Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Blekinge skrivet 03 jan-10 kl 19:32
-
hej
vill gärna veta hur jag ligger till prismässigt för kött och skinn.
Jag tar 65kr/kg för köttet och det tycker jag är i underkant ::) men har hört lite gnäll från vissa kunder. Finns en stormarknad här som tar 60kr/kg styckat och klart >:(
skinnen tar jag 1250kr för "fina skinn" och sen neråt. Skinnen har jag inte hört nått gnäll på priset så där är jag kanske för billig ???
skinnen har jag väntelistor på, så det finns kunder där, lite värre med köttet
Lammen jag har är gotlands.
Skriv gärna hur ni säljer efterfrågan osv...
vill ju inte prisdumpa något mina priser är i blekinge
-
hej
vill gärna veta hur jag ligger till prismässigt för kött och skinn.
Jag tar 65kr/kg för köttet och det tycker jag är i underkant ::) men har hört lite gnäll från vissa kunder. Finns en stormarknad här som tar 60kr/kg styckat och klart >:(
Hur slaktar du? Är det slakteri med återtag eller hemslakt och svart-försäljning? Är 65:- kg för ett halvt/helt lamm eller säljer du styckdetaljer?
-
hej
Det är för ett halvt eller helt lamm styckat.
JA det är återtag från ett slakteri.
-
Hej,
tror spontant att du lagt dig ganska rätt i pris på skinn. Köttet ligger möjligtvis något lågt. Din referens till hemköpet är lite vag. Ni kanske inte alls säljer samma vara. Är det svenskt, närproducerat lammkött de säljer för 60 kr/kg? Eller är det importerat? Priserna varierar från 50-60 upp till 100 kr kg beroende på var i landet köttet säljs. Dyrast i närheten till städer med köpstark medelklass. Du kanske behöver marknadsföra lite med betalda annonser för att hitta de rätta kunderna i närbelägna staden? Kanske du kan köra ut med beställda köttlådor?
-
Kanske du kan köra ut med beställda köttlådor?
Jag har för mig att man inte får köra ut köttlådor direkt till kund nånting men obryten kylkedja.
JAg kanske har fel, för det är en del som tycker det är lite bökigt att köra hit, folk är ju ganska bekväma
-
hej
vill gärna veta hur jag ligger till prismässigt för kött och skinn.
skinnen tar jag 1250kr för "fina skinn" och sen neråt. Skinnen har jag inte hört nått gnäll på priset så där är jag kanske för billig ???
skinnen har jag väntelistor på, så det finns kunder där, lite värre med köttet
Lammen jag har är gotlands.
Gotlandsfår kan ju ha många olika kvaliteter på sina skinn så det är svårt att säga något om var just dina lämpligen ska ligga i pris.
Men jag tycker du är inne på ett bra resonemang som du kanske ska fullfölja:
"...Skinnen har jag inte hört nått gnäll på priset så där är jag kanske för billig ???
skinnen har jag väntelistor på, så det finns kunder där,..."
Min filosofi vid prissättning av skinnen är att om de säljer slut snabbare än man hinner blinka så är man för billig. Det finns ingen anledning att sälja skinnen för billigt med tanke på att man har ett helt år på sig att sälja dom.
Surfa runt lite på hemsidor som säljer lammskinn och jämför vad de tar för skinn som liknar dina.
Ett glansigt lockigt skinn tycker jag är värt mycket mer än 1250 kr oavsett ras.
-
Apropå skinn kontra kött. Kul grej jag hörde på Gotland var en som struntade i att slakta på hösten.
Lät lammen gå till nästföljande sommar för att få större skinn att sälja. Hans marknad var alltså inte främst köttet från gotlandsfår utan skinnen. Ett stort vackert tackskinn är ju mer värt än ett litet lammskinn. Skinnet visst också som vackrast i juli-augusti. En del menar ju också att slakterierna inte kan skilja på lamm- och fårkött från gutar och gotlandsfår. Lederna växer inte ihop på samma sätt efter 12 månader...
-
kul att du säger det
jag slaktade 2 rymnings tackor, och visade deras skinn och nu har jag flera beställningar på just tackskinn.
man kanske skulle behålla lammen och slakta tackorna ???
men vad tar ni för köttet /kg respektive skinn
-
Vi tar 80 kr/kg för styckat lamm, helt eller halvt. De skinn vi fått från våra gotlandsfår har vi tagit mellan 1200 och 1600 för.
Så jag tycker nog att du kan höja dina priser.
-
Jag tar 135 kr/kg, men det är för vikten på det färdigstyckade. Jag kör med en styckning med mycket färs, så det blir ungefär 95 kr/kg för slaktvikten. Jag kan ta så mycket för att jag bor nära Stockholm. Jag tror dock inte jag tjänar mycket mer på det än mille, då det är kostsamt att hålla djur på en ö, som jag gör, och mitt slakteri är förfärligt dyrt.
