportskepp.
Renons på logiken?
Det är fel med Kravmärkt socker som skeppas över halva jorden, men tydligen sockerrörssocker från brasilien inte skeppas över halva jorden med stora trnsportskepp. Man tydligen använder knep från Startrek - beam me upp Scotty.
Eller?
-
Du läser inte vad jag skriver quintus.
Jag menar att jag köper hellre en produkt som jag vet gynnar ekonomin lokalt i länder som utarmats av de europeiska jordbruksbidragen - den kallas åtminstone inte ekologisk och KRAV-märkt då den skeppas över jordens hav.
-
Jag menar att jag köper hellre en produkt som jag vet gynnar ekonomin lokalt i länder som utarmats av de europeiska jordbruksbidragen - den kallas åtminstone inte ekologisk och KRAV-märkt då den skeppas över jordens hav.
Frägan kvarstår - skeppas inte rörsocker från Brasilien över halva jordklotet? Hur gynnar det miljön? Hur "ekologisk" invintring blir det när man räknar de totala mijöbelastningen?
Jag hävdar att ingen analys i världen klarar av att särskilja Kravsocker från "vanlig" socker. Dvs - är den ekologiska övervintringen avhängig av det som står på förpackningen?
-
Du läser fortfarande inte vad jag skriver quintus.
Jag anser KRAV-produkterna från asien(t.ex. Thailand) är en skymf mot dem som vill bedriva riktig genomgående ekologisk odling.
För mig är det i sådana fall mångt viktigare med den etiska aspekten samt att inte fortsätta utarma de delar av världen som naturligt sett är producenter av högkvalitativt socker.
Hela mitt resonemang är fött ur den effekt det europeiska jordbruksbidraget haft ur ett globalt perspektiv - med aktuellt exempel såsom sockerrörsrika länder som importerar billigare socker från sockerbetesproducerande länder (som i sig även de gör förlust utan bidrag).
Skall jag då välja mellan ett alternativ som kallas ekologiskt och KRAV-märkt fast levereras tillika den andra produkten så blir det svåravvägt.
Jag ser på detta likt valet mellan KRAV-kaffe och "rättvisemärkt" kaffe.
Det handlar även om miljöhantering - att länder som är naturliga sockerproducenter inte nyttjas på grund av diverse företagsekonomiska aspekter, men länder som inte direkt har resurser eller historik inom produktionen nyttjas och görs billigare genom olika metoder av ekonomisk omplacering.
Nog om detta, jag tror Vargalyster skulle kunna tala öronen ömma om saken, men jag vill tro att du förstår min poäng (sedan ett par poster tillbaka)
-
Skall jag då välja mellan ett alternativ som kallas ekologiskt och KRAV-märkt fast levereras tillika den andra produkten så blir det svåravvägt.
Jag ser på detta likt valet mellan KRAV-kaffe och "rättvisemärkt" kaffe.
Vi skiljer oss ganska avsevärd. Den sorten av kaffe jag väljer är den som tillfredställer min smak bäst. Det är det primära. Sedan skiter jag i resten.
Men är du den sorts människa du tydligen är, så jag hoppas att du kommer ihåg att jag tidigare på ett annat ställe skrev att varor inhandlade på en stormarknad som veckoinköp har rest 68 000 kilometer. Jag tycker att det vore BRA att längst nere på kvittot skulle stå - "Varor du köpte har rest sioch så många kilometer". Med stora bokstäver. Jag personligen tycker att det av alla reklamkampanjer, Krav och Sigil grejer skulle påverka konsumenternas beteende mest.
-
KRAV har meddelat att de skall ändra sina regler, men när det blir så vet ingen. Jag håller med om att köpa KRAV socker från andra sidan klotet är inte KRAV med den klimatdebatt vi har idag.
Svenskt Sigill, Närproducerat och sedan ekologiskt när det går utan krångel och kostnader så att den ekologiska mångfalden bevaras. Det är dock så att den mesta ekologiska honungen får man totalt sett från summan av alla småodlare som inte ser någon vinst i att ceritifiera sig då certifieringskostnaden är för hög,
-
Den sorten av kaffe jag väljer är den som tillfredställer min smak bäst. Det är det primära. Sedan skiter jag i resten.
Jag vill ha mina harrar-bönor, men inte via nån gräslig koncern som ekonomiskt våldtar Somalia till den grad att kaffebönderna odlar Kat istället.
Men är du den sorts människa du tydligen är...
Varför så drastisk och dramatisk?
Jag vill poängtera att den ekologiska debatten måste se gränser - det finns en punkt där det inte är lönsamt, tillfredsställande eller nyttjande att driva ekologiskt.
För oss biodlare är det dumheter engligt mig eftersom det blir en motsägelse och osanning i praktiken.
, så jag hoppas att du kommer ihåg att jag tidigare på ett annat ställe skrev att varor inhandlade på en stormarknad som veckoinköp har rest 68 000 kilometer. Jag tycker att det vore BRA att längst nere på kvittot skulle stå - "Varor du köpte har rest sioch så många kilometer". Med stora bokstäver.
Inte läst, men det är en mycket intressant fråga och det är precis sådär som jag anser oss blinda i "ekologiskt" tänkande.
-
Jag undviker socker överhuvudtaget men i det här fallet tänker jag mig att bina blir mer hälsosamma (står emot sjukdomar osv) om dom får äta sin egen honung istället för socker. Kan givetvis hända att jag har fel men jag tror knappast det.
Jag antar att du har dina får i ett område/klimat där det inte skulle ha funnits får i det vilda vilket så klart betyder att du måste ge dom en ersättning för att klara vintern. De flesta (om inte alla) djur vi har skulle inte klara sig om vi släppte dom lösa. Därmed menar jag så klart inte att det är fel att ha får :) Jag är inte helt galen men jag är stor djurvän och äter helst inte kött som jag inte vet var det kommer ifrån osv. Plus att jag mår psykiskt dåligt av att inte äta ekologisk mat, ja ni får kalla mig tokig om ni vill men hjälp mig gärna med lite tips ;)
Hej!
Jag har själv sökt svar på frågor kring naturlig biskötsel och hittat en mycket informativ sida : www.BackYardHive.com (http://www.BackYardHive.com) där du förhoppningsvis kan hitta en del svar.