Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: incarnadine skrivet 07 dec-09 kl 14:06
-
Ett gott vitt surdegsbröd.
Surdegsbröd:
2 bröd
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 l vetemjöl
6 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 tsk kummin
Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten och rör i 1 dl mjöl. (jag vispade i det) Täck med plast och låt stå i rumstemperatur i två dygn. Efter ett dygn tillsätter man två dl ljummet vatten och 5 dl mjöl. Efter två dygn tillsätter man resten av tillsammans med de övriga ingredienserna. Jag uteslöt solrosfrön och kummin. Knåda ordentligt. Slå in degen i plast och låt jäsa i två timmar.
Lägg upp degen på mjölat bakbord. Knåda den noga och dela den i två delar. Lägg delarna i smorda brödformar ( jag lägger dom på en plåt bara) och låt dem jäsa i 30 min. Grädda i 180 grader i 60-70 minuter ( jag gräddade i 175 grader i nedre delen och sen kände jag med en kniv när de började se klara ut)
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
-
verkar som ett trevligt recept, det ska jag testa :)
-
mmm...gudomligt. Bakat det tre ggr. på två veckor. Hihi.
-
ah ok, jag har nog inte bakat samma bröd två gånger, håller på o testa lite olika baksätt
idag blev det ett bröd med skållat rågmjöl
(http://img205.imageshack.us/img205/8751/p1040785.th.jpg) (http://img205.imageshack.us/i/p1040785.jpg/)
-
såg smakligt ut!
Bakar allt bröd nuförtiden. Har vant mig väldigt snabbt med. Nu är det inte lika mkt "ansträngning" varje gång jag ska sätta igång med brödbak. Ja, märkligt hur snabbt man vänjer sig! ;D
-
har provbakat & provsmakat, blev riktigt gott
-
kul! ;D
-
hehe ja baka är kul som fasen, blir ju nästan som en drog, måste baka :D