Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Botniapöjken skrivet 31 dec-09 kl 00:28
-
Hej, jag undrar om ngn har provat spad från burk med mjölksyrade grönsaker till att hälla i vattenflaskan.
-
Nej, inte än men det vore intressant att prova. Undrar vad som är lagom spädningsgrad, så att det inte blir för syrligt. Borde fungera som ett ypperligt ekonomiskt alternativ till proviva, om man tillsätter juice, färdig eller från juicecentrifugen.
-
Det är väl bara att testa? :)
Jag brukar använda spadet i grönsakssallader, tex kokta, kubade potatisar med dill, olja och spad. Fast det kanske inte var det svar du ville ha...
Men annars tänker jag på syrade drycker som kvass (av råg). I Ryssland gör man en kall sommarsoppa med kvass och tomat, gurka, dill etc.
I vilket fall, man ska inte hälla bort spadet, det är synd...
-
Här syras kimchi, Koreas nationalsurkål. (mkt vitlök, chili, ingefära i)
Spadet som blir är jättegott och fungerar lite utspätt som surdryck, eller som Kimchi-Mary, smarrig smakrik variant på Bloody-Mary.
-
Tack för feedback. Verkar inte vara brukligt att späda ut spadet med vatten för dryck. Men det låter schysst att lägga på sallad. Ska undvika att slänga bort spadet. :)