Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: saint206 skrivet 17 dec-09 kl 12:33
-
ja, hur gör man gräddost?
testade att göra min första ost som blev klar igår, men den smakar bara keso, dvs noll och ingenting alls. jag tycker inte om hemost den är för syrlig, gillar inte alls lagrad ost, men älskar gräddost. nån som vet var skillnaden ligger på gräddost och vanlig?
-
Första regeln är att mjölken ska vara nymjölkad , då mer av grädden följer med vasslen om mjölken har tillåtits kallna så grädden har flutit upp .
Den får alltså inte låtas separera före , det räcker inte att bara vispa ihop .
Sedan bör man inte låta syra ystmjölken innan ystning , och om man blandar i syrningskultur , väldigt lite .
Syrningskulturen påverkar ju mognadsprossessen i osten . Men den är du ju inte så intresserad av .
Tiden från att man värmt mjölken efter löpnandet och tills man tar upp och fyller ostformen påverkar också litegrann .Men inte lika mycket som de övriga .
-
jaha...då skulle jag ha använt mjölken direkt när jag fick den då, för då var den ju inte kalland..annars det där med syrningen fick jag nog rätt, syrade ytterst lite och väntade inte alls länge.jaja, min dotter verkar gilla osten iaf... ::)