Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: Lars på Solbacken skrivet 03 jan-10 kl 11:31

Titel: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 03 jan-10 kl 11:31
VÅR = AVELSSÄSONG!

Nu börjar våren närma sej och dagarna blir ljusare för var dag, det börjar även bli dax att tänka på förberedelserna.

Jag har skrivit tidigare om hösten och hur viktigt det är för våra avelsdjur, utställningsdjur osv. får genomföra fällningen i en naturlig takt, och vad jag ger dom under den här tiden. Och att det är hösten som den egenterliga avelssäsongen börjar genom att dom fäller ut ordentligt, det sätter vårens resultat.

Även vintern och varför det är viktigt med en viloperiod mellan fällning och avelssäsong och deras foder under den här tiden. Jag har också försökt talat om hur en fågel om det så är en höna, anka, gås, duva eller vad det nu är man har eller finns i vår natur. En fågels årscyckel så man känner till den.

Nu i slutet av januari eller början av februari börjar jag sätta på lyset ca. en timma morgon och kväll genom att ställa en taimer och ger dom en halvtimma morgon och kväll extra. Nu bor jag i norra götaland och idag har vi väl ca sex timmar ljust ute

Vinterfodret börjar jag ändra så att jag minskar med kornet och ökar med vete och ärtor, ibland har jag även sått lådor med vetegräs som jag skär ut mindre tuvor av och som man kan öka suksesivt, här kan man även börja ge lite värpfoder 5-10%

Fodret blandning kan se ut så här vid månadskiftet jan./febr.

25% vete
25% ärtor
45% korn
5  % värpfoder

I månadskiftet febr./mars kan det se ut så här

40% vete
30% ärtor
10% korn
20% värpfoder

I mars månad plockar jag dom ägg som ska kläckas av hönsen och som jag ev. lägger i maskinen för att sedan lägga under en skrockhöna. Och det blir alltid att någon av hönorna gör sitt eget undangömda rede och kläcker fram sina egna kycklingar.

Det här jag har försökt beskriva från höst till nu i avelssäsong att läsaren kan tänka sej in i hur t.ex. hönsen fungerar på det naturliga sättet. Att förstå hur man får bra kläckresultat och livskraftiga kycklingar som kläcks och kommer ut ur äggen.

På det här sättet har jag gjort i många år och jag är nöjd med mina resultat. Får hönan sköta ruvning själv så har så gott som hundra % kläckning av äggen. Jag kommer heller inte ihåg när jag hade en sjuk höna sist. Här är också något man ska tänka på när man införskaffar nya djur att inte köpa djur från besättningar där djuren är smutsiga för det är så stor risk att man drar hem parsiter och sjukdommar som man knappt kan bli av med, har man fått in det en gång så finns det där så därför köper jag inte in något "kanske ett djur på tio år" Jag avlar på det jag har här hemma.

Fodret köper jag av bönderna i min närhet, det är billigt och enkelt att köpa in så man har ett helt år, jag förvarar det i tunnor så inte mössen kommer åt och skopor på en liter för att ösa med "köpt på Clas Olsons" jag räknar en skopa = 10%, det är lätt att göra och hålla iordning på när man blandar.
Lycka till med era djur!
/Lars
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lövbacken skrivet 03 jan-10 kl 12:07
Du kommer alltid med så kloka tips och råd, perfekt för oss nybörjare!

Tack för att du anstränger dig och bryr dig om fler än dina egna djur!
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Datic skrivet 03 jan-10 kl 12:24
Håller med föregående :)
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 03 jan-10 kl 16:17
Tack så väldigt mycket, det värmer gott nu i vinterkylan  :-[

När jag läser många innlägg så käns det ut som att det är så många som inte förstår hur en fågel eller djur fungerar i deras livscyckel, man förstår inte varför det är t.ex. dålig kläckning av sina ägg utan man kan höra kommentarer som att i år är det dålig kläckning på hönsen. Jag märker att den här favorithönan är så dålig och kanske har dött fast den inte är så gammal osv. Många tycker det är invecklat och kör med sitt värpfoder under hela året. Men vet man om att i augusti börjar fällningen och då kan man gå över till annat foder t.ex. det jag skrivit om i tråden "Höst = den viktiga fällningen" och sedan om "Vintern = viloperioden"

