Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Stadsbarn skrivet 11 dec-09 kl 12:30
-
Jag hörde att man med "jämna mellanrum" ska testa sina ostar om det finns oönskade bakterier när man vill sälja. Varifrån köper man de testerna?
-
Det vanligaste är att skicka in ostprover till ett laboratorium och få osten testad så. t.ex till Alcotrol som har avtal med Sveriges gårdsmejerister
-
Tar man ut ett prov med en såndär pryl som tar ett "borr-prov", eller hur går det till praktiskt? Hur skickar man? Snigel-posten funkar väl inte?
-
Det står på deras hemsida hur man ska gå tillväga men principen är att man beställer en väska som innehåller kylklampar sen tar man ett stycke ost ..... jag brukar skära ett stycke på ca 100 -150 gram per sort.... fyller i formuläret och skickar iväg med posten. Det går som företagspaket och är framme tills nästa dag. Ibland kan man få `lifta ´proven med kommunens leveranser och på vissa ställen finns det speciella inlämningsställen. men som sagt .. kolla på deras hemsida för det skiljer säkert från olika delar av landet
-
Vet någon vilka bakterier de testar för? Listeria? andra?