Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Kerstin Linnea skrivet 07 dec-09 kl 11:49
-
Hej jag undrar varför min rödkål som jag kokar alltid blir lila i stället för röd .......
Jag har i lite syrligt tex en pressad apelsin , apelsinjos eller citron ...jag har prövat vinäger men den är lila i alla fall ....Har köpekålen färgämnen i för att få den så där julröd ?... ???
Jag vill ha något roligare till jul än lila "rödkål" ;)..
-
Min blir också lila, men det bekymrar mig inte, bara den är god :) Vad jag förstår så fungerar färgämnet i rödkål så att det förändras med pH-värdet. Har du i mycket syra = sänker pHvärdet, så blir den mer lila och då spelar det inte så stor roll om det är apelsin eller vinäger.
Men jag tycker köpekålen också är lite lila, är den inte det?
-
Har du i mycket syra = sänker pHvärdet, så blir den mer lila och då spelar det inte så stor roll om det är apelsin eller vinäger.
Nästan rätt:
mer syra (vinäger, rödvin) -> färgen blir mer rödaktig
lite syra -> färgen blir mer blåaktig
-
Nästan rätt:
mer syra (vinäger, rödvin) -> färgen blir mer rödaktig
lite syra -> färgen blir mer blåaktig
OK :)
-
Har man också i lite svartvinbärssaft, så blir färgen stabilare.
-
Tack för alla svar :)..Den färdiga kålen är mera röd medans min är lila ....
Min kål brukar bli god och vad är jul utan kokt rödkål med russin... ;D......