Den andra delen i hönsehollet är att det ska vara tort och dragfritt och det är viktigt när man köper in djur att tänka på är att inte dels köpa från många ställen och även att djuren är rena och fina. Vill man utöka med nya djur så köp helre hem ägg på våren som man kläcker under en höna eller i maskin

Har man fina avelsdjur eller utställningsdjur så tycker jag att man ska vara rädd om dom så att dom håller i många år.
Här hos mej slaktar jag bort dom äldre hönorna som gjort stt men endel som man tycker är riktigt trevliga och bra mödrar får stanna i många år

Hälsn.
Lars
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Soshila skrivet 04 jan-10 kl 11:25
Hej Lars!
Det är alltid intressant att läsa dina tankar om foder. Jag har märkt havre inte ingår i dina foderblandningar, finns det någon särskild anledning till det?
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 04 jan-10 kl 14:06
Hej Soshila!

Ja det var en bra fråga. Det är väl så att jag inte känner för att ge dom havren, har alltid tyckt att dom inte är igenterligen så förtjusta just i havre. De är nog bra men jag gillar inte riktigt havren som foder till fjäderfän.

Jag köper alltid hem så jag har havre men det ger jag då till gulsparvarna vid fågelbordet och där går även rådjur och harar för att äta just havren. Och dom djur jag skulle tänka mej att ge mer är hästar, får och kaniner. Nu är det inte så att det inte alls får finnas havre i mitt foder. Som i kornet jag köpte finns både havre och ärtor i fast då i liten mängd.

Vet heller inte om det beror på att havren är så lätt i förhållande till vete och korn. Ärtor, korn och vete har jag som grund till både ankor, duvor, höns påfåglar och även på den tiden jag hade kalkoner och gäss. Det funkar så himla bra med det system jag använt i många år .

Sen tillför jag gärna rapps i augusti när dom börjar skörda bara för att dom ska få en mjuk och elastisk fjäderdräkt. Tar jag en duva t.ex. i handen så känns det så stor skillnad på ett djur som får rapps t.ex i fodret, där man inte tillför något finns inte den här mjuka elstiska fjädern. Det skulle vara ett måste om man ställer ut sina djur, dom får en helt annan lyster i fjädern. Vad man ska tänka på när det gäller rapps är att dom inte ska ha förmycket, jag ger ett nävetag ca. till 20 duvor eller två nävatag till tjugo stora hönor om dagen.

Jag tillför även värpfoder som jag skrivit här åvanför då när jag startar upp och under den tid jag samlar ägg. Anv. även även allfoder när kycklingarna börjar bli lite större.

Nu blev det lite långt det här men hoppas ni förstår annars får ni fråga.

mvh
Lars
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Soshila skrivet 04 jan-10 kl 14:16
Tack för svaret! Mina hönor äter gärna havre, så det får de fortsätta göra.

Värpfodret, är det för proteinets skull eller? För är det något som jag upplever saknas så är det en källa till metionin. Men jag talar inte av erfarenhet, som du, utan utifrån sådant jag läst.
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Jennyt skrivet 04 jan-10 kl 15:08
Riktigt bra läsning. Ska genast kolla in dina andra trådar oxå :) Vad ger du dina nykläckta och små kycklingar?
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Träsktrollet skrivet 04 jan-10 kl 18:43
Kan man ge höns havre? Jag har en granne som jag får billig havre av...
Det brukar jag blanda i (som kross) allfodret/värpfodret.

