Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Qiz skrivet 29 dec-09 kl 23:27
-
:D Har idag slaktat mina första fyra kaniner! Det gick fint och framförallt såg de förbannat friska ut, i lever och allt annat!!
Lucky me!!
Zandra
-
grattis, då hoppas vi bara de smakar lika gott :)
-
Det är bäst för dom det!! Annars har de satt sin sista potatis!! ;)
Zandra
-
Haha, vad blev slaktvikten då?
-
Vad bra!
En speciell känsla, det där.... man har klarat av något svårt, som gick bra :)
-
Slaktvikt=flådd+urtagen?
Isåfall 1350 g. Det var de minsta (4 hanar). Snart är det honornas tur.
Har stekt och ätit levern för en stund sen. Vi är lyriska!! ;D
-
;D
Såg att du ringde men tlf har lagt av, kan inte svara :-\
-
Slaktvikt=flådd+urtagen?
Isåfall 1350 g. Det var de minsta (4 hanar). Snart är det honornas tur.
Har stekt och ätit levern för en stund sen. Vi är lyriska!! ;D
tips på hur levern kan tillagas mottages mkt tacksamt!
-
Det godaste tycker jag är att med fransk/italiensk inspiration steka i olivolja eller smör med lök, vitlök, salt, peppar och varierande örtkryddor, tex rosmarin, timjan, salvia eller gräslök (jättegott när det är säsong för det). Man kan också ha i morot eller palsternacka i tärningar, blir matigt och gott.
Eller fräsa i smör, reda med mjöl, hälla i mjölk/grädde (beroende på hur fet sås man vill ha) och smaksätta med soja, peppar och ev kryddpeppar/lagerblad.
-
Jag plonkar ned levrarna i en liten hink i frysen. När hinken är full, bakar jag leverpastej. Och om jag slaktar fler så att jag har så det räcker, så fryser jag pastejsmeten istället och bakar av när jag behöver.
-
Ber om lov att sno tråden lite....... Så smått blir tösen större och om ett par år blir det väl dags för kaniner....... eftersom jag gillar att förena nytta med nöje och gubben vääägrar slakta kanin, så undrar jag..... Hur gör ni ???
Om du/ni inte vill att jag klampar in i denna tråden, så försöker jag självklart söka mig fram på det nya forumet ;) eller startar en egen tråd :-*
-
Finns beskrivet i fler gamla topics. Men kort och gott, bedövar dom med ett slag i huvudet, skär av pulsådern, flå och ta ur, låt kallna och dela upp i påsar för frysen. Skinnet viker jag ihop och stoppar i en plastpåse också och lägger i en kasse med skinn som också ligger i frysboxen.
-
Har ägnat mig åt lite efterforskning ::) Tack för svar...... när den dagen kommer blir det nog bultpistol här ;)
-
Det bästa är att lära från någon som kan, genom kurs eller privatlektioner, men det finns även bra böcker att köpa på tex antikvariat.
Det svåra är inte avlivningen, det är hur man tar av skinnet och hur man gör vid tassar, huvud och anal. Ska du inte använda skinnet är det iof inte så kinkigt, men det är ändå lättast att göra "rätt".
Och det är viktigt att inte ha sönder tarmpaketet, samt att identifiera och ta bort gallblåsan utan att den går sönder, för då smakar allt köttet illa.
Vreta kaningård skulle väl ha en slaktkurs under våren, du kanske kan gå den?
-
Har varit med och slaktat en del i mitt liv :-[ dock ej kanin. Aldrig fel att gå slaktkurs ändå i och för sig. Kommer nog ta ett år eller två innan det blir kanindax här hos oss. När den dagen kommer ska jag nog terrorisera nån alternativare i närheten tror jag ;) Hoppas att nån ställer upp :-[
Tack för tipset :-*