Alternativ.nu
Bygga & Bo => Vatten och avlopp => Ämnet startat av: Melica skrivet 28 dec-09 kl 02:35
-
Jag har ett gammalt hus som hittills aldrig haft något annat än utedass. Nu drömmer jag om att öppna ett kafé i huset, och funderar över om det är möjligt.
Ett första krav som jag själv har på sådana ställen, är att det ska finnas fräscha och trevliga toaletter. Jag har försökt läsa runt lite här, men vet inte om jag lyckats hålla isär de olika lösningarna för toaletter och avlopp. Så jag känner mig väldigt frågande. Vad finns det för bra och miljövänliga toalettsystem för lite större anläggningar? Det kommer sannolikt inte att vara öppet mer än på sommaren, och sedan kanske en dag på helgen.
-
Det är tydligen väldigt olika vilka regler kommunen har angående latrin. Håller själv på att undersöka vilken toalösning som passar för mig, min gamla trekammarbrunn fungerar dåligt, det blir ofta stopp och med största sannolikhet kommer trekammarbrunnar att förbjudas i framtiden.
Problemet är att man skulle behöva en kristallkula. Det är ändå en investering på någon/några tiotusenlappar, så det räcker inte att ta reda på vilka regler som gäller nu, man måste veta hur reglerna kommer att förändras under de närmsta typ 20 åren/toalösningens livstid.
-
Vacuumtoalett kanske?
Men jag anar att vissa fabrikat av toastolar till såna kan ge smärre problem, om en icke oskuld trycker ut en bamsekavring i densamma.
Utloppshålet är typ 5 cm i diameter, och då kan det bli trångt i porten, med papper därtill och minimal mängd spolvatten. :P
-
Hur fungerar en sådan? Har man en sluten tank till den, eller är det någon annan typ av avlopp?
-
Finns både alternativ med sluten tank och med uppsamling i mindre kärl för tömning i latrinkompost.
Med sluten tank funkar det ungefär som en septiktank, fast med mindre vattenåtgång.
En variant: http://wostman.se/ecovac.html
Kostar ca 25000 kr + installation, i runda slängar.
-
Här fnns en intressant lösning.
http://www.kompostera.se/
-
Intressanta lösningar båda två :)
Finns det någon som har erfarenhet av dem i praktiken? Fungerar de lika bra som tillverkarna säger? JAg har för mig att jag läst någonstans att det är svårt att få multrum att fungera, är det så, eller fungerar de bra?
Kan man lägga matrester i Composteran också, eller slutar den att fungera då? (Fast då missar man ju möjligheten att få kompostjord på väldigt många år...) Jag tycker nästan att det låter osannolikt att man kan vänta 40 år med att tömma den! Hemsidan var så dålig att jag fick massor med funderingar som det inte fanns svar på.
-
Ja jag tycker att Compostera är väldig intressant. Vi har talat om i bygdeföreningen att kanske kolla lite till på den då vi behöver en toalösning på badstranden men vi har inte kommit vidare med det. Det finns ju en kontaktlänk på hemsidan så om du har frågor tycker jag du skall fråga dom. Skriv gärna båda frågor o svar här i tråden.
Mette
-
jag har haft en lång mailväxling med Compostera. Klistrar in här mailväxlinge, näää det gick inte, men om nån vill ha det så skickar jag gärna....vet inte hur det går till att lämna ut privat mail här, men som sagt skickar jag gärna mailväxlingen.
Om någon är intresserad av att åka o titta på en fungerande anläggning, så vi kan kanske samordna det. Jag bor i Grännatrakten
-
Ett frächt utedass tycker jag kan vara heeeelt OK.....kan tom vara riktigt pitoreskt ;) Här har vi precis installerat en aquatron, men det är en ordentlig investering och om du ska få snurr på ekonomin är det ju viktigt att hålla nere på investeringarna ;) Kan tyvärr inte uttala mig om hur vår anläggning fungerar ännu...... eftersom vi inte ens hunnit få den i drift ännu ::)
Lycka till :D
-
Ja, det var det där med att hålla nere investeringarna... Om det inte krävts så stora investeringar i kök och toaletter, så hade jag inte tvekat. Då hade jag sattigång direkt. Jag kanske ska tänka om en gång till (fast jag redan snurrat allt många varv), och börja med att rusta upp utedasset tills jag får se om jag får några besökare överhuvudtaget... Det är ju just det pitoreska som jag tänker satsa på.