Är det ok att ge höns som man ska käcka ägg av värpfoder?
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 04 jan-10 kl 19:46
Värpfodret är för proteinets skull för att dom ska komma i ägglägnings kondtion, dom flesta år har jag  inte alls anv. värpfodret. Det funkar bra ändå.
"metionin" vet jag inte vad det är för ämne eller vart det finns. Ska försöka slå upp det

Brukar krossa fodret 50% ärtor, 30%vete och 20% korn och så lägger jag till lika mycket allfoder och så brukar dom få hårdkokt ägg "kokas 12 min." första dagarna eller veckan.
Ska nog öppna en ny tråd om kycklingarna i stället

Havre, vist kan man ge dom det. Vad jag skriver om i trådarna är hur jag gör för att lyckas med dom fjäderfän jag haft under åren och mitt syfte är även att förklara hur fjäderfäns och vilda fåglars års cyckel fungerar

mvh Lars
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Jennyt skrivet 04 jan-10 kl 19:51
Citera
Ska nog öppna en ny tråd om kycklingarna i stället

Vore lika intressant som denna tråd :)
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: johe71 skrivet 04 jan-10 kl 19:56
"metionin" vet jag inte vad det är för ämne eller vart det finns


Metionin är en aminosyra som har stort inflytande på äggproduktionen...

några citat ur jordbruksverkets publikation  Äggproduktion i ekologiskt lantbruk (http://livsmedelsindustrin.drinfo.se/jo05_21.pdf)

Citera
De viktigaste aminosyrorna att ta hänsyn
till när man sätter samman en foderstat för
höns är lysin och metionin, som det lätt blir
för lite av.

När man räknar ut hur mycket foder en
höna behöver äta är det viktigt att se till att
hon får tillräckligt med metionin. Hönan
kan inte tillverka metionin själv och ämnet
har visat sig ha stort inflytande på äggpro-
duktionen. Metionin är dessutom ett ämne
som det lätt blir för lite av i en foderstat för
höns. Lysin är också en viktig aminosyra
men den är oftast lättare att få i tillräckliga
mängder.

Figuren nedan visar hur intaget av metio-
nin påverkar hönsens äggproduktion. Vi ser
här att under ett dagligt intag av ca 300 mg
metionin så minskar äggproduktionen dra-
matiskt, medan skillnaden mellan 350 och
400 mg per dag inte är så stor. Vid en kon-
sumtion på ca 120 g foder per höna och dag
behövs alltså minst 2,9 g (2 900 mg) metio-
nin/kg foder för att hönan ska få i sig till-
räckligt.



Citera
Tabell 2. Innehållet av protein och de ”först
begränsande” aminosyrorna lysin och metionin i
spannmål och några proteinfodermedel.
Innehåll i lufttorr vara, %
Råvara Protein Lysin Metionin
Vete 11,5 0,33 0,18
Korn 10 0,37 0,16
Havre 10,5 0,41 0,17
Luzernmjöl 16 0,66 0,23
Ärter 23 1,7 0,22
Rapsfrö 21 1,1 0,41
Solrosfrö 24 0,76 0,51
Sojamjöl 46 2,89 0,63
Majsglutenmjöl 62 1,07 1,51
Potatisprotein
-koncentrat 79 6,4 1,9
Fiskmjöl 70 5,06 1,98
Vasslepulver 12 0,73 0,18
Skummjölks-
pulver 35 2,93 0,83
Drav (torkad) 22 0,62 0,45


*edit* äh, blir ingen bra formatering på tabellen... men den finns i pdf:en om någon tycker den är svårläst
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 05 jan-10 kl 07:52
Tack " johe71" för upplysningen, nu vet jag.

Mat till mina kycklingar kommer

/Lars
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Brandkårsskogen skrivet 05 jan-10 kl 09:25
Tänkte passa på att fråga hur tänket är om man som jag har frigående höns! Mina äter ute i naturen till 80% (mer på vintern om det är snö/fruset) kan jag tänka mig. Bor ju i Skåne så det är inte många dagar som snö hinrar dem från att picka i sig allt möjligt.  De går på ängsmark. Jag blandar mat ungefär som kloke Lars här (efter hans tips) men det gnager alltid en tanke om att det kanske inte behövs egentligen... :P Eller att de ska ha en annan blandning. Så kan någon bringa klarhet ;)?
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Soshila skrivet 05 jan-10 kl 10:13
Tänkte passa på att fråga hur tänket är om man som jag har frigående höns! Mina äter ute i naturen till 80% (mer på vintern om det är snö/fruset) kan jag tänka mig. Bor ju i Skåne så det är inte många dagar som snö hinrar dem från att picka i sig allt möjligt.  De går på ängsmark. Jag blandar mat ungefär som kloke Lars här (efter hans tips) men det gnager alltid en tanke om att det kanske inte behövs egentligen... :P Eller att de ska ha en annan blandning. Så kan någon bringa klarhet ;)?

