Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Tesse skrivet 05 dec-09 kl 19:00

Titel: Temperatur för marmelad
Skrivet av: Tesse skrivet 05 dec-09 kl 19:00
Hej,
Jag ska sälja marmelad 18-20 dec och har nu börjat marmelada, och nu är det detta med förvaringen  ::)
Måste den stå kylskåpskallt eller räcker det med ca 15 grader som jag har i skafferiet??
Annars är det dags att börja inhandla kylskåp så allt får plats  :P

tack för svar alla marmeladexperter ;)

Förresten, någon som har käcka recept på mer juliga marmelader?

Jessica
Titel: SV: Temperatur för marmelad
Skrivet av: kurt skrivet 05 dec-09 kl 19:52
Har du bara haft tillräckligt med socker och fyllt den på varma rena burkar, så kan du förvara den i rumstemperatur. Jag har förvarat i rumstemperatur upp till 5 år, har man inte på paraffin så torkar de något med åren, men det växer inget där.
Titel: SV: Temperatur för marmelad
Skrivet av: Tesse skrivet 05 dec-09 kl 22:13
Ja jag kör burkar och lock i ugnen på 100 grader i ca 15 minuter innan jag häller i marmeladen så då kanske dom kan stå där dom står   :)
Titel: SV: Temperatur för marmelad
Skrivet av: kurt skrivet 06 dec-09 kl 19:34
Prova att smaksätta marmelad med olika kryddor. Allt från ingefära, färsk chili, lavendel (olja eller avkok), basilika etc. Det skulle säkert fungera med julkryddor också. För att pektinet skall fungera effektivt är det viktigt att ha lågt pH-värde, därför tillsätter man i många recept pressad citron, eller citronsyra. Vill man koka marmelad lite mera vetenskapligt så innehåller Jan Hedhs bok /ja det är bagarmästaren) "Sylt och marmelad" väldigt mycket information, men det är mycket detaljerat.
Titel: SV: Temperatur för marmelad
Skrivet av: Tesse skrivet 07 dec-09 kl 09:51
Tack för tipsen :)
Jag har i både apelsin och citron, skal och saft och så syltsocker på det.
Just nu testar jag med nejlika i min apelsin/morotsmarmelad, jättegott tycker jag :)

Titel: SV: Temperatur för marmelad
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 07 dec-09 kl 17:49
Hej!
Jag tycker att Jan Hedhs marmelader och sylter innehåller för mycket socker. Dessutom gillar jag inte hans metod att koka sylt i koppargrytor. Jag gick en tvådagars kurs för honom men jag tyckte inte att någon av oss gjorde goda sylter. Hans bröd och soppa som vi åt till lunch var helt fantastikt gott.
MVH
Jan
Titel: SV: Temperatur för marmelad
Skrivet av: solkatten skrivet 27 dec-09 kl 11:08
Clementinmarmelad:
1kg clementiner finstrimlade
1 kg syltsocker
koka ca 10 minuter

Jag smaksatte med nejlikor.
Titel: SV: Temperatur för marmelad
Skrivet av: Tesse skrivet 28 dec-09 kl 08:33
Jag smaksatte också med nejlika, fast jag hade med apelsin istället, Får testa med clementin också :)