Jag tycker att det är svårt att hålla isär de olika avloppsalternativen. Kollade på Aquatron nu, och insåg att den har jag tittat på förut. Verkar ju inte heller helt fel. Hur kom det sig att ni valde just den? Är den till för familjen eller för en större anläggning?
-
För familjen. Vi gillar kretslopps- funkionen. Vi har egna marker och har fått dispens för att sprida slam och aska på vår egen mark....... mao inte en krona i driftskostnad ;D We like ;)
Vidare bor vi på ett av de få ställen som fortfarande är helt tysta i detta landet, så jag totalvägrade att sätta in nån nedrans tank med eldriven tjohejsan i :-X
Vi hade egen grävare, så vi kom relativt "billigt" undan ändå ::) ;)
-
amia!
Tack för erbjudandet om mejlväxlingen! Jag har skickat dig ett mejl om det.
Tyvärr bor vi på tok för långt ifrån varandra för att kunna följas och titta på någon anläggning. Annars hade det verkligen varit trevligt!
-
Många av dagens människor är lite känsliga för att se exkrementrester.
Hörde talas om några barnbarn som när dom besökte farföräldrarnas sommarstuga, hellre sket ute i skogen än på utedasset, för att slippa se andras lämningar... ::)
Kanske man skulle kunna arrangera en mer eller mindre automatisk ströare, som täckte exkrementerna med torvströ, sågspån, flis, gräsklipp etc, så det ser "aptitligare" ut för känsliga besökare.
Dessutom är det bra med inblandning av kolhaltigt material för komposteringen, så varför inte göra det så tidigt som möjligt?
Ett handtvättfat intill, lite snygga tapeter och det duger åt knugen.
-
Jennyt!
Håller helt med dig om att försöka undvika så mycket ljud som möjligt. Just tystnaden är en av de saker som jag funderat på skulle gå att använda i marknadsföring av stället.
I Compostera finns det alltså en fläkt som går hela tiden om jag fattat rätt? Har inte riktigt tänkt på hur den skulle låta.
Foppas Fot!
Hur är det med ljudnivån på en vacuumtoalett ? Helst vill jag ha ett system som fungerar utan el.
Det där med en automatisk ströare var en smart idé! Måste definitivt fundera på en sådan om det blir utedass!
-
tssss, automatiska ströare, vad är det för nymodigheter!!
Man kan ju undra varför de prompt måste titta ner i hålet?
Nej, en redig skylt som säger "titta inte ner i hålet", sen får det va för min del!
-
Beträffande hur en vacuumtoa låter så vet jag inte, men dom funkar som en centraldammsugare kan man säga.
Fast det låter bara vid spolning och sugpumpen kan vara upp till 30 meter från toaletten.
Den automatiska ströaren tänkte jag skulle passa ett ställe med många tillfälliga gäster, som på ett kafé, där det kommer många som inte vet eller bryr sig om hur ett utedass ska skötas för att se prydligt ut.
En separat pissmoj är inte fel, det är ju oftast nr 1 som sköts utanför hemmet.
Tyvärr finns såna bara för män?
Ja ok, den norska varianten med separat toalettstol för pissning finns, men det kommer förstås snart en idiot som inte fattar hur den funkar...
-
http://www.sbteater.se/verkstad.asp (http://www.sbteater.se/verkstad.asp)
Här har de en mulltoa som är uppbyggd, så att man går uppför en liten trappa för att sätta sig på toaletten. Därigenom blir det så långt ner till exkrementerna att man inte kan se dem överhuvudtaget när man sätter sig. Tror inte att de använder el överhuvudtaget till toan, och den funkar till stora mängder besökare.
Och det är populärt bland barn att sitta som på en liten tron, de går gärna en gång extra på toan.
-
Mitt inlägg från "den gamla sidan" försvann visst.......