Jag tycker de ska ha fri tillgång på foder även om de "äter ute". Det verkar som om höns är ganska duktiga på att känna av att de får i sig rätt saker, så förmodligen äter dina hönor mycket mindre av fodret än höns som går i en nedbetad rastgård. Det vore ju lite intressant att väga maten och se ungefär hur mkt de äter. En hönserihöna beräknas väl äta ca 120 g om dagen.
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Brandkårsskogen skrivet 05 jan-10 kl 10:32
Fri tillgång har de alltid men frågan är hur viktig sammansättningen på maten är.  Det klurar jag på... :P
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 05 jan-10 kl 13:56
Fri tillgång har de alltid men frågan är hur viktig sammansättningen på maten är.  Det klurar jag på... :P

Om det vore jag själv så skulle jag ha den här " foderstaten " och fri tillgång på det under vintern. Varför det behövs är för att på vintern fast du bor i Skåne så har du inte den produktion av insekter, snäckor, maskar mm.  som man har under den varmare tiden på året.

Om man har hönsen frigående under vår sommar höst och det är en liten/större flock så äter dom rent på insekter, snäckor osv. Och det märker du på att flocken börjar bli mer och mer vidlyftiga, dom söker sej ut längre och längre från hönhuset. Det finns grönt och ogräsfröer men vad jag tror så beror det på att dom vill ha den proteinrikare föda av insekter mm.

Har man en biotop som gynnar insekter mm. runt hönshuset stannar dom längre i hönshusets närhet. Med biotopen menar jag att det finns blommor, bärbuskar, nässlor osv. sådant som drar insekter och samtidigt ha gott om skydd ifall höken dyker upp.

mvh
Lars

Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 05 jan-10 kl 14:03
[quote author=Brandkårsskogen link=topic=81552.msg687935#msg687935 date=1262679 men det gnager alltid en tanke om att det kanske inte behövs egentligen... :P Eller att de ska ha en annan blandning. Så kan någon bringa klarhet ;)?
[/quote]

Kanske skulle göra ett förtydligande, glömde :-[
Det gröna och annat dom hittar nu under vinterhalvåret blir ett plus i ditt fodrande till djuren.

Lars
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Brandkårsskogen skrivet 05 jan-10 kl 14:10
 :D Tack Lars!!!

En fråga bara - eftersom du pratar om hökskydd.... Vad anser du är den bästa biotopen för hökskydd? Har haft besök av herr Hök några gånger den senaste tiden (aldrig innan på 10 år....) och funderar på om jag plantera och ha mig för att göra mer skydd. Nu finns nässlor (som jag vårdar pga av att jag märker att hönsen äter mycket där!) och stora träd. Men du menar alltså att buskar och sådant också ger skydd? Vilken höjd på dem? Hm, konstiga frågor men jag är lite desperat... :-[ :P
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 05 jan-10 kl 14:36

Svarta,vita, röda-vinbär, krusbär, det finns en Canadensisk krusbärsbuske som blir omkr. 2m. vet inte vad den heter, måbär, smällbär mm. Man planterar buskar som blommar och får bär, insekterna dras till blommorna och sedan har hösen nytta av bären. Syrenbuskars är ett bra skydd.  Man behöver inte gå och köpa en massa buskar utan man kan föröka eller gräva upp på ställen man vet att det finns "med markägarens tillstånd" ;)

Innan det växer upp kan man anv. fårnät, man kan slå ner tre stolpar i en trekant spika läkt eller brädor i överkanten och dra fårnät ett varv runt och så lägger man ris över så det täcker, man kan göra några stycken sådana här med kanske 5-7 m. mellan rum. Man kan även kombinerat med en stolprad som man avgör själv om den ska gå rakt eller om den svänger immellan. Man kan även sätta upp en svärm störar rellativt tätt så inte höken kan flyga immelan "ca 30cm. mellanrum"

Vittsen med det här är att höken måste stanna upp och inte kunna flyga efter och hönan har sjans att ta sej till nästa skydd osv. tills den kommer in i ett snåre eller in i hönshuset. Höken kan inte flyga igenom ett fårnät utan blir tvungen att ta ett nytt flyganfall eller springa/hoppa efter och där är hönan mycket snabbare.

