Alternativ.nu
Övriga ämnen => Energi => Övrigt om alternativ energi => Ämnet startat av: poze skrivet 17 dec-09 kl 18:27
-
har dragin in vatten i huset, står i en källare som inte har någon dörr för närvarande, isolerat slangar press rör.
Men detta var inte nog när det kröp ner mot 10 minusgrader så det frös för mig, nu har jag virat runt en värmekabel runt allt, allt frid och fröjd förutom att jag har en extern givare på termostaten och kan inte sätta ner tempen så lågt jag vill ha den den går upp i ca 120 grader och är inte så sunt för kablage och slangar (har gardenaslang in i kranen nu:) så jag tänkte mig som så här att man kunde sätta en timer på kabeln och få ner effekten lite, så frågorna är :
- Frekvensomriktare är en ord som kommer upp i huvudet men har inte nog med uppbackning från andra delar av hjärnan som säger att just en sådan skall man använda och att det funka. Så, är det en sådan ja är ute efter och finns sådana att uppbringa för mindre än en förmögenhet.
- Funkar det med maskineriet att dra ner effekten på den utan att den tar skada ?
http://www.lpsbiodling.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?funk=visa_artikel&artgrp=26&artnr=108590&visa=1-33&Sort=Beskr&Visn=Std
(inte köpt en sladd och en termostat för dryga 2500, men det är en likadan)
-
Det är väl bättre att sätta en termostat som bryter vid lämplig temperatur. Det räcker med t.ex 10 grader omn du mäter på kallaste stället.
Frekvensomriktare låter helt galet. Det är inte frekvensen du behöver ändra utan effekten. En klockströmbrytare kan sänka effekten men kan inte reglera i förhållande till kylan. Däremot kan du nog hitta en lämplig kompromiss och kolla med en termometer (invirad i isolerande lager) och få till nån lämplig tid för en viss utetemp.
Det finns också värmekabel som man kan ha inuti röret/slangen. Den lär visst reglera i förhållande till temperaturen lite själv med motståndet som ändras i förhållande till tempen. Den åldras dessvärre så efter några år fungerar den inte utan måste bytas ut. (Det blir för låg effekt).
-
En annan möjlighet för effektreglering på värmekabel är att använda en vanlig dimmer.
Men så varm som 120 grader borde värmekabeln inte bli om allt är i ordning. Är du säker på att den är avsedd för 230 V? Om det är en s k serieresistiv värmekabel, har du hela längden som den var tillverkad eller är den kapad? Om man kapar av en sådan värmekabel måste man sänka spänningen till den i motsvarande grad.
Exempel: Antag att kabeln är 50 meter lång och avsedd för 230 V. Du använder en 10 m lång bit av den, då ska den inte matas med 230 V utan med 230/5 = 46 V.
-
En värmeslinga inne i röret är energieffektivast, det går att trä utan att gräva.
-
Köp en självbegränsande kabel som du kan ha i eller utanpå röret, dom flesta färdiggjorda finns i längder från någon meter till 10-15m och är utrustade med stickpropp, koppla till ett vanligt uttag och dra ur sladden vår, sommar, och höst.
-
Minns att jag köpt värmekabel ''på rulle'' på Elfa. Har för mig att det var 20 W/meter vid ca 0 grader. Sen ökade inre motståndet vid högre temperatur och effekten sjönk.
Väldigt lågt pris jämfört med färdig. Inte ens en tiondel.
-
tackar för svar, det fick bli en dimmer.
Grejjen är att rören och slangarna ligger ovan mark nu temporärt. därav denna lösning med värmekabel.
den är silikonbelagd 14meter lång ca 45 w/ meter (smälte en gardenakoppling) men nu är allt fixat utomhus, bara så det inte fryser inomhus längst väggen innan vi får något värmesystem.
Livet på landet.