Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: ingegärdsgårn skrivet 07 dec-09 kl 22:51
-
Har ingen inspiration för julbaket (kakor). Så nu hoppas jag på Alternativs oändliga resurser...
Vilken kaka är din absoluta favorit till jul? Lämna gäran recept också!
Bakhälsningar
Ingegärd
-
Bondkakor är alltid godast.
Hårda med mandel- eller nötbitar.
-
Och hallongrottor, aha (dregel), men det är kanske ingen julkaka.
Mor min brukar alltid göra klenätter till jul, har hon gjort sedan vi var små, de är inte dumma.
Och sådana där man gör på nån mördeg, i modell som bondkakor och drömmar, sätter dit såna där små russin (de heter väl korinter?), sen trycker hon till dem med en gaffel, rätt över. Undrar om de inte heter korintkakor, de är i alla fall en riktig höjdare till kaffet.
-
havreflarn är inte dumma..fast favoriten är nog
vaniljhjärtan Nej nej!! det är såna där lite beska italienska kakor!! jag tror det är mandel i dom..hårda.
-
Ok, eftersom det var julbak det gällde, så kommer här den ultimata julkakan: Panetone (http://en.wikipedia.org/wiki/Panettone) såklart! Denna är ett måste i sydeuropa och sydamerika, och på senare år har jag sett den säljas i dessa trakter också.
Vi kaller den Pan Dulce (sötbröd) och detta recept från Argentina ser bra ut
http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Honey-Pan-Dulce-with-Nuts-and-Dried-Fruit-236470
-
Fruktkaka med massor av frukt och nötter. Recept har jag tyvärr inget, jag brukar improvisera ;)
-
Fruktkaka med massor av frukt och nötter. Recept har jag tyvärr inget, jag brukar improvisera ;)
Japp, fruktkaka med fikon i. De kan bakas med en sockerkakssmet, med extra fett i, och jag skulle ge mej sjutton på att tom ett matbrödsrecept skulle funka, fikon, russin, nötter och annat gott, är svårslaget.
Hustrun tar hand om just detta bak här, så jag vet inte receptet, kakans premiär är på min födelsedag, till lussekaffet, då katten har glitter i svansen och hustrun i håret, nattsärken fungerar som luciadräkt.
-
Gjorde en radiokaka igår.
Känns som en julig kaka iom att det är lite som ischoklad ;)
-
Mandelmusslor fyllda med grädde och toppade med hallon
Kruxet är att det är svårt att få ut musslorna ur formarna!
Eulalias recept lät spännande. Har du provat Eulalia?
-
ja, fast inte enligt just det receptet.
Men med ett liknande som grund, viktiga element i denna kaka är nogrann knådning, samt lång jäsning.
Vissa låter den jäsa 1 gång över natten, i kylskåp, och sedan efter knådning ytterligare ett par timmar i dragfri värme.
I detta recept så lägger man frukten torr, men jag brukar blöta upp den först, antingen i vatten eller i nåt starkare.
-
Förutom fruktkakan och mandelmusslor, som nämnts tidigare, är ju lussebullar "de luxe" supergott. Bakas som kanelbullar, men med saffransdeg och vanilj o socker som fyllning.
-
Vi tyskar(*) vill ha Stollen (http://en.wikipedia.org/wiki/Stollen), en annan julig fruktkaka.
http://www.stollenfest.com/
(*) tysk by association i mitt fall