Kanske får öppna en tråd ang. skydda sej för höken.
mvh
/Lars
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Brandkårsskogen skrivet 05 jan-10 kl 14:42
 :o Men jösses så bra och konkreta busk- och hökråd!!! TACK!!!! Har massa syrener jag kan flytta på! Tack, igen ;) En hönsbiotoptråd med vad, hur och varför vore värdefullt!
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lövbacken skrivet 05 jan-10 kl 17:36
Lars, du får snart bli våran nya hönsguru!  ;D
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 06 jan-10 kl 08:23
Tack! Va bra att jag kan vara till lite nytta!  ;D :)
Vet inte om jag skrev att mina höns får även grönt från hushållet som äpple, potatisskal, vitkål osv. och har tillgång på snäckskal så dom inte börjar äta sina egna ägg, det är lätt hänt nu när det är så kallt och något ägg fryser sönder.

Lars
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 17 jan-11 kl 14:56
Hej!

Tänkte dra fram den här gamla tråden som är aktuell nu.
Snart ska jag öka på lyset lite och så har jag passat på att "mocka" ut hos fjäderfäna för att ge dom torr fin spån.

Hälsn.
/Lars
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Bettyboop skrivet 17 jan-11 kl 16:27
Lars:

Har du samma spån i hönshuset hela vintern?

Jag är rätt ny på detta och min första vinter men jag har bytt hela vintern jag.
Kanske onödigt arbete då?

Gödselbrädorna mockar jag varje dag i veckan.

Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: grimbart skrivet 17 jan-11 kl 16:28
snart dax att dela alla raser :D
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 19 jan-11 kl 11:02
BettyBoop:

Innan jul brukar jag städa av sista gången på året, före jul nu sist han jag inte riktigt med och passade på då det var milt väder och sedan lägger jag på ett tjockt lager spån som får ligga till våren. Fyller på spånet innan det blir nersmutsat, på det sättet får dom en bädd som värmer lite och håller dom rena.
Sommaren innan hönkycklingarna ska in städas det bort igen och decinif... "oj det var ett svårt ord"  ??? .
I duvslaget nu på vintern städar jag av så fort det slår om i temperaturen och lägger på kutterspån oxå, har det varit en längre tid kallt och det blir fuktigt på golver strör jag på kalk som jag borstar med runda svängar, gnor runt och sedan sopar upp överskottet så det inte blir dammigt när dom flaxar.

/Lars
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Bettyboop skrivet 19 jan-11 kl 14:23
Lars:

Ok då förstår jag låter ju bra. Då får man ju en brinnande bädd som hästarna får.

MEN luktar det inte mycket i hönshuset av all gammal skit då?

Jag måste hitta ett smidigare sätt till nästa vinter än jag kämpat med denna vinter.

Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lundahund skrivet 07 feb-11 kl 16:20
Lars:

Ok då förstår jag låter ju bra. Då får man ju en brinnande bädd som hästarna får.

MEN luktar det inte mycket i hönshuset av all gammal skit då?

Jag måste hitta ett smidigare sätt till nästa vinter än jag kämpat med denna vinter.

Hej Betty,

Nu frågar du ju Lars, men jag är så glad att min lösning för vintern varit så smidig så jag tänkte dela med mig ändå  :)

Jag har 13 höns på 5 isolerade kvm med plastmatta i botten på ett isolerat golv men i ett ouppvärmt hönshus (värmer bara när det riskerar att hamna under 0 inomhus = kallare än -15/20 grader utomhus)
På det har jag en bas av torv och lite halm som jag kastat in då och då (som förströelse för hönsen). Till det kommer att jag i ett hörn har en "sandlåda" på ca 1 kvm för bad- och matsand. Jag har också en gödselbräda som mockas (fast kanske inte dagligen - ca var tredje dag). Hönsen får gå ut varje dag, men har mest valt att vara inne nu i vinter med all snö, is och kyla.

