Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: lädertommy skrivet 05 jan-10 kl 23:33
-
Jag har flera gånger bryggt öl. Men den här sista gången gick allt fel. Har gjort efter konstens alla regler, lakat malten kokat och tillsatt humle efter recept Tillsatt jäst "ale" och jäst vid 20 grader. Jäsningen pågick i 2 dagar sen sluta den. Då satt jag hinken vid elementet, 22Grader då jäste den 2 dagar till. Jag väntade 3 dagar ingenting hände, då tappade jag om ölet till ny hink då började den jäsa igen i 2dagar, jag mäter socker halten och tycker att det har jäst klart för att tappa på flaska. Tillsätter 1,5 tsk socker/ 1/2 flaska. Men efter 3 veckor har jag väldigt lite kolsyra i flaskan. Smakar väldigt tamt. Ölet har under hela tiden jäst konstigt. vet någon vad jag kan ha gjort för fel. Har inte använt gammal jäst. Köpt av humlegården med 10 mån. hållbarhet
-
Mätte du sockerhalten- oechle- i musten innan du började jäsa?
Att det jäser dåligt i början skulle ju kunna bero på att musten blivit svag men att inte flaskorna "sprängts" av ca 13 gr socker/ l låter märkligt. Jag brukar som mest använda 8-9 gr/ l. Om kolsyresockret inte jäst och bildat kolsyra borde det smaka lite sött av ölet.
Enda förklaring jag skulle kunna komma på är att jästen dog av för hög värme eller att det var dålig jäst från början.
-
Hej,
vilket jäst (torr eller fyltande) har du använd och hur mycket på hur mycke vört? Hur var sockerhalten före och efter jäsningen?
// Tasiaq
-
Ibland går det åt skogen, problemet har (förmodligen) inträffat innan efterjäsningen.
Smakar det avslagna ölet sött, så har ju det inte blivit någon (efter)jäsning.
Jäste det ut överhuvudtaget, innan du buteljerade?
Antagligen har jästen slutat att fungera, och det kan bero på mycket.
Allt ifrån att det varit för varmt när kulturen tillsattes till att jästen var skit från början eller att hur många saker som helst kan ha inträffat under vägen.
På det igen, det går nog inte att fixa denna öl.
(Har den styrka kan den dock duga som nödfylla).