Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: yggdrasil skrivet 18 dec-09 kl 21:36

Titel: Salta eller torka rådjurskött?
Skrivet av: yggdrasil skrivet 18 dec-09 kl 21:36
Har fått ett rådjur, jägarn har varit hygglig och gjort kotletter, färs en stek mm, fick även ett helt bakben. Har haft funderingar på att lämna iväg detta på rökning, men jag undrar om man kunde göra något av det själv?

Min undran är om man kan salta eller lufttorka det och hur man ska gå tillväga?
Titel: SV: Salta eller torka rådjurskött?
Skrivet av: pidda99 skrivet 18 dec-09 kl 22:13
Borde funka att antingen torrsalta eller läga i saltlake, 3-4 dagar per kg och sedan låta den lufttorka.
Titel: SV: Salta eller torka rådjurskött?
Skrivet av: yggdrasil skrivet 19 dec-09 kl 08:23
om man lägger den i saltlake ett par dygn och sedan låter den hänga inomhus ex vid kakelugnen eller vid vedspisen i köket skulle det funka tror du?
Titel: SV: Salta eller torka rådjurskött?
Skrivet av: klastorpet skrivet 29 dec-09 kl 10:40
grovsalt i en vecka, mängden salt är 'ointressant så länge det är tillräckligt ;)
Bädda in låret i grovsalt och lägg det på en rimlig saltbädd på ett fat/bricka kontrollera dagligen så att låret ej ligger i köttvätska.
Bädda in låret vid behov så att det alltid är osmält salt på ytan.
Man kan med fördel lägga en tyngd (1kg) på låret och vända på låret med någon dags mellanrum.

Jag skulle hänga låret öppet och 'svalt'.. mellan 10-15grader inomhus och hyfsat torrt (vilket det ändå är vinter/vår).

efter 1,5-2 månader börjar det nog bli klart.. Är det inte 'riktigt' klart, så skivas man den tunt och lägger ut skivorna inomhus, så är det fantastiska snacks efter ett dygn ;)
 
Jag skar bort så mycket av fett och ytligamuskelhinnor som jag kunde innan saltning, bortagning av muskelhinnorna påskyndar torkningen avsevärt, och fett har bara risken att bli härsket, men rent utseendemässigt, så kan det vara snyggare att behålla muskelhinnorna..
Titel: SV: Salta eller torka rådjurskött?
Skrivet av: yggdrasil skrivet 30 dec-09 kl 22:30
Åh lysande! Ska testa detta, måste nog skaffa hem mer salt bara innan ja drar igång projektet.

Tackar o bockar