Alternativ.nu
Övriga ämnen => Skogsbruk => Ämnet startat av: Mårten Swärd skrivet 06 dec-09 kl 14:27
-
Morsning
Tänkte höra med er hur ni gör med riset efter att ni fällt?
Håller på och fäller ut med några åkerskiften men det tar som evinnerlig tid att samla ihop riset i högar.. 20% fälla och 80% släpa ris. Tycker det ser så förbaskat tråkigt ut med allt ris som ligger på marken så nu drar jag i hop det till högar i.a.f.. Får se om jag ska försöka hyra in någon skogsmaskin för att köra ut högarna sen, beror väl lite på vad det kostar antar jag..
Men som sagt, hur gör ni? Drar ni ut det för hand, låter det ligga kvar där det "faller" eller drar ni ihop det till högar och låter det ligga?
-
Lägg det i skogskanten så ruttnar det bort inom ett par-tre år.
-
Jo jag fäller inåt så de mesta ligger ju redan i skogen... Men jag tycker det ser så förbaskat tråkigt ut med allt ris som ligger "och skräpar", det är därför jag drar ihop det till högar, ser lite bättre ut i.a.f... Men efter idag så undrar jag om jag inte måste låta det ligga där det "faller" ändå, det kommer ta evigheter att bli klar annars..
-
Man måste välja sina strider emellanåt. ;)
-
Är det ris efter röjning/gallring eller slutavverkning? - volym?
-
Ja.. Det är väl både och.. :)
Det är ju utmed en åker så det är ju inte tal om gallring, allt ska ju bort i.a.f 4-6 meter inåt, men "slutavverkning" är det ju inte heller, senast de röjdes där var för 20 år sedan.
Längst utmed åkern växer granarna så tätt så det inte går att ta sig igenom, knappt att det går att få in en arm.. :) Så det blir en hel del ris. Tog en annan kant av samma åker förra vintern och då blev det en hög på c:a 30-40 kubik (uppmätt efter 1 år då den sjunkit i hop något) och då lämnade jag ändå en hel del kvar i skogen.
-
Det brukar gå ganska bra att elda färskt granris vintertid.
-
Kvistar inte ut till "ingenting" utan kapar när det börjar bli lite stam och mycket grenar. Då blir det mindre smått att plocka ihop. Kör sedan ut riset och säljer det. Det börjar vara hyggligt betalt.
-
Lägg det i högar och bränn det, stammarna som inte brann upp kan man låta ligga eller kapa till ved.
Askåtervinning är ju aldrig fel :)
-
Hej!
Låter riset ligga- det ruttnar ner på ett fåtal år.
Om man lägger i högar tar det "evigheter".
Tänk att det är naturligt att det kommer åter in i kretsloppet!
MVH
-
Det tar ganska många år innan riset ruttnat ner. Prova att gå över ett hygge som är tex. 10 år, där finns ganska mycket ris kvar som man får kliva över. De minsta kvistarna går förstås åt, men resten tar god tid på sig
-
Jag producerar ganska mycket ris, dels från egen avverkning, dels från det jag kör bort från mina trädgårdskunder (trädgårdsfirma).
Jag drar systematikskt ihop det på en plats som jag och grannen delar. När vi dragit ihop minst 100 kbm ringer vi Sydved eller Södra som kommer och flisar det. En kubik värt ca 60 kr och det stiger ganska snabbt från år till år. Det är pengar i grot. Riset skall vara rent, ingen jord eller grus i det. Inte äppelträdet inne på tomten med 100 spik i. Kan annars krossas istället för att flisas. Gärna så grovt som möjligt. Gärna torkat 1 år. Vara lättåtkomligt för flismaskin och lastare. Slå ihop dig med granne för att komma upp i volym och sälj det sen.
-
Betänka att en stor del av näringen i marken är bunden till de gröna delarna av riset. Tar man bort det från marken, kan i praktiken uppstå näringsbrist. Därför lagras i allmänhet riset i travar innan det flisas upp och körs till flispannor så att barr m.m. faller av. Det kan också vara nödvändigt med askåterföring, i vart fall på magra marker.
-
Betänka att en stor del av näringen i marken är bunden till de gröna delarna av riset. Tar man bort det från marken, kan i praktiken uppstå näringsbrist. Därför lagras i allmänhet riset i travar innan det flisas upp och körs till flispannor så att barr m.m. faller av. Det kan också vara nödvändigt med askåterföring, i vart fall på magra marker.
