Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Potatisblomma skrivet 11 dec-09 kl 08:44
-
Jag brukar göra bredbar leverpastej, men är så sugen på att testa att göra en fastare skivbar. Hur gör man? Minskar på späcket och mer mjöl och ägg, eller?
Någon som vet, eller har någon smart ide?
-
hej på dej !
när du gör bredbar pastej kokar du späcket och förväller levern?
och bakar den i vattenbad i ugn?
i skivbar pastej är alla ingridienser råa när man blandar ihop dom
sen lägger man smeten i en form med lock. locket skall vara fast i formen (så locket ej kan lossna)
för smeten sväller under kokningen..
så du kokar formen i vatten. Klä gärna formen invändigt med späck så fastnar inte smeten i formen
Koktiden beror på hur stor formen är men ca 1 timme per kilo.
ca 4 ägg per kilo smet.
hoppas det går bra för dig i (julstöket).
mvh uffe
-
hej igen!
glömde säga att när du blandar ihop smeten så arbeta varsamt
kalla ingridienser det skär sig lätt annars . Och vid kokningen skall vattentempraturen
vara ca 80 grader så försiktig kokning risk för att det delar på sig annars.
jag använder både vetemjöl och potatismjöl ca 60-40.
mjöl mängd ca 1 hg per kilo smet.
hoppas detta har hjälpt dig.
mvh uffe
-
Åh, tack för tipsen!
Jag brukar förvälla späcket, men inte levern.
Får prova göra en liten sats kallrörd smet :D
-
hej igen!
du jag glömde tala om att lite fläskfärs i smeten ökar bindnigen i smeten
så tar du med lite färs oxo så garantera det ett bra resultat.
mvh uffe. ;)