Denna "Bädd" har jag haft sedan snön och kylan kom i november och den är fantastiskt torr och ren fortfarande! Här om veckan tog jag fram spaden och lyfte ut lite i botten i det hörnet där vattenautomaten står och där det hänt en olycka eller två med vatten de senaste månaderna, men även om det var lite "kompakt" just där fanns det inga amoniak-stanker så som en hästbädd ger. Jag hade för avsikt att "mocka ut" men ångrade mig och lade bara in lite ny torv - så pass rent var det!

Så länge de håller sig friska och är snälla mot varandra så är de allt förfärligt enkla och tacksamma djur att hålla!  ;D
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lundahund skrivet 07 feb-11 kl 17:00
Fråga nu då:

Jag som inte har någon plats att blanda foder eller hålla massor av olika tunnor har i vinter kört med allfoder i trågen och en mix av av vete och "vildfågelblandning" (mest hampa, havre och solrosfrön) som de fått ute på marken. Till det kommer ganska mycket matrester (vegetariska - köttet får hundarna) och frukt. Det verkar ha fungerat bra och mina små hönor har hållit sig friska hela vintern samt börjar värpa först nu i februari när ljuset är på väg tillbaka (bor mellan Sthlm och Uppsala). Kan tillägga att jag inte har någon belysning i hönshuset, men ett stort fönster (från golv till tak, halva väggens bredd) i söder och vit färg på väggarna inuti.

Får nu mellan fyra och sju ägg om dagen av mina tio hönor där jag tror att två-tre av dem ännu inte börjat värpa. Vill gärna att någon av dem så småningom skall "surna till" men helst att de väntar tills det blir lite varmare ute så att det inte är så trångt inne i hönshuset på dagarna.

Så till frågan: Är det dags att byta "allfodret" mot "värp"? Finns det risk att det kommer att skynda på "surandet" eller kommer det bara att ge fler ägg? Kanske behöver de det nu när de börjat värpa så duktigt?

En fråga till: Ambitiös som jag var i somras har jag flera kärvar torkade nässlor och örtkryddor - hur ger jag dem? Funderar på att spika upp dem på väggen så att de kan "beta" därifrån - tror du att det skulle fungera? de åt ju inga färska nässlor i somras men det är kanske skillnad....?

Åsså en till faktiskt: ärtor - var får du tar på dem och vad är det för några ärtor?

Tacksam för svar från forumets "matguru" men också från alla andra härliga hönsmänniskor!  :)
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Turnit skrivet 10 feb-11 kl 07:03
Tack för bra tips.

Jag blev lite förvirrad när jag sist var och handlade på nytt ställe. Då skulle hönorna ha ett visst foder vid ägglägg, sen om jag ska avla ska jag ha ett annat.....och då absolut inte blanda in spannmål......

Jag vill ju blanda och ge.....Det var svenska foder som jag köpte....trista är att hönsen inte är förtjusta i det......Och mina är inte speciellt kräsna då de får en del matavfall mm mm.....
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Jennyt skrivet 10 feb-11 kl 09:42
Hönorna tycker nog inte om det, eftersom de inte är vana vid fodret. Själv är jag väldigt nöjd med Svenska foders produker. Många olika produkter och därför stor valmöjlighet..... Det bästa är att det är pelleterat, så det blir inget spill..... men det kräver ju att hönsen äter det är klart ;)
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: betsla skrivet 10 feb-11 kl 10:57
"I månadskiftet febr./mars kan det se ut så här
40% vete
30% ärtor
10% korn
20% värpfoder"


Kan man ge nåt annat istället för ärtor? Vi tänkte försöka oss på så mycket närproducerat som möjligt och jag tror inte att vi har någon som odlar ärtor här uppöver...
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Jennyt skrivet 10 feb-11 kl 11:14
Det är proteinet man vill åt i ärtorna..... vad som helst som är proteinrikt.... ägg, kött, bönor, quinoa....
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: betsla skrivet 10 feb-11 kl 11:34
Det är proteinet man vill åt i ärtorna..... vad som helst som är proteinrikt.... ägg, kött, bönor, quinoa....

