Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Nettus skrivet 12 dec-09 kl 13:35

Titel: Lammhals
Skrivet av: Nettus skrivet 12 dec-09 kl 13:35
Hur kan man laga till lammhals? Har läst om det nånstans, men kommer inte ihåg var... ::)
Titel: SV: Lammhals
Skrivet av: esten skrivet 12 dec-09 kl 13:54
Brukar bli bra i de flesta grytor tex får i kål . Finsk rotsaks gryta mm
Titel: SV: Lammhals
Skrivet av: Nettus skrivet 12 dec-09 kl 15:26
Får i kål, det kan jag testa! Jag är nybörjare på lammkött, kom gärna med fler förslag!
Titel: SV: Lammhals
Skrivet av: hustran skrivet 13 dec-09 kl 20:38
Får i kål är en höjdare, den brukar vi göra på "ribsen" som kapas i  dm. bitar. Halsen blir god dillkött. etc. Vi kokar den ,sedan pillar man bort köttet. Åååå, så mycket gott man kan göra av fårkött.
Titel: SV: Lammhals
Skrivet av: Nettus skrivet 14 dec-09 kl 14:37
Ja, dillkött kanske man ska testa!
Titel: SV: Lammhals
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 14 dec-09 kl 22:37
Jag har malt mycket av köttet. malde i gröna oliver och vitlök. gjorde biffar. helt underbara!!!
Titel: SV: Lammhals
Skrivet av: Rotpersilja skrivet 19 dec-09 kl 18:53
Gör en tjälknöl, (om den är fryst).
Lägg in köttet i ugnen på kvällen. 80-90 grader i 10-12 timmar. Det behövs ingen passning.
Efteråt: Lägg det varma köttet i ett trångt kärl, slå över saltlake. Låt ligga ca 5 timmar och vänd köttet några gånger. Släng saltlaken efteråt.
Saltlake: 1 liter vatten, 1 dl salt, 1/2 tsk mald svartpeppar och tre sockerbitar.
Allt grovt kött blir jättemört och gott.
Titel: SV: Lammhals
Skrivet av: Gräbban skrivet 20 dec-09 kl 14:13
Lammhals e knepigt att variera sig med, det är ju så sabla stor del ben... Jag gör nästan alltid det i ugnen i en stekpåse. 175 grader, så länge som behövs  ;D sen får man "preka" ut det man kan med varsin gaffel!! Svårt att servera snyggt, så jag bjuder inte på det men till mannen å mig funkar det bra! Har potatis å sås till, eller mos.
Titel: SV: Lammhals
Skrivet av: Nettis skrivet 22 dec-09 kl 10:38
Jag brukar koka lammhalsen och sen koka potatis och göra en vitsås kryddad med pepparrot till, blir supersmaskigt  :D
Titel: SV: Lammhals
Skrivet av: ulfg skrivet 15 jan-10 kl 11:00
Lammhalsen när man skivar den ger vackra runda köttskivor med ben i mitten. Kallas för läggskivor. Dem gör man vackra grytor av, t. ex osso bucco. Googla på osso bucco och kopiera receptet som ursprungligen är gjort på kalvlägg. Kalv- och lammrecept är utbytbara mot varandra.
Titel: SV: Lammhals
Skrivet av: Guld skrivet 16 jan-10 kl 22:46
I min kokbokstår det att man kan göra dillkött av halsköttet - kokt eller ugnsgrillat...Jag åt lappskojs i skolan när jag var liten, det var kokt kött finfördelat i tre cm långa bitar smala i trådig karaktär, alltså inga stavar med kött och det var iblandat i gott hemkokt potatismos...inte så dumt...