Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Vargflikkan skrivet 05 jan-10 kl 15:50
-
Jag har aldrig lärt mig baka bröd, och de senaste åren när intresset vaknat så har jag provat men jag får inte till det, det är jästen jag ite riktigt är sams med, spelar ingen roll hur jag bär mig åt med degvätskan för att få den 37 gradig så skiter det sig ändå!
Har ni lite kunnigare brödbakare några bra nybörjartips och något recept på enkelt och nyttigt nybörjarbröd?
-
Hej om det inte jäser så pröva med lite lägre temp och längre jäsningstid
-
Jästen behöver något smaskens för att växa till sig. Sirap, honung eller socker. Jäsningstiderna i recept är ofta tilltagna i underkant och speciellt om det handlar om grövre bröd. Låt degen ligga i bunken på varm plats länge så blir det säkert bra.
-
Jag har oxå i alla tider varit riktigt jätteusel på det där med bröd men sen fick jag tips att dels låta det gå i assistenten längre, det står 2-3 minute ri recepten men jag kör nästan en kvart numera plus längre jästid. Dessutom kör jag alltid med surdeg och bröden blir kanon! Ett vanligt fel jag gjorde var att jag dessutom körde i för mycket mjöl så att degen blev kompakt och väldigt smuligt...Lycka till!
-
Anledningen till att degvätskan ska vara 37grader är för jästens skull.
Den utvecklas (jäser) optimalt vid dessa grader.
Om vätskan är varmare är risken att jästen dör (Obs: är det 38grader så är det inte så farligt).
Är vätskan för kall tar det bara längre tid.
Du kan alltså använda brunnskallt vatten i teorin, men det tar låång tid att jäsa!
Dessutom är det "inte så bra" om man i en 37gradig degvätska börjar blanda i skafferikallt mjöl, då sjunker tempen!
Förövrigt så: bättre med mindre mjöl än för mycket - försök väga allt mjöl så blir det mer korrekt. Samt arbeta degen länge. Knådas det för hand så kan du knåda i minst 20min, åtminstone en 10min.
Lycka till, det går nog bra till slut!
/Brödbakare Neiklot, som också får hårda, smuliga bröd ibland.
-
Tack för svar!
Nu har jag ingen assistent så det får bli handknådning, mitt problem har varit att degen inte jäser alls, det är ju en hel vetenskap i början, degen får inte stå där det kan vara dragigt utan den vill ha det varmt osv...
Jag ska testa på att baka lite snart igen...övning ger ju som bekant färdighet ::)
-
mitt tips är väl precis tvärtom då.. knåda inte så mkt!!
deg ska inte misshandlas 15 min i en assistent. Jag gör oxå för hand (trots att assistenten står i skåpet..) det brukar va lagom att knåda nån minut efter att man fått i lagom mängd mjöl.
Det är bättre att göra en lite klabbig deg o sen använda ganska mkt mjöl vid utbaket, så degen inte fastnat överallt.
Denna metod använder jag på både surdeg o jästdeg.
Kallt vatten o lång jästid är att föredra, det ger mkt mer smak o ett saftigt gott bröd.
En surdeg som får jäsa minst 5 timmar ger det absolut godaste brödet!
Många recept anger en alldeles för hög mjölmängd, värt att tänka på oxå om du bakar med ekologiskt mjöl är att det suger åt sig mer vatten = använd mindre mjöl
-
Tack för svar!
Nu har jag ingen assistent så det får bli handknådning, mitt problem har varit att degen inte jäser alls, det är ju en hel vetenskap i början, degen får inte stå där det kan vara dragigt utan den vill ha det varmt osv...
Jag ska testa på att baka lite snart igen...övning ger ju som bekant färdighet ::)
Elvisp kanske du har? Om den är stark nog brukar det gå bra med degkrokarna på den. Brukar jag alltid köra med. En kombination av arm- och maskinkraft helt enkelt. :)
Mitt tips är att börja med något enkelt såsom pitabröd t.ex. Det går snabbt och är rätt svårt att misslyckas med tycker jag då det inte är så stora krav på att jäsa mycket. De är också utmärkta att frysa in (platta) och snabba att värma upp när man behöver. Brukar byta ut en del av vetemjölet till rågmjöl och/eller kli för att få det lite grövre.
-
För knappt en månad sen gick vi över helt till egenbakat bröd och jag är ingen mästare i brödbak, eller var inte i alla fall. Det fick familjen erfara ;D 8)
Men jag har lärt mig lite under tiden.
Jäsningen; jäst kan inte jäsa utan näring, och som alla påpekar måste jästen har socker/honung/sirap eller liknande men många glömmer SALTET. Utan salt jäser inte jästen. Saltet är minst lika viktigt.
Har man som jag problem med att få det att jäsa med vanlig jäst så använd torrjäst. Den är inte lika känslig och går att misshandla lite mer 8)
Tänk dock på att använda något varmare vätska till torrjäst. Jag brukar värma vätskan tills det är över fingertemp och börjar "kännas" när man stoppar ner fingret. Detta blir perfekt för jästen.
Sen blandar jag aldrig i hela mängden mjöl utan sparar ca 3dl till utbaket. Det blir väldigt kletigt att arbeta med men brödet blir desto godare. Likaså jäser jag alltid i en s k jäsbunke från Tupperware, det är en stor bunke med tätslutande lock som man ska sätta i hett vatten. När locket knäpper loss är degen färdigjäst. Hade inte klarat mig utan denna. Som alla säger, skynda aldrig när du jäser degen, och försök ställa plåtarna på nåt varmt ställe under tiden. Här har vi väldigt kallt i köket så jag sätter plåtarna på storarumsgolvet som har golvvärme och det blir perfekt :)
Blanda även i en riven morot i degen, då får du saftigare bröd som håller sig saftigt längre.
-
Likaså jäser jag alltid i en s k jäsbunke från Tupperware, det är en stor bunke med tätslutande lock som man ska sätta i hett vatten. När locket knäpper loss är degen färdigjäst. Hade inte klarat mig utan denna.
Är det nåt som Tupperware säljer nu? Har aldrig hört talas om... men verkar ju smart!
-
Är det nåt som Tupperware säljer nu? Har aldrig hört talas om... men verkar ju smart!
Jag vet inte, har letat på deras hemsida men hittar den itne. Kanske nån återförsäljare kan få tag i en sån. Den är helt suverän.
-
Tittade efter lite noggrannare. Den påminner om denna
http://www.tupperware.se/xchg/nordics/hs.xsl/645.html (http://www.tupperware.se/xchg/nordics/hs.xsl/645.html)
-
Jag vet inte, har letat på deras hemsida men hittar den itne. Kanske nån återförsäljare kan få tag i en sån. Den är helt suverän.
Aha... jag tog och mailade dem för säkerhets skull =)
-
På den här bloggen kan man lära sig väldigt mycket om bakning: http://paindemartin.blogspot.com/ (http://paindemartin.blogspot.com/)
-
Aha... jag tog och mailade dem för säkerhets skull =)
Ska se om jag kan ta reda på vad min har för modellbeteckning.
-
socker/sirap/honung har inget i en matbrödsdeg att göra, spara det till kaffebrödet!
Degen jäser utmärkt ändå, men som Kimma sa, glöm inte saltet!
Jag låter plåten stå i ugnen medans den värms upp, tar sen ut plåten lägger brödet på den o så direkt in i ugnen igen.
Om brödet ska ha 200 grader, sätt då ugnen på 250 o sänk den till 200 när du sätter in brödet.