Ett alternativ är ju att ha en bajamaja och en pissenisse..... altså två dass. Du skulle kunna ha en stor hink under bajamaja för kompostering på annat ställe..... om kommunen tillåter det :-\
Jag var på Skansens gård utanför Uddevalla får ett antal år sedan. Där fick man ta en skopa med torvblandning och hälla i bingen efter man varit på holken..... funkade fint :D
-
http://www.clivusmultrum.nu/ (http://www.clivusmultrum.nu/)
Jag har två, absolut bästa lösningen jag varit med om. inklusive bekvämligheten i en spoltoa. Den här är dessutom luktfri. Fläkten är på 6 watt och hörs inte, drivs av solel.
-
Det finns en uppsjö av "nya" toalettlösningar som presenteras som miljövänliga men som vid en närmare granskning visar sig vara nästan lika dumma som vattentoaletten. Många ska eliminera näringsämnena i urin och avföring genom denitrifikation eller genom att lägga fast dem i olika filtermaterial t.ex stenull eller importerade bergarter. En miljövänlig toalettlösning bör väl i första syfta till att återföra så mycket som möjligt av näringen till jordbruksmark utan att släppa ut nitriter eller kvävgas och utan att förbruka ändliga resurser till filter som ska bytas ut regelbundet för att sedan destrueras. Jag misstänker att man förlorar en hel del av kvävet om man komposterar i 40 år men det kanske finns andra här som vet mer om detta.
-
mulltoa?
-
Varför ska så många hemsidor vara så dåliga, och inte förklara hur produkten man säljer fungerar eller ser ut? Eller är det jag som är ovanlig som vill veta sådant? Antagligen är det så. Minns fortfarande när jag för många år sedan skulle köpa en stickmaskin. Jag ville ha en eftersom jag visste vad man kan göra med den. Så jag gick in till en försäljare och frågade hur den fungerade. Nämen, det är ju det första som alla KARLAR brukar fråga om, sa hon (jag är alltså inte karl), och började visa stickmönster och babbla om vad man kan göra med den. Så jag fick försöka slå dövörat till och titta på maskinen och själv räkna ut hur den fungerade under tiden som hon pratade om annat.
Jag tycker att clivusmultrum.nu är lika dålig som kompostera.se. Därför blev jag glad när jag istället hittade http://www.clivus.dk (http://www.clivus.dk) Där förklaras mycket av det jag vill veta.
Kul att höra någon som har testat i praktiken :D Nu blir det många frågor... dumdumboy, hur kommer det sig att du valde clivus och inte compostera? Hur länge har du haft dina toaletter? Varför har du två? Går det inte att ansluta båda till samma anläggning? Härligt att de drivs av solel. Är det en lösning som du har knåpat ihop själv, eller finns det något färdigt "paket"?
-
Mulltoa tror jag inte på annat än att ha i fritidshus. Den här tråden http://www.alternativ.nu/index.php?topic=66394.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=66394.0) fick mig inte direkt att bli mer förtjust.
-
Hej!
Hörby kommun har gett ut ett PM som heter: PM rörande kretsloppsanpassade anläggningar för enskilda avloppsanläggningar inom Hörby kommun. Det innehåller en del intressanta tankegångar och idéer.
MVH
Jan
-
Jag har jobbat lite i toabranschen och bl.a. gjort en utvärdering av arbetet i Tanums kommun där jag intervjuat ett stort antal fastighetsägare. Där har den stora majoriteten någon form av urinsortering. Vissa har mulltoaletter med någon slags elslinga som värmer så att urinen dunstar bort. De toaletterna lär inte vara särskilt energisnåla och de verkar ha väldigt låg kapacitet. Kan funka för en lite familj under kortare perioder men det lär inte vara något alternativ om man ska ha många gäster.
Om man har urinsortering finns två varianter: multrum eller mindre behållare under toaletten/i källaren. En liten behållare minskar risken för flugor eftersom man tömmer den oftare. Vissa lyckas bra med multrum men om man inte får till processen är det inte så kul - flugor och lukt och är vanliga problem. Vissa menar att det är svårt att tömma. Kanske finns det olika konstruktioner.
I norrtälje har man jobbat med snålspolande toaletter/vacuum toaletter i några år. Det är en intressant lösning om man inte vill ta hand av toanäringen själv. Jag vet inte hur toaletterna har fungerat men man kan ju alltid ringa kommunen och fråga, kanske kan de lämna ut någon referens. Fast om det ska vara någon vits så bör ju kommunen där man bor ha något system för att återföra till jordbruket. Kanske är det bara Norrtälje som har.
