Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Boende/hägnad => Ämnet startat av: jasmine83 skrivet 22 dec-09 kl 14:33
-
Hej! Jag undrar om någon har provat halmpellets till sina djur? Ska tydligen vara något nytt och väldigt bra.....
-
Grejen är den att jag skulle väldigt gärna vilja använda spån och halm till alla mina djur(höns, ankor och åsnor), problemet är bara att dom som som tömmer våran gödsel container har helt plötsligt bestämt att vi inte får slänga varken spån eller halm i containern, absolut inte halm för det är väldigt svårt att ta hand om...
har bytt till torv men nu när det är så här kallt så har åsnorna i boxen som ett asfalts golv och ankorna har skridsko bana och hönsen är dom ända med några plusgrader så det där går det väl an i alla fall.... Jag ringde till foria för att höra om ett annat alternativ till halm och blev då tipsad om halm pellets.... man får väl helt enkelt prova för att veta....
-
tror du inte det blir hårt??..
sökte på google och tycket kornen ser hårda ut...
men jag har ju inte testat...
-
Jag har aldrig provar halmpellets men pellets gjord av spån.
Resultatet var att dom fick förhårdnader under fötterna och tyckte inte alls det var skönt att gå på.
Sen var det ingen hit när dom sprätte omkring i det. Dom andra fick titt som tätt en kula i skallen ::)
När de var lagom upplösta var det dags att slänga ut dom.
Vet inte om halmpellets är ungefär samma men prova kan man alltid. Det tar ju garanterat bort det isolerande och mjuka och ljuddämpande man får av spån, halm med mera..
om du provar så dla gärna med dig sen av dina erfarenheter ;D
-
Har provat både halm o spånpellets till höns. Ingen hit tycker jag, jag fick det gratis därför hade jag det. Halmpellets tycker jag är för dyrt dessutom om man ska köpa det.
Det ska finnas mald värmebehandlad halm ifrån danmark att köpa (en sån fabrik ska byggas i sverige).
-
Men varför skulle du elda upp det? Det enda vettiga är ju att kompostera det och använda som jordförbättring. Och om det kostar så mycket att bli av med det måste det ju bli lönsamt att gjuta ett underlag för en gödselstack, gärna med tak över, så att det inte bildas en massa lakvatten, som det väl är olagligt att låta läcka ut (?), kompostera i typ 2 år och sedan sälja till trädgårdsägare, som oftast har svårt för att få tag på välbrunnen gödsel till jordförbättring och näring.
-
Så här står det på en leverantörs hemsida.... jag är nyfiken på det men det kanske funkar bäst till häst gissar jag.
Sprid ut ca 100-130 kg halmpellets jämnt i en normal stor box, ta sedan en vattenkanna med 15-20 liter vatten och strila över halmpelletsen, vänta 1-2tim för resultat.
- Under första veckan, se till att alla pellets får lite fukt på sig för att svälla upp till en mjuk och dammfri bädd. (vid torr väderlek eller renlig häst vattna vid behov).
- Rör ej om i bädden, ta bara bort avföring.
- När större klumpar av urin bildas mocka ut dem och fyll på ca 10 - 20kg halmpellets per vecka eller efter behov.
- Blanda ej spångödsel med gödsel från boxar med halmpellets då den är en värdefull gödning.
-
Finns det någon här som provat halmpellets som strö till hönsen? Om ja, hur fungerar det?
-
De halmpellets jag har sett var hårda och gå på och vitsen är väll att det blir mjukare när hästarna kissar. (Precis som om du använder har värmepellets)
Höns kissar ju inte ::) så jag trot att det blir lite som att gå barfota i singel :-\ Men som sagt jag har inte vågat prova då det verkar för obekvämt! Om du testar berätta gärna hur du tycker det funkar!
Själv har jag fått tag i en hackad och värmebehandlad halm som funkar fint. Den packar sig inte och blir hårda kakor som långhalm och dammar inte lika mycket som kutterspån. Kostar mer än vanlig halm men det är det värt.
Jag ska prova att blanda hackehalmen med lite torv när det ska flyttas till nya hönshuset så får vi se hur det blir.
-
Väcker upp min gamla fråga med eget svar... nu har jag halmpellets i fyra av fem rum med höns. Hittills fungerar det väldigt bra och det är torrare och luktar mindre än med annat strö. Jag lägger in pelletsen och vattnar (då hönsen inte trampar sönder den) och den blir då till finmalen halm på några dagar. Brukar vända runt i bädden en eller ett par gånger i veckan och tar bort klumpar av lort då och då.
-
Jag har halmpellets. Blöter det och trampar på det, så löser pelltsen upp sig och blir till torrt fint strö. Hönsen gillar både att bada och sprätta i det samt pilla med de pellets som ev inte löst upp sig helt. Jag är nöjd med det och gissningsvis även hönsen. ;D
-
Halmpelletsen köper jag på samma ställen som hönsfodret. Kan tänka att det även finns i de flesta hästaffärer. Säckarna har kostat mellan 57-65 kr st (de väger 13 kg). Det blir billigare om man köper halv- respektive helpall.
-
Jag har köpt på Granngården. 13 kilo för 69kr tror jag.. Det går inte åt så mycket som man tror då pelletsen sväller och blir strö när man blöter och trampar. Men några säckar..beroende på hur stort hönshus man har förstås.
Finns säkerligen billigare ställen att köpa på, än Granngården kan jag tänka mig.
-
Jag har halmpellets hos mina höns. Ser en aning skitigt och sunkigt ut, är lite tråkig färg på det (gråbrunt), men attans va det håller sig torrt länge!
Jag valde att inte vattna på det för att få det att gå sönder, utan lät hönsen trampa och fukta upp det själva. Det tog ungefär en vecka, sen var alla pelletsar uppluckrade.
