Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: mobben skrivet 31 dec-09 kl 17:59
-
Ska bygga mig en riktig rök oc h behöver några tips från er med olika modeler. För och nackdelar mm.
-
Vad kul, det skulle jag också vilja göra. Så jag kommer att följa tråden med intresse.
-
ja, det där lät intressant. vor kul om du kunde lägga in lite bilder allt eftersom bygget fortskrider.
-
oljefats modellenär bra tycker jag, kapa de översta 2ringarna på tunnan och vänd uppåner och ställ den på den undre delen. i den undre delen gör du hål för vedinkast och hål på motsatt sida för rök, oftast behövs ingen skorsten, i den övre delen bygger du en tre vånings trådhylla, bygg sen ett trälock till det hela. elda i botten stoppa alspån i den övre tunnan å fisk eller kött på trådhyllan, pass upp när du lyfter locket för ibland flammar de till ;) Varmrökt blir de i en sån här....
-
Jag murade en eldstad i gammalt tegel, i bak kant sitter två skarvade cementrör som leder in röken i en gammal plåttrumma. Den har fungerat bra, jag har rökt både kött och fisk i den. Eldar med alved och enris.
-
Jag murade en eldstad i gammalt tegel, i bak kant sitter två skarvade cementrör som leder in röken i en gammal plåttrumma. Den har fungerat bra, jag har rökt både kött och fisk i den. Eldar med alved och enris.
lägger man cementrören under mark så kanske det fungerar, men jag hade dem ovan mark och fukt,värme,spänningar gjorde att den delen som satt i eldstadsdelen 'exploderade' med en imponerande knall, så det löste jag med ett skrubbat avloppsrör i svartjärn från skroten.. men då var det en kallrök (har redan en tråd där den finns)
-
Nedgrävda cementrör funkar bra .
Det man ska se upp med är att skarvarna är täta och att man fyller sand runt först , kan annars bli jordbrand .
-
fördelen med röktunnan är att du kan elda med vad du vill... det är bara alspånet i tunnan som sätter smak... bra när man har mycket granved att elda med, granved duger inte till rökning...
-
lägger man cementrören under mark så kanske det fungerar, men jag hade dem ovan mark och fukt,värme,spänningar gjorde att den delen som satt i eldstadsdelen 'exploderade' med en imponerande knall, så det löste jag med ett skrubbat avloppsrör i svartjärn från skroten.. men då var det en kallrök (har redan en tråd där den finns)
[/quote]
Jag har dom ovan mark, men jag har väl haft tur då för än sålänge har inget hänt.
-
Hej
Jag har byggt en rök av råspont som blev över då jag renoverade taket.
Röken består av ett skåp 150X60X50 som står på ben av 2"X3".
som eldstad har jag köpt en kamin (laxen) på ÖB(tror den kostade 950:-.
Kaminen har delbara rökrör så att man kan anpassa längden efter vad man vill ha för temperatur i röken.(eller hur kallt det är ute)
Jag kan lägga upp lite bilder om intresse finns.
-
Jag ser gärna bilder, att bygga rök är ett av årets planerade projekt!
Finns fler tips?
Mvh
Lenapena
-
Bilder från vårt rökbygge + första rökningen.
Inte så särskilt seriöst eller snyggt, men funkar jättebra, vi har använt den massor. Måste dock passas ganska noggrant för att hålla jämn temperatur. Kallrökning funkar inte med denna längd på rör har vi insett. När jag visade den här sist på forumet uppstod en diskussion om huruvida det fanns hälsorisker med att röka i en hydrofor som ju är förzinkad. Efter en del uppdateringar av mina kemikunskaper och diskussion med andra beslöt vi att det var riskfritt och vi har även utan dåligt samvete bjudit på rökat.
(http://archive.pixbox.se/arkivet/synligt_36/30590000-30599999/500x375/30591799.jpg)
(http://archive.pixbox.se/arkivet/synligt_36/30590000-30599999/500x375/30591802.jpg)
(http://archive.pixbox.se/arkivet/synligt_36/30590000-30599999/500x375/30591809.jpg)
(http://archive.pixbox.se/arkivet/synligt_36/30590000-30599999/500x375/30591795.jpg)