Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Botniapöjken skrivet 31 dec-09 kl 00:28

Titel: Använda spad från burk med mjölksyrade grönsaker till dryck?
Skrivet av: Botniapöjken skrivet 31 dec-09 kl 00:28
Hej, jag undrar om ngn har provat spad från burk med mjölksyrade grönsaker till att hälla i vattenflaskan.
Titel: SV: Använda spad från burk med mjölksyrade grönsaker till dryck?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 31 dec-09 kl 07:34
Nej, inte än men det vore intressant att prova. Undrar vad som är lagom spädningsgrad, så att det inte blir för syrligt. Borde fungera som ett ypperligt ekonomiskt alternativ till proviva, om man tillsätter juice, färdig eller från juicecentrifugen.
Titel: SV: Använda spad från burk med mjölksyrade grönsaker till dryck?
Skrivet av: Mata skrivet 31 dec-09 kl 08:20
Det är väl bara att testa? :)

Jag brukar använda spadet i grönsakssallader, tex kokta, kubade potatisar med dill, olja och spad. Fast det kanske inte var det svar du ville ha...

Men annars tänker jag på syrade drycker som kvass (av råg). I Ryssland gör man en kall sommarsoppa med kvass och tomat, gurka, dill etc.

I vilket fall, man ska inte hälla bort spadet, det är synd...
Titel: SV: Använda spad från burk med mjölksyrade grönsaker till dryck?
Skrivet av: alexthesaint skrivet 04 jan-10 kl 17:32
Här syras kimchi, Koreas nationalsurkål. (mkt vitlök, chili, ingefära i)
Spadet som blir är jättegott och fungerar lite utspätt som surdryck, eller som Kimchi-Mary, smarrig smakrik variant på Bloody-Mary.
Titel: SV: Använda spad från burk med mjölksyrade grönsaker till dryck?
Skrivet av: Botniapöjken skrivet 11 jan-10 kl 20:10
Tack för feedback. Verkar inte vara brukligt att späda ut spadet med vatten för dryck. Men det låter schysst att lägga på sallad. Ska undvika att slänga bort spadet.  :)