Ah... hm... tack, då får vi jaga proteiner nånstans. Men är inte kornet proteinrikt också?
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 10 feb-11 kl 12:00
Lars:

Ok då förstår jag låter ju bra. Då får man ju en brinnande bädd som hästarna får.

MEN luktar det inte mycket i hönshuset av all gammal skit då?

Jag måste hitta ett smidigare sätt till nästa vinter än jag kämpat med denna vinter.



Ursäkta ser att jag inte svarat dej Betty.
Har man lukten av ammoniak i hönshuset, har man nog dålig ventilation, det är viktigt att se till att ventilera ut sådan lukt och speciellt om man har påfåglar ihop med hönsen. Påfåglar är känsliga för ammoniaklukten.

Anv. man mycket halm som strö och man har det även över den varma årstiden, samlas eller frodas det loppor i den bädden, har varit inne i sådana hönshus ett antal gånger och fått benen fulla med lopp bett, inte kul för varken höns eller människor.

/Lars
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 10 feb-11 kl 12:23
Fråga nu då:

Får nu mellan fyra och sju ägg om dagen av mina tio hönor där jag tror att två-tre av dem ännu inte börjat värpa. Vill gärna att någon av dem så småningom skall "surna till" men helst att de väntar tills det blir lite varmare ute så att det inte är så trångt inne i hönshuset på dagarna.

Så till frågan: Är det dags att byta "allfodret" mot "värp"? Finns det risk att det kommer att skynda på "surandet" eller kommer det bara att ge fler ägg? Kanske behöver de det nu när de börjat värpa så duktigt?

Du får ett bra antal ägg redan nu och vad jag tycker kan du börja ge dom 10% värpfoder och hålla det ett tag, beroende på vad du vill med dina höns. Vill du ha att dom värper mer då kan du öka till 20% och vill du som du skriver ha att dom lägger sej och får kycklingar, kan du prova att öka värpfodret när dom höns som lagt sej för att dra ut mer på ägg läggandet .


En fråga till: Ambitiös som jag var i somras har jag flera kärvar torkade nässlor och örtkryddor - hur ger jag dem? Funderar på att spika upp dem på väggen så att de kan "beta" därifrån - tror du att det skulle fungera? de åt ju inga färska nässlor i somras men det är kanske skillnad....?

Jag fodrar med helsäd och vill jag ge dom t.ex. nässlor, tar jag och blandar "kall pressad" rappsolja med fodret och smular i nässlorna och blandar igen. (1msk. rappsolja/1L foder). Prova annars att bara hänga upp det som du säger.


Åsså en till faktiskt: ärtor - var får du tar på dem och vad är det för några ärtor?

Ärtor handlar jag av jordbrukarna i min närhet, köper det som finns och det mesta blir foderärt. Matärten är lite svårare att få tag på och jag har inte märkt någon skilnad när jag fodrar med det ena eller det andra. Det har nämts på forumet att foderärten är den bästa men det kanske mer gäller för äggprodution, så det är något man kan tänka på om man har hönseri.

/Lars

Tacksam för svar från forumets "matguru" men också från alla andra härliga hönsmänniskor!  :)
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Bettyboop skrivet 10 feb-11 kl 13:20
Kan man köpa alltså torkade ärtor och majs och ge hönsen dom hela?
Jag har ingen kvarn.
Eller mal deras magar själva detta sen.

Är både majs och ärtor bra för hönsen?
Jag har möjlighet att köpa båda delarna där jag köper havre och korn
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: Turnit skrivet 10 feb-11 kl 19:06
Jag ger mina hel torkad majs....
Titel: SV: VÅR = AVELSSÄSONG!
Skrivet av: betsla skrivet 10 feb-11 kl 19:44
Kan man köpa alltså torkade ärtor och majs och ge hönsen dom hela?
Jag har ingen kvarn.
Eller mal deras magar själva detta sen.

Är både majs och ärtor bra för hönsen?
Jag har möjlighet att köpa båda delarna där jag köper havre och korn

De har ju en muskelmage och får de tillgång till grus och sand så funkar muskelmagen som en kvarn som maler sönder fodret.