/Sara
-
Ni som använder det är ni nöjda ??
Tänker prova till hönsen men vill inte ha högre fuktighet,
än jag har.
Man ska ju vattna på pelletsen.
-
Jag är otroligt nöjd med halmpelletsen! Har dock fuktat pelletsen i en skottkärra istället för att hålla på och he in vatten i själva hönshuset. Har inte vattnat särskilt mycket på dom, utan dom har varit pellets när vi lagt in dom, om än lite "fluffigare". Dom faller isär på en vecka ungefär, och sen tycker jag att det håller sig fräscht länge. :)
-
Om diskussionen gäller halmpellets till höns kanske den inte skulle ligga under brukshästar ;)
Jag har provat halmpellets till höns och det funkar fint men eldningspellets är bättre. Eldningspellets håller torrt längre, är ljusare, hönsen gillar bättre att bala i det och det kostar mindre. Enda nackdelen är väl att det inte är lika snabbt nedbrytbart på gödselhögen eller lika bra att slänga i trädgårdslandet :-\
-
Ja men trodde jag skulle få flera svar av de som eg använder halmpellets , så det var medvetet. ;)
Nja vad jag egentligen var ute efter var om FUKTIGHETEN HÖJDES
iom att man vattnade den.
har nu i efterhand läst mycket på nätet om det.
Vill ha det som lätt bryts ner i komposten.
Ska iaf prova.
Man kanske kan lägga i säck då man vattnar det, och sen hälla ut det.
Har lättströ som jag tycker är toppen men det finns inte längre :(
-
Har under några månader testat halmpellets som strö till mina höns. Det fungerar perfekt. Pelletsen smulas sönder och blir finfördelad, när hönsen pickar och trampar på den. Mycket bra uppsugningsförmåga. Det blir alltså en torr och fin bädd, som är lätt att mocka ut. Pelletsen dammar inte. Eftersom det är en ren naturprodukt, blir det bästa tänkbara gödningsmedel till den ekologiska odlingen i trädgårdslandet. Kolla bifogad länk:
http://www.lagabioenergi.se/halmpellets/ (http://www.lagabioenergi.se/halmpellets/)
Halmpellets är flera gånger bättre än kutterspån, som har dålig uppsugningsförmåga och kan ge sårskador under fötterna på höns.
Halmpellets fungerar bra till dom flesta djur, från hästar till katter.
// S
-
Intressant! Köper du de där pressade säckarna från Granngården? Hur mycket räcker en säck till?
Jag kör med Lättströ från Granngården, är jättenöjd med det. Dammar inte och suger fint.
-
Säckarna är ganska små. Dom är inte pressade. Pelletsen är löst fyllda i säckarna, annars skulle dom bli helt mosade. En säck väger kanske 8 - 10 kg (jag har inte vägt dom). Vikten kan variera lite beroende på fukthalten.
Hur länge en säck räcker, beror på många faktorer, till ex. hur stort utrymme man har, hur många höns man har, om hönsen går inne hela dagarna o.s.v. Om man redan har en bra "bädd" på golvet, så räcker en säck väldigt länge för ett hobbyhönseri.
Laga Bioenergi:s halmpellets används av flera av dom största hönserierna och kycklinguppfödarna i Sverige. Flera av dom största travstallen använder också deras halmpellets. Travtränare är väldigt noga med att foder och strö inte får damma.
Pelletsen finns att köpa på Granngården och hos andra som säljer lantbruksprodukter. Skulle det inte finnas hos din närmaste handlare, är det bara att säga till dom, så beställer dom hem. Den som har börjat använda halmpellets, vill aldrig byta till något annat. Jag har i alla fall aldrig hört talas om någon som har ångrat att dom valde halmpellets.
-
Låter trevligt! Jag har hört precis samma lovord om lättströ (hampaströ). Men halmpellets kan ju vara billigare. Hampaströ är dyyyyyyrt....
-
Här blandar vi hampaströ och halmpellets... Blir superfin bädd! :D
-
Det låter ju intressant! Vad kostar halmpellets då?
-
En säck kostar cirka 65 kronor inklusive moms. Storförbrukarna köper inte säckar och betalar inte det priset...
Kollade tillverkarens rekommendationer som står på säcken. Startgiva på rent golv 8 - 10 kg / m2. Därefter fyller man på lika mycket som man gödslar ut. Rekommendationen gäller i boxar till hästar.
Till höns handlar det inte alls om dom mängderna och man gödslar inte ut så ofta till höns. Med en mindre underhållsgiva en gång i veckan, håller man rent och snyggt även på vintern, när hönsen mest är inomhus.
-
Jag, som får gratis halm från närmsta bonde, tycker att det blir lite dyrt ändå. Men det händer ibland att bondens halm tar slut på våren och då kan det ju vara ett alternativ för mig. ;)
-
Kastade ut frågan tidigare .
Fick ingen vidare respons till höns .
Ja som vanligt får man lika många svar som man frågar.
Gillar lättströ men dyrt som redan påpekats.
-
Har lättströ som jag tycker är toppen men det finns inte längre :(
- Köpte du lättströ på Granngården så är den tillbaka igen! ;D Numera i genomskinnlig förpackning.. jag antar att det är inte bara lokalbutiken som har köpt in - hoppas verkligen att det får stanna kvar i sortimentet!
-
En fundering.... Om man ska vattna halmpellets för att den ska lösa upp sig varför inte bara köpa hackad halm direkt?
Vad är skillnaden på hackad halm och halmpellets?
Jag har nämligen hackad halm och den fungerar superbra till mina höns, har funderat på att köpa pellets men vad är det för skillnad?
-
+1 för lättströ av hampa. Dammar minimalt och är lätt att kompostera.