Jag tycker du gör som ulfg föreslog, lägg ner lite möda på marknadsföring och höj priset!
Vad gäller skinnen så har jag lika svårt varje år att sätta pris.
-
Det är ett bra pris! Men det är ju marknaden som styr också.
Vi har inga problem att sälja vårt kött och kan nog höja lite till nästa år. Vårt pris är baserat på slaktvikt och vi har ingen färs med, utan bara traditionell styckning.
När vi sålt frysta styckdetaljer så har vi tagit ett högre kilopris, totalt sett, men då blir det ju också en del mindre intressanta bitar över till oss... :P
-
Jag tycker att köttpriset ska stämma överens med verkligheten, uppfödarna ska kunna få de att gå runt, svenska folket är korkade när de köper dansk fläskfile o liknande.. nä satsa på riktig mat krav o närodlat.. ska man äta kött så ska djuren ha fått leva ett bra liv tills tiden är ute, Sverige ligger bäst till med djurhållningen och det ska gynnas.. djurplågeri får aldrig löna sig..
-
hej
vill gärna veta hur jag ligger till prismässigt för kött och skinn.
Jag tar 65kr/kg för köttet och det tycker jag är i underkant ::) men har hört lite gnäll från vissa kunder. Finns en stormarknad här som tar 60kr/kg styckat och klart >:(
skinnen tar jag 1250kr för "fina skinn" och sen neråt. Skinnen har jag inte hört nått gnäll på priset så där är jag kanske för billig ???
skinnen har jag väntelistor på, så det finns kunder där, lite värre med köttet
Jag tycker du ligger för lågt med dina priser. Jag har tagit 75:-/kg för halvt eller helt styckat lamm. Funderar på att höja i år med 5:- eller 10:-. Skinnen tar jag mellan 700:- (korta, matta från vinterlamm) och 2200:- för. Det sista priset för riktigt fina skinn, även för stora baggskinn. Alla priser är med moms och vi hör hemma i Blekinge. :) Strunta i att sälja till dem som tycker du är för dyr. Det finns alltid de som tycker att man ska ge bort det man säljer.
-
Vi tar mellan 105-120:- per kg helt eller halvt styckat lamm. Slaktat med återtag från slakteri.
Skinnen som är från olika raser gotlands och finull. Gotlandsskinn av hög kvalite ca 1600:-
Finull 800:--1000:- Tackskinn av gotlandsras minst 1800:- Vi säljer genom en ekonomisk förening och har inte haft något gnäll om priser.
Jag anser att man måste räkna strikt på vad man har för faktiska kostnader och sedan se vart man hamnar i pris per kg speciellt när det gäller köttet. Och även beräkna att man ska ha en liten vinst på det hela inte bara kostnadstäckning.
-
Jag legoslaktar en del och diskuterar ofta detta med pris på lamm med mina kunder. Det varierar en hel del mellan mina kunder vad de tar, en del tar 60 kr kilot och andra upp till 118 kr kilot räknat på slaktvikten. Jag brukar rekommendera att aldrig ta under 90 kr kilot för en lammlåda återigen räknat på slaktvikten detta om lammet är av bra kvalitet och inte alldeles magert.
Tänk dig att du på hösten får 30 kr kilot från Scan och att dina lamm väger 17 kilo slaktade du får då 510 kr av scan minus vad de tar för att salta ditt skinn för återtag. dvs ungefär 450 kr kvar som din "vinst"
Legoslaktar du ditt lamm och styckar kostar detta dig ca 500-750 kr beroende på styckningsalternativ samt saltning av skinn, säljer du ditt lamm för 60 kr kilot får du 1020 kr för lammet samt har haft en kostnad för slakt och styckning du får då kvar ca 250-400 kr dvs du tjänar mer på att sälja det till Scan!!! (hemska tanke)
Tar man 90 kr kilot får du 1530 kr för ditt 17 kilos lamm och du får kvar efter slakt styckning ca 700-1000 kr tänk på att slaktar du på mindre slakteri i din närhet står du ofta för transporten.
Sök på nätet vad det kostar med en lammlåda ofta är det minst 1500 ibland ända upp till 2500 kr.
Det är inte du som producent som ska betala för mervärdet av att dina lamm fått en bra uppväxt, transporterats bara en kort sträcka till slakt, slaktas under lugna former utan stress! Köttet blir mkt bättre både ur en kvalitetsmässig synpunkt men även etiskt mer tilltalande. Konsumenten bör betala för detta mervärde.
Gå gärna in på vår hemsida vi ska uppdatera den under denna månad med lite mer av dessa frågor runt priser, kvalitet och hur man behandlar kött på bästa sätt.
www.jasiri.se (http://www.jasiri.se)