Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: lauralisa skrivet 09 dec-09 kl 19:14

Titel: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: lauralisa skrivet 09 dec-09 kl 19:14
Idag gjorde jag det bästa brödet jag någonsin bakat i hela mitt liv! Av surdeg. Och jag har bakat mycket (mest med jäst).

Det var andra försöket med surdeg och det gick så bra!  :-* :-[

Jag blev lite avskräckt av alla snobbiga surdegsbloggar som i princip sa att nybörjare ska GLÖMMA att sätta en egen kultur, det kan bara gå fel. NEj, köp en kultur från San Fransisco, annars misslyckas ni... Minsann?

IN YOUR FACE surdegs-snobbar!! Jag lyckades direkt!!
Kan jag så kan alla! Sätt en egen surdeg och baka på! ;D

Hur jag gjorde? Skippa knådandet, det bara dödar jäsningen. Degen är ju ändå en j-la klet, så stjälp över den direkt i en brödform.
Och jäs degen i ugnen med bara lampan tänd. Perfekt temp och dragfritt.
Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: yggdrasil skrivet 09 dec-09 kl 20:16
hehe  grattis :D ett gott egenbakat bröd är skär glädje
Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: nilsegårn skrivet 09 dec-09 kl 20:18
Recept!
Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: lauralisa skrivet 09 dec-09 kl 20:43
Jag använder inte recept, jag kör på känsla!  ::)

Men det var en rågsurdeg med nästan bara rågmjöl, lite vetemjöl, och en matsked brödkryddor.
Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: Jennyt skrivet 09 dec-09 kl 20:59
Om jag tolkat dig rätt, så jäser du alltså bara en gång ??? Hur länge låter du degen jäsa innan du kör in det i ugnen ???

Jag har länge just funderat på att rationalisera jäsningen. Just nu brukar jag jäsa två gånger men jag knådar inte emellan, bara trycker till den med sleven och sedan över i brödformen. Jag låter däremot min surdeg jäsa rätt länge, minst en dag....ibland även en natt i kylen.

Du har rätt.....GOTT BLIRE :-*

Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: Ulricaa skrivet 09 dec-09 kl 22:02
Jenny jag kör på ditt *recept* och idag har jag gjort bröd som inte var av denna världen...
Just idag så körde jag först ihop surdeg då för 4 dagar sen som jag matade 2 gånger, dom andra 2 dagarna har jag bara rört i bunken.
Sen tog jag 5 dl kokhett vatten och skållade 5 dl kornmjöl. som jag lät stå i ungefär 4 timmar tills det hade kallnat.
sen tog jag 100 g jäst, 5 dl vatten 5 dl mjölk 2 dl sirap hällde ner surdegen och kornmjölsblandningen och hällde i vetemjöl special tills det så att säga tog form utan att bli torrt. Körde i assistenten ungefär 15 minuter. Sen fick det stå och jäsa i 3 timmar, hällde ner det i 3 formar och så in i ugnen. Sägas kan att jag hade kunnat ta 4 formar men gosh så bra det blev! 225 grader i 40 minuter  :-*
Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: Jennyt skrivet 09 dec-09 kl 22:38
Sååå roligt Ulrika att du får till det. Kan inte bli bättre än hembakt :P
Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: Ulricaa skrivet 10 dec-09 kl 09:38
din förtjänst, tack  :-*
Titel: Söker recept på norskt kneippbröd
Skrivet av: edithsdotter skrivet 15 dec-09 kl 11:47
Finns det någon här som har recept att dela med sig av på norskt kneippbröd bakat med surdeg? Tacksam för svar och tips om lyckade bak!
Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: Attis skrivet 15 dec-09 kl 16:24
Om jag tolkat dig rätt, så jäser du alltså bara en gång ??? Hur länge låter du degen jäsa innan du kör in det i ugnen ???

Jag har länge just funderat på att rationalisera jäsningen. Just nu brukar jag jäsa två gånger men jag knådar inte emellan, bara trycker till den med sleven och sedan över i brödformen. Jag låter däremot min surdeg jäsa rätt länge, minst en dag....ibland även en natt i kylen.

Du har rätt.....GOTT BLIRE :-*

Kör också bara med en jäsning, just nu använder jag en levainsurdeg som får stå ca 1-1½ dygn i rumstemperatur eller tills den blivit stor nog. Sen stjälpa upp på bakbord, dela och forma till bröd. Jag har en tendens att ha ganska lös deg och då får man skicka in bröden i ugnen så fort som möjligt. Annars blir dom lite väl platta.
Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: Jennyt skrivet 15 dec-09 kl 16:53
Ahaaa.... men du lägger det inte i brödformarna direkt för att slippa ett moment ???
Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: Attis skrivet 16 dec-09 kl 04:49
Inga brödformar.

Funderar på att skaffa, men har inte känts så viktigt.
Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: Jennyt skrivet 16 dec-09 kl 20:53
.....men du lägger det inte på plåten direkt vid bakning då ??? ;)

Brödformar är förövrigt suveränt smidigt :)
Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: Attis skrivet 17 dec-09 kl 01:32
.....men du lägger det inte på plåten direkt vid bakning då ??? ;)

Brödformar är förövrigt suveränt smidigt :)

Nej, låter det jäsa i lugn och ro, sen själper jag upp degen så försiktigt som det går. Formar bröden, på plåten, sen in i ugnen på högsta värme :)
Titel: SV: Mitt surdegsbröd
Skrivet av: Jennyt skrivet 18 dec-09 kl 21:05
Perfekt......gillat enkelhet ;D