Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Miranda skrivet 05 dec-09 kl 15:54
-
Ur frysen har jag nu plockat ut tre skivor älgkött.... ca 1/2-1 cm tjocka. Jag tänkte laga till dem ikväll, de är ganska fina-inget fett på.
Vi styckade bitarna för ett tag sedan men vi har ingen aning om vad som är vad av bitarna.
Vad ska jag göra med köttet? Bara steka i en stekpanna? ???
Tips tack!
-
Om man gissar att skivorna kommer från stek/rygg så är tipset att laga dem relativt länge under folie/lock så slipper ni tugga så mkt. Långsamt och länge är sällan fel i dessa sammanhang. Krydda lägg i form, på med folie, ugn under kvällen....
Men nu har ni troligen redan hunnit prova antar jag, hur gick det?
MVH/S
-
Hm...jag var oxå för sent ute :P
-
Om den redan är skivad så är det väl rimligen ett hyfsat fint kött. Jag skulle tina köttbitarna till rumstemperatur. Torka av ev köttsaft och peppra dem. Därefter hetta upp en stekpanna ordentligt och lägga i dem. Sänka temperaturen efter ett par sekunder och steka på första sidan tills några ynkans bloddroppar tränger upp på ovansidan. Då vänder jag och steker på andra sidan i en sisådär 45-60 sekunder. Lyfter bort dem från pannan och saltar efter smak på tallriken. Till detta serverar jag... Somartid en sallad med bröd. Vintertid rostade rotfrukter samt vitlökssmör.
Så skulle jag gjort. Metoden ger ett mörkrosa kött, typ mellan medium och rare.
-
:P :P :P
Dig skulle jag vilja hälsa på ;)
-
Hej!
Jo, jag blev en fegis och slängde in skivorna i frysen igen :-[
Tog ut grytbitar istället - det är ett säkert kort! Ska prova Valkyrias tips, jag vågar nog inte snabbsteka enligt regnpipan - blir det inte väldans segt då?
Men tack för tipsen!
-
TVÄRTOM :P :P Faran är när man steker sådär mittemellan...... Antingen får man snabbsteka enligt regnpipans modell eller puttra länge..... Mittemellan så blir det skosulevarning ;)
-
Skulle det funka i lergryta? Med rotfrukter, enbär och öl?
-
TVÄRTOM :P :P Faran är när man steker sådär mittemellan...... Antingen får man snabbsteka enligt regnpipans modell eller puttra länge..... Mittemellan så blir det skosulevarning ;)
Precis!
Kör man snabbsteksmodellen kan man satsa på tunnare skivor typ lövbiff. Men som sagt undvik mellantingen.
För övrigt så kan man ju alltid testa lite olika om man har flera skivor och se hur det blir. Blir det för segt så eftersteker man/gör en gryta tills det blir mört.
Lycka till!
MVH/S
-
Ser nu i efterhand att skivorna inte är tjockare än 0,5-1 cm. Det var tunna skivor det, låter antingen som finkött typ lövbiff (som jag ser att någon annan skrev medan jag skrev detta) eller kanske snarare som lite grövre kött som skulle passa för långkok typ sjömannsbiff. Efter ett tags fundering skulle jag nog satsa på det sistnämnda, dvs en längre tillagning.
-
Hej på er!
Mitt tips är att marinera! Allt kött som man inte vet riktigt allt om styckningsdelen, blir mkt bra om man marinerar. Viktigt är att man har nån form av syra i marinaden, typ balsamvinäger, citron.
hälsningar Krantzgården