Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: regnpipan skrivet 14 dec-09 kl 12:57

Titel: sillinläggning
Skrivet av: regnpipan skrivet 14 dec-09 kl 12:57
Lite sent ute för jul men jag har börjat en egen sillinläggning... Från scratch.

Tog en bunt färska sillfileer och täckte dem med grovsalt.
Efter ett dygn hällde jag bort vätskan och större delen av saltkornen och hällde på ren ättika istället.

Nu har det gått ytterligare ett dygn och i kväll skall jag lägga in dem med kryddor och grönsaker, vi får väl se vad som finns i förråden. Kryddpeppar, vitpeppar, purjolök, äpplen och morot vet jag bestämt att jag har. Lagen blir väl en klassisk ättika, socker, vattenlag.
Titel: SV: sillinläggning
Skrivet av: Skytten skrivet 14 dec-09 kl 13:23
Inte alls sent för julen, men kanske på tiden. 
Fast bättre är att köpa fet sill i september och salta ner, då kan man lägga in sillen  ett par dar innan.
Sillen är billig och fet då, köper  av fiskare för 12:-/kilot, ungefär 15 kilo varje år.

Det blir ca 6 hekto file på 1 kg orensad sill, så det är all ide att salta in, och köpa när den är fet och fin.
Benen tas bort efter insaltningen, så försvinner inte för mycket med benen.
Titel: SV: sillinläggning
Skrivet av: Jennyt skrivet 14 dec-09 kl 13:32
Mmmm, va gott :P Jag brukar fuska och köpa färdiga sillfileer och lägga in tre dagar innan jul. Kryddpeppar, svartpeppar, rödlök, purjo och morot brukar det bli.

För tre år sedan hade jag köpt saltade, men inte urvattnde fileer och inte reflekterat över det. I all julhast lade jag in dem som vanligt och tog med som mitt goda bidrag till det julbord vi skulle ::) :-X Jag gjorde inte direkt någon succe ;D

Har ni något gott senapssill-recept?
Titel: SV: sillinläggning
Skrivet av: regnpipan skrivet 15 dec-09 kl 08:32
Då vart jag klar med inläggningen:

Lag:
2 dl socker
3 dl vatten
2 dl ättiksprit

"Fyllning":
5 sillfileer, skurna i bitar
1 purjolök
1 äpple
svartpepparkorn
kanelstång
kryddpepparkorn
några anisfrön