Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Suss i Sannum skrivet 19 dec-09 kl 23:30

Titel: Julgodis med mycket grädde... tips?
Skrivet av: Suss i Sannum skrivet 19 dec-09 kl 23:30
Var och handlade till julgodistillverkningen och kom bland annat hem med 5 dl vispgrädde... utan att ha tänk på vad jag skulle använda den till.

Några tips på julgodis, gärna barnvänligt utan nötter?

Glömde visst en mening... Gärna med recept  ;).
Titel: SV: Julgodis med mycket grädde... tips?
Skrivet av: bjork skrivet 19 dec-09 kl 23:35
Karameller  ;D
Titel: SV: Julgodis med mycket grädde... tips?
Skrivet av: Suss i Sannum skrivet 19 dec-09 kl 23:41
Finns möjligen ett recept  :)?
Titel: SV: Julgodis med mycket grädde... tips?
Skrivet av: putte95 skrivet 19 dec-09 kl 23:55
Knäck !
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel eller hasselnötter
 
Utrustning du behöver:
100 st Knäckformar
 
Utrustning som är bra att ha:
Digital termometer

Gör så här:
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).

Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.


Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det.


Använd gärna en termometer som ska visa 122°C när knäcken är klar. Utan termometer gör man "kulprovet" för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.


När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.


Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna.


Förvara i burk med smörpapper mellan lagren.


Titel: SV: Julgodis med mycket grädde... tips?
Skrivet av: bjork skrivet 20 dec-09 kl 00:00
Resept på karameller

http://www.stille-julenatt.org/oppskrift24.htm