Vid fullskaligt uttag av GROT på hyggen bör riset barra av innan det skotas ut. I dessa sammanhang när det gäller åkerkanter etc är knappast bortförandet av näringsämnen något problem i praktiken.
-
Nä.. Näringsämnen finns det nog så det räcker runt åkrarna.. Tycker det växer upp i samma takt som man fäller nästan. :)
-
Kvistar inte ut till "ingenting" utan kapar när det börjar bli lite stam och mycket grenar. Då blir det mindre smått att plocka ihop. Kör sedan ut riset och säljer det. Det börjar vara hyggligt betalt.
Min tanke oxå.
-
Min tanke oxå.
Lyfter/kör ut det som ligger på betesmark eller åker. Har förhoppningsvis en lokal uppköpare till ett lokalt fjärrvärmeverk som inte kräver enorma volymer och dessutom betalar 75:- per kubik flis, inklusive kostnad för flisning. Första leveransen blir väl till vårkanten. Vi får se hur det går. Högen är väl 60-70 kubikmeter än så länge.
Men det är ett pisstråkigt jobb att ta hand om riset. Ingen vidare timpenning. Så skönt när man inte fäller på beten utan kan låta det ligga i skogen...
Har dragit ihop en del högar och lagt utanför betet också. Tar sin lilla tid att ruttna, men när det väl sätter fart efter kanske 5-10 år så går det fort. En hög som gamla ägaren lämnade har helt plötsligt halverats i höjd just i år, från att i princip varit oförändrad i storlek de senaste tre åren.
-
Köpte en välta om 30 m3 okvistad helstam 1997 som vägverket plockade bort i samband med omdikning av väg genom ett skifte som jag sedermera blev ägare till hösten 2004.
Kvistade och apterade stammarna till ved direkt i vältan varpå det blev kvar en jäkla hög med ris/toppar och sågspån på ett väldigt koncentrerat område.
Nu först - 12 år senare, så har ungefär 90% ruttnat bort/ner till befintlig marknivå med viss återväxt/självsådd av tall, så man undrar ju hur det sett ut om även stammarna hade legat kvar. ::)
Det tar alltså en jäkla tid, och ser inget vidare ut om man lämnar stora riskasor, så mitt råd är att antingen dra ihop och elda eller sälja.
En möjlighet som jag helt klart hade utnyttjat i dagsläget när man betalar mellan 160/180:- ton för rå grot.
-
Jag har fällt ut mycket sly och småträd på fd åkermark som skulle bli bete och där alltså allt ris måste samlas ihop.
Bäst blev det om allt fälldes i "körstråk", slyt vinkelrätt mot körriktning och någotsånär jämndraget i rotänden.
Slyt ska inte ligga "omlott", sen gick det bra att samla upp med gafflarna på traktorn och bära till brännhög eller sälja som biobränsle. Det var noga att sätta gafflarna precis paralellt med marken så de fick med riset men inte jorden. Bäst gick det om marken tjälat men innan riset snöade ner eller frös fast.
Det gick att få med enormt mycket ris på ett lyft, viktsmässigt gissningsvis 5-600 kg.
-
Vi har volontärer som drar ihopa riset i högar. Sen får det ligga.
Visst hade det gett pengar men jag är bonde, och det bästa jag kan köpa är bördigare mark.
-
Nu fick det bli högar ute på fältet istället, ska försöka bränna upp skiten där. Det är så sinnessjukt mycket granris och det är fullkomligt omöjligt att orka/hinna dra in allt från fältet och in i skogen.. Dessutom är det bara 4 meter skog innan en körväg kommer så det finns knappt plats om jag skulle dra in allt i skogen insåg jag.
Så nu är det bara be till vafri/valfria gud/gudar att man får eld på de där granrishögarna, annars blir det ett par slitiga veckor och få bort skiten medels häst och vagn.
-
Så nu är det bara be till vafri/valfria gud/gudar att man får eld på de där granrishögarna, annars blir det ett par slitiga veckor och få bort skiten medels häst och vagn.
Granris är relativt lätt att få eld på. Det är så tätt att man liksom stänger inne värmen när man lägger på det, och då torkar det tillräckligt fort för att brinna. Det är svårare att elda färskt björkris. Men man måste hur som helst bottna med ett fång torr ved eller liknande, annars får man aldrig eld på granriset.