Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: KjellX skrivet 15 dec-09 kl 18:26
-
Hej,
Jag är på jakt efter rejält stora glasburkar att syra grönsaker i, har letat "överallt" men hittar inga, tänkte mig burkar större än 2-3 Liter, kanske rent av 5 liter. Någon som har tips?
-
Sätt upp lapp på din lokala affär, framför allt nu i juletid köper folk stora burkar med inlagd gurka o dy som du kan återanvända. Och gamla tanter brukar också ha ett lager av bättre begagnade burkar i sina förråd ;D. Det är bara att diska noga, och sätta in i kall ugn, värma till ca 150 grader, stänga av, vänta tills de svalnat och sedan lägga i grönsaker, vatten kryddor och salt och mjölksyra på för glatta livet.
Gratis, miljövänligt och bra!
-
Kolla med någon resturang eller skolmatsal.
-
Sätt upp lapp på din lokala affär, framför allt nu i juletid köper folk stora burkar med inlagd gurka o dy som du kan återanvända. Och gamla tanter brukar också ha ett lager av bättre begagnade burkar i sina förråd ;D. Det är bara att diska noga, och sätta in i kall ugn, värma till ca 150 grader, stänga av, vänta tills de svalnat och sedan lägga i grönsaker, vatten kryddor och salt och mjölksyra på för glatta livet.
Gratis, miljövänligt och bra!
funkar det likadant med konservering? sätta in vanliga glasburkar ,värma ,hälla i syltmm på med lock?
-
Det funkar likadant med vanlig konservering, såväl socker, salt, ättika, mjölksyra, vad man nu kan tänka sig. Är burken mekaniskt rengjord och uppvärmd till en bit över 100 grader, så finns det inga bakterier i den. Om du konserverar något som kokas ska burkarna vara varma när du häller i innehållet, annars rumstempererade. Och om du inte vill använda konstgjorda konserveringsmedel, och inte vill tillsätta alltför mycket salt, socker, ättika osv ska burken förvaras kallt, tex i jordkällare eller matförråd.
Så har vi gjort i min släkt i generationer, och bara härom året åt jag en burk jordgubbssylt som mormors mormor lagt in typ 1915. Sylten hade förlorat färg, dvs var brun, annars var smaken precis som på nygjord jordgubbssylt, men lite sötare än vad jag hade gjort den, man är ju mer hälsomedveten numera :).
Vanliga glasburkar med skruvlock är jättebra om man vill kunna bevara sin mat utan alltför höga kostnader, så länge locket inte rostar på insidan kan man använda dem under dussintals år.
-
Det funkar likadant med vanlig konservering, såväl socker, salt, ättika, mjölksyra, vad man nu kan tänka sig. Är burken mekaniskt rengjord och uppvärmd till en bit över 100 grader, så finns det inga bakterier i den. Om du konserverar något som kokas ska burkarna vara varma när du häller i innehållet, annars rumstempererade. Och om du inte vill använda konstgjorda konserveringsmedel, och inte vill tillsätta alltför mycket salt, socker, ättika osv ska burken förvaras kallt, tex i jordkällare eller matförråd.
Så har vi gjort i min släkt i generationer, och bara härom året åt jag en burk jordgubbssylt som mormors mormor lagt in typ 1915. Sylten hade förlorat färg, dvs var brun, annars var smaken precis som på nygjord jordgubbssylt, men lite sötare än vad jag hade gjort den, man är ju mer hälsomedveten numera :).
Vanliga glasburkar med skruvlock är jättebra om man vill kunna bevara sin mat utan alltför höga kostnader, så länge locket inte rostar på insidan kan man använda dem under dussintals år.
kanon tips till alla som leter efter gammaldags konserveringsglas, använd vanliga skruvlocksburkar till ni hittar de andra.
-
Nej, du ska använda en keramikkruka med vattenlås. Då kommer syret inte åt grönsakerna och det bildas ingen toppjäst.
Använd gärna lite vassle som starter.
Jag tillverkar sporadiskt riktiga sådana krukor.
Maila mig om du inte hittar där du bor så ger jag dig info om mina produkter.
(Har ingen aning om man får skriva reklam direkt här så jag är lite försiktigt ;)
Om du ändå använder glasburkar skrubba en sten och använd att lägga överst så att grönsakerna hamnar under vätskenivån.
Den bästa bok du kan läsa är AneeLies Schöneck : Mjölksyrade grönsaker. Där står allt om teknik och recept. En guldgruva! Jag har haft min sedan den först publicerades!
Lycka till, mjölksyrning är underbart!!
-
Jag har mjölksyrat massor av burkar i vanliga burkar med skruvlock och aldrig misslyckats. Och man kan lägga ett stort kålblad eller liknande för att hålla ner grönsakerna under vattenytan. Eller så använder man tillklippta bitar av livsmedelsgodkända plastburkar som man trycker ner med plasttandpetare, går att använda många gånger.
Och man behöver inte vassle, men använd gärna kokt avsvalnat vatten och salta med havssalt.
Och boken, som finns i bokklubben av AnneLies Schöneck är jättebra.
-
Jamenvisst, så kan man också göra!
Alla hittar sin melodi.
Det blir klart billigare att ta beganade burkar än att köpa en mjölksyrningskruka. Men dom är ju vackra att se på och ljuset kommer inte åt ;)