-
Själv blir jag helt salig om jag kommer till ett sommarcafé med utedass :)
-
Kul att höra någon som har testat i praktiken :D Nu blir det många frågor... dumdumboy, hur kommer det sig att du valde clivus och inte compostera? Hur länge har du haft dina toaletter? Varför har du två? Går det inte att ansluta båda till samma anläggning? Härligt att de drivs av solel. Är det en lösning som du har knåpat ihop själv, eller finns det något färdigt "paket"?
Jag hittade clivus först, jag har två olika hus, jag satte upp en solpanel själv för att driva fläkten, systemet går att tömma underifrån om man vill ta vara på kompost innan 40årsperioden, men kompostvätskan (överskottsvätska filtrerat genom bädden) räcker långt.
-
För övrigt så är den ena äkta och den andra självbyggd efter clivusprincip med en farmartank.
-
För övrigt så är den ena äkta och den andra självbyggd efter clivusprincip med en farmartank.
Hur gjorde du då? Finns det någon annan som gjort självbyggen? Blev det mycket billigare än att köpa paketlösning?
-
Om man har urinsortering finns två varianter: multrum eller mindre behållare under toaletten/i källaren. En liten behållare minskar risken för flugor eftersom man tömmer den oftare. Vissa lyckas bra med multrum men om man inte får till processen är det inte så kul - flugor och lukt och är vanliga problem. Vissa menar att det är svårt att tömma. Kanske finns det olika konstruktioner.
Tack för ditt svar Ylva! Jätteintressant att få höra vilka erfarenheter du har!
För min del har det lutat mer och mer åt multrum. Men det här med flugor och lukt låter ju inte särskilt kul! Mängden av bådadera borde väl minska en hel del om man har en riktigt snålspolande vattentoalett, jämfört med att ha "ett öppet hål", eller vad tror ni som vet mer?
Själv blir jag helt salig om jag kommer till ett sommarcafé med utedass :)
Jag har tänkt på era kommentarer om utedass, och just nu tror jag mest på att rusta upp dasset, och sätta in ett multrum under det, men samtidigt behålla "dasskänslan". Dasset är rätt högt upp, så antagligen behövs det en "vanlig" toa bredvid, för de som inte vill klättra. I så fall hoppas jag förståss att det går att ansluta den till samma tank.
-
Amia! Tack för mejlväxlingen som du skickade mig!
Jag har försökt sammanställa det som jag själv tyckte var intressantast ur den:
"* Kommer du uppåt Stockholmstrakten så kan vi visa flera installationer
* Bäst utan vattenspolning
* Kan ta emot matavfall
[FRÅGA]
* Metoden kräver en viss värme för att fungera är det en fläkt som sörjer för det?.....och om det är utomhus, hur är den delen löst?
[SVAR]
Kräver faktiskt ingen värme och fläkten som garanterar luktfrihet drar bara ca 15 Watt. Bygger du in tanken som på bilden i förra brevet, isoleras den så tanken fryser inte men det är faktiskt inte av avgörande betydelse heller. Vi har installationer i skid-orter där tanken är frusen när den används som mest ... det är ju långtidskompostering så vad som händer inom ett enskilt år har inte så stor betydelse.
Det är sannt att det kan bli lite byggarbete att få in CompostEra men väl på plats är det inget som kan gå sönder, (annat än flåkten som är hållbar med 10 års garanti och lätt att byta). Det håller badrummet alltid luktfritt och har en uppvärmd sittring som har blivit många människors käraste ägodel :-)
* En undring till hur är konstruktionen på själva toasitsen, när man öppnar locket så är öppet hela vägen ner, eller är det ytterligare en lock som delar sig när man sätter sig?....typ min g:a mulltoa?
[SVAR]
Sitsen har en insats som är mattsvart vilket gör att man inte ser ner ... vi har provat all möjligt under årens lopp och funnit (i varje fall för kunder sedan lång tid tillbaka) att det vi är mest nöjda med är att ingenting syns plus att öppningen är stor nog för att inget ska hamna på insatsen (annat än väldigt sällan).
* en till :-) jo....skiten samlas i en hög under toan, men den behållaren är ganska stor, hur fördelas den så att inte bli bara en toppig berg?
* jo.... all toapappaer? den fyller på snabbt
[SVAR]
Avfallet faller som du påpekar och samlas under stolen. Någon gång om året får man knuffa omkull pelaren med ett verktyg som kan lämnas i tanken. Sedan tillsätta lite spån vattna och masken tar hand om resten -- notera att kompostmasken är mycket skygg och håller sig under ytan. Toapapper absorberar vätska och bidrar till komposteringen "
Att det ska tillsättas kompostmaskar till tanken nämns ingenstans alls på hemsidan, det hade jag inte tänkt på...
Det står inte heller något om att man måste sköta om den.
Det jag undrar över är det här med isoleringen. På skidorter spelar det väl ingen roll om tanken fryser. Hur mycket det luktar, och hur många flugor som är där under sommaren spelar väl inte så stor roll, eftersom de väl i stort sett är ensamma där just då.
Jag gissar att för att få lukt- och flugfritt bör väl förmultningen kunna pågå konstant. I så fall krävs det ju att tanken isoleras, åtminstone lite.
-
Mitt tänka alternativ: http://www.alternativ.nu/index.php?topic=82149.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=82149.0)
-
Jag och min sambo är nyfikna på http://aquatron.se (http://aquatron.se), har någon erfarenhet av det systemet?
-
Jag och min sambo är nyfikna på [url]http://aquatron.se[/url] ([url]http://aquatron.se[/url]), har någon erfarenhet av det systemet?
Skulle tro att jag kan svara efter sommaren ;) :D
-
Jag och min sambo är nyfikna på [url]http://aquatron.se[/url] ([url]http://aquatron.se[/url]), har någon erfarenhet av det systemet?
Ja, tyvärr. Vi har aquatron 90 som inte har funkat bra för oss (permanentboende). Efter lite "intrimning" (en eufemism) funkar den okej förutom att vi inte fått bukt med bananflugorna som nu intar vår källare. Jag kan tycka att det är att utmana ödet att blanda bajs+kiss+vatten för att sedan försöka separera vätskan och sterilisera urinen. Varför inte ha en separerande toastol? Det finns otvetydigt många nöjda aquatronanvändare men vi är inte intresserade av minutiös skötsel för att kunna ha en "vanlig" wc.
Har funderat på att ge ut en självbiografisk roman i ämnet. Den ska heta:
Hanterandet av konen - en glesbygdssaga.
Innehållsförteckning:
Kapitel 1: Skitnödiga optimister väcker upp insomnad biobädd.
Kapitel 2: Biobäddens fuktiga hämnd.
Kapitel 3: Kompostmasken som drunknade.
Kapitel 4: Förbättrad internkommunikation - så ropade vi "spola" genom cyklonen.
Kapitel 5: Cyklonens hämnd: hur bajsvattnet intog vår källare
Kapitel 6: Upptäckten av Radar och tjockflugans död.
Kapitel 7: Trådkransens hämnd: så förstördes vår julledighet.
Kapitel 8: Bananflugans förbannelse
Kapitel 9: Torra drömmar om urinseparering.
Jag väntar på epilogen.
-
Jag hittade clivus först, jag har två olika hus, jag satte upp en solpanel själv för att driva fläkten, systemet går att tömma underifrån om man vill ta vara på kompost innan 40årsperioden, men kompostvätskan (överskottsvätska filtrerat genom bädden) räcker långt.
Hoppar in här då vi går i snarlika tankar...
Peloqin,
Blev nyfiken på hur ditt clivussystem fungerar i praktiken.
Används det för permanentboende? Och av hur många personer isåf?
Vi kikar på en lösning för 2 personer i vårt temporära boende på 18m2
(med temporärt menas tills vi renoverat klart vår timmerstuga så det kan lätt handla om flera år) ;)
Läste om clivus och funderar på om en lösning med ex deras "lilla" M100 komposteringstank i kombination med en vacumtoalett, för minimal vattenförbrukning då vi inte har kommunalt vatten.
Placeringen skulle dessutom underlättas med vacumtoalett då själva tanken kan placeras en bit ifrån wc-ytrymmet.
Tycker du företagets produktinformation med tanke på kapacitet stämmer? Minsta komposteringstanken uppges ex klara ca 7000 besök/år.
Tänkte om det ändå behövs nån separat tank för vätskeseparering eller nån infiltrering efteråt...
Med vänlig